Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Ēdienu gatavo mākslīgais intelekts

Veikalu plauktos parādās aizvien vairāk pārtikas produktu, kuru receptes izveidošanā nozīmīga loma bijusi mākslīgā intelekta risinājumiem

Mākslīgais intelekts (MI) uzstājīgi un neatlaidīgi iespiežas cilvēku pārvaldītajā pasaulē, uzņemdamies aizvien jaunus pienākumus. Kamēr daļa sabiedrības vēl tikai apcer, kādu labumu vai postu spētu nodarīt saprātīgie datori, veikalu plauktus aizpilda pārtikas produkti, kuru izgatavošanā ļoti nozīmīga loma bijusi tieši MI. Cilvēki tos pērk, ēd un dzer un pat nenojauš, ka receptes autors nebūt nav bijis "radības kronis".

Ņemot vērā MI iespaidīgo skaitļošanas jaudu, tam pārtikas rūpniecībā tiek uzticēti ļoti dažādi pienākumi. Sākot ar saderīgāko garšu meklēšanu un beidzot ar receptes radīšanu tādiem produktiem, kas vistuvāk atbilst patērētāju aptaujās izteiktajām vēlmēm. Lai apjaustu nozares vērienu, pietiks ar tirgus izpētes centra Mordor Intelligence prognozi, ka jau pēc pieciem gadiem MI izgudrotās pārtikas tirdzniecība ienesīs ap 35 miljardiem ASV dolāru gadā.

Ledene kolā

Ko jau šobrīd paspējis saražot MI? Piedāvājums patiesībā ir gana plašs un aptver dažādas produktu grupas. Piemēram, ASV iedzīvotāji Coca-Cola interneta vietnē var pasūtīt ierobežotas tirāžas dzērienu Y3000, kurš garšojot tā, it kā parastā kola būtu maisīta ar cukurotu ledeni. Ražotājs informācijā par produktu lepni raksta, ka tam piemīt "futūristiska garša" un ka to izstrādājis MI.

Čīles pārtikas tehnoloģiju uzņēmums NotCo izmantojis mašīnmācīšanās algoritmus, lai izveidotu vegāniskas piena un gaļas produktu versijas, analizējot tās molekulārā līmenī. Ar MI rīku, vārdā Džuzepe, augu pasaulē tika meklēti produkti, kuru struktūra ir vislīdzīgākā dažādiem gaļas un piena izstrādājumiem. Meklējumi jau rezultējušies arī gatavā produktā – siera šķēlītēs Kraft NotCheese, kas atklāti pasaka, ka tas nav īsts siers. Pēc izmēģinājumiem vairāku šķirņu "nesiers" šogad laists pārdošanā ASV.

Ņem vērā klientu atsauksmes

 Tikmēr ziemeļnieki likuši lietā mākslīgās smadzenes, lai parotaļātos ar grādīgajiem dzērieniem. Zviedrijas viskija uzņēmums Mackmyra sadarbībā ar Somijas tehnoloģiju uzņēmumu Fourkind izstrādājis viskiju, kura recepti "uzjauca" MI. Lai to paveiktu, Microsoft Machine Learning Studio rīks vispirms apstrādāja lielu daudzumu informācijas, kas ietvēra klientu atsauksmes par ražotāja šobrīd piedāvāto alkoholu. Atsijājot visu nepatīkamo un ņemot vērā tīkamo, tapa "ideāls" viskijs. Par tā garšas īpatnībām pirmo lietotāju domas gan dalās.

Savukārt Ungārijas ražotājs Hell vērsies pie mākslīgā intelekta, lai izstrādātu jaunu garšu enerģijas dzērienam. Arī viņi MI rīkā ielādēja informāciju par līdzšinējiem pārdošanas rādītājiem, dzērienu sastāvdaļām, pētījumu datiem par ietekmi uz veselību un patērētāju atsauksmēm. Programma "sagremoja" visus datus un piedāvāja recepti ar ogu garšu. Šis dzēriens jau nopērkams 60 valstīs.

Tomēr ne visi MI eksperimenti ir sekmīgi. Piemēram, Jaunzēlandes pārtikas veikalu ķēdes Pak’nSave mēģinājums piedāvāt pircējiem unikālas receptes noveda pie tādiem kurioziem kā sautējums ar cilvēka gaļu vai "aromātiska ūdens maisījums", kura sastāvdaļas izveidotu nāvējošu hlora gāzi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Televizoru pilna kapsēta un dīķis ar 20 vannām

Aprīļa pēdējā nedēļas nogalē visā Latvijā tūkstošiem tīras vides mīļotāju atkal pulcēsies Lielajā talkā, lai kopīgiem spēkiem savestu kārtībā tuvējo apkārtni, bet ne viens vien dosies talkot arī uz ...

Baltija nav NATO ķirzakas aste

Atvaļinātais vēstnieks Gints Jegermanis par jaunās ārlietu ministres lielāko izaicinājumu, stratēģisko kļūdu pēc "valodas referenduma" un par to, cik ilgi pastāvēs Krievijas draudi.

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata