Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Divreiz lielākas ogas

Vai arī jūs esat pamanījuši, ka mūsdienās ogas veikalu plauktos ir krietni lielākas, nekā bija dobēs un krūmos bērnības gados?

Tā nav tikai emocionāla sajūta, jo dabas velšu pieņemšanos apmēros apstiprina objektīvi mērījumi. Ogas straujo uzblīšanu piedzīvojušas samērā īsā sprīdī – 12 gados. Lielbritānijas pārtikas produktu piegādātāja S&A Group veiktie mērījumi rāda, ka šajā periodā vienas veikalos nopērkamās zemenes svars pieaudzis vidēji par 60 %, bet diametrs – no 23–25 milimetriem 2011. gadā līdz 27–41 milimetram 2023. gadā. Tātad prāvākās zemenes ir pat par pusotru centimetru lielākas nekā iepriekšējās desmitgades sākumā. Pamatīgi izaugušas arī avenes un mellenes, un pēdējās divās desmitgadēs vienas ogas svars pat divkāršojies. Pētnieki to skaidro ar agronomu darba rezultātiem. Audzētāju interesēs ir iegūt pēc iespējas lielākas un smagākas ogas – vieglāka novākšana un ātrāk krājas kilogrami. Tādēļ apzināti tiek kultivētas tādas šķirnes, kas attiecīgajos klimatiskajos apstākļos spēj izaugt pēc iespējas ātrāk un ir lielākas. Diemžēl uzlabojumi ne vienmēr attiecas uz garšu. To britu laikrakstam The Times atzīst arī S&A Group izpilddirektors Pīters Džadžs: "Lielbritānijas tirgotāji uzskata, ka patērētāji vēlas lielākas ogas, taču būtu godīgi atzīt, ka tās ne vienmēr ir apveltītas ar labāko garšu. Mums, piemēram, ir zemeņu šķirne Lady Isla, kuras ogas ir diezgan mazas, taču visgaršīgākās. Tātad ne vienmēr lielas ogas ir arī garšīgas."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Televizoru pilna kapsēta un dīķis ar 20 vannām

Aprīļa pēdējā nedēļas nogalē visā Latvijā tūkstošiem tīras vides mīļotāju atkal pulcēsies Lielajā talkā, lai kopīgiem spēkiem savestu kārtībā tuvējo apkārtni, bet ne viens vien dosies talkot arī uz ...

Baltija nav NATO ķirzakas aste

Atvaļinātais vēstnieks Gints Jegermanis par jaunās ārlietu ministres lielāko izaicinājumu, stratēģisko kļūdu pēc "valodas referenduma" un par to, cik ilgi pastāvēs Krievijas draudi.

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata