Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Latvju zīmju renesanse

Gadsimtiem godātie raksti šodien atdzimst jaunos veidolos – tos drukā uz apģērba, zīmē uz produktu etiķetēm, grebj traukos, bet drosmīgākie pamanās pat ietetovēt uz ķermeņa. Domas par to dalās – vieni teic, ka tautiskās zīmes šodien kļuvušas par masu produktu, kas sastopams teju uz katra stūra, bet citi priecājas, ka latviešu saknes spējušas iet līdzi laikam.

Lai atcerētos mammu

"Īpašs patriotisma vilnis bija pēc Dziesmu svētkiem," stāsta tetovētājs Olafs Taube un smejoties piebilst, ka tad sajuties gluži kā printeris, kas vienā laidā uz cilvēku miesas drukā tautiskos ornamentus. Personu motivāciju, izvēloties tetovējumu ar latvju rakstiem, var iedalīt divās kategorijās. Vieniem pietiek ar to, ka konkrētā zīme ir vizuāli pievilcīga, savukārt citi rok dziļāk, meklē senus skaidrojumus un tic, ka, piemēram, Laimas slotiņa pakrūtē nudien tās nēsātājam nodrošinās labākus laikus.

Tieši Laimas slotiņu dažādās interpretācijās Olafs min kā vienu no pieprasītākajiem ornamentiem, biežāk gan ar to rotāties izvēloties sievietes. Laimas zīme uzskatāma par vienu no vissenākajām, jo tā sastopama uz māla traukiem un akmens cirvjiem jau 3000 gadu senās cilšu apmetņu vietās. Zīmes grafiskais attēls atvasināts no skujas. Laima līdzās Dievam ir pasaules kārtības, cilvēku likteņa licēja un pārraudzītāja. Folklorā viņa tiek attēlota kā būtne, kuras pārziņā ir cilvēka piedzimšanas laiks, vieta, tauta, dzimta, ģimene, iedzimtība, veselība, turība, kā arī dzīves garums. Laimas zīmes savulaik iegrieza vai novietoja bērnu gultiņas galā, auda jostās un segās, kurā tina bērnu. Laimas slotiņa aizslaukot prom visu nevēlamo un sargājot no ļauna.

Pirms pāris gadiem pie pamatīga Laimas slotiņas tetovējuma uz muguras tikusi Marija Ābola. Viņa skaidri zinājusi, ka vēlas kaut ko tautisku, taču šai ornamentā īpaši uzrunājis tas, ka skujiņa sastāv no Laimas atstātajām pēdām, kas norāda pareizo virzienu, uz kuru pusi dzīvē doties. "Nezinu, iespējams, tā ir sakritība, bet es tiešām jutu, ka pēc tam dzīvē viss sāka iet pareizajā virzienā," saka Marija. Reizēm gan atgadoties arī pa kādai smieklīgai situācijai, proti, uz muguras esošais ornaments nezinātajam var atgādināt bultas, kas norāda virzienu uz leju. "Reiz stāvēju peldkostīmā pludmalē, un kādam iereibušam vīrietim šķita ļoti smieklīgi, ka vēlos pievērst uzmanību, norādot no muguras uz leju," ar smaidu atceras sieviete.

Līva Kļavniece pie savas slotiņas pakrūtē tikusi vien pērn: "Atceros, bērnībā mammai vienmēr prasīju, lai stāsta par Laimu, jo šī zīme viņai bija ietetovēta uz rokas. Lai gan stāsts vienmēr bija nemainīgs, man tas ļoti patika. Pirms pāris gadiem mamma aizgāja mūžībā, un savu tetovējumu uztaisīju par piemiņu viņai – mamma vienmēr ir man pie sirds."


Pa visu muguru

Sievietes izvēlas smalkus ornamentus, savukārt vīrieši esot iecienījuši pamatīgākus rakstus – topa augšgalu jau pāris gadu nepamet Lielvārdes josta. Trīs posmus no tās uz savas rokas uzzīmēt izvēlējies Rihards Bolgzds, kurš ne vien novērtē tetovējuma vizuālo izskatu, bet arī tic tajā attēloto zīmju spēkam. Edijs Hermansons gājis vēl tālāk un savu muguru izrotājis ar Sauli, Pērkonu un Daugavu, ko caurvij Lielvārdes jostas elementi. Šo zīmējumu būs redzējuši arī tie, kas pašu Ediju nav sastapuši, – tas lielformātā redzams uz kāda Tallinas ielas nama sienas. Pirms pāris gadiem to uz 22 metrus augstās un 35 metrus platās sienas uzzīmēja mākslinieks Dainis Rudens. "Bija doma tetovēt ko tautisku, bet ilgi nezināju, ko. Ieraugot šo zīmējumu, sapratu, ka tas ir tieši tas, kas vajadzīgs," stāsta Edijs.

Tetovēšana kopumā aizņēmusi 14 stundu un tapusi četros piegājienos – pirmās līnijas uzvilktas augustā, bet pabeigts tika uz Lāčplēša dienu.

"Mani uzrunā Mārtiņa Brauna mūzika un Raiņa vārdi tajā, katru reizi, klausoties šo skaņdarbu, skrien skudriņas un ir sakāpinātas emocijas. Manā un manu draugu lokā Saule, Pērkons, Daugava ir neoficiālā Latvijas himna, kas vairāk atbilst mūsu senču dievībām nekā Dievs, kas ir uzsvērts oficiālajā himnā. Saule, Pērkons, Daugava – tie esam īstie mēs!" savu izvēli pamato vīrietis. Tetovējumam un ziņai, ko tas nes, neesot nekāda vecuma sliekšņa – tas morāli nekad nenovecošot un vienmēr būšot augstā vērtē.

Visu rakstu lasiet žurnāla SestDiena 22. jūnija numurā!

Top komentāri

Šamanisma renesanse
Š
Nekāda sakara ar latviskumu, lai ko tajās miesās arī negravētu.
Tomass
T
Bez kādas atsauces uz bībelēm un reliģijām - nesaskatu neko labu un latvisku tādā "renesansē", kas notiek ar Okeānijas un Āfrikas cilšu kultūru starpniecību. Man nav ziņu, ka senlatvieši būtu piekopuši tetovēšanu, lai sevi iezīmētu. :( Protams, tas attiecas uz jebkuru tetovējumu, ne tikai uz mūsu senajām zīmēm.
Miesmaitis
M
Vai esat redzējuši, kā gaļas kombinātā izskatās zīmogi uz cūku kautķermeņiem?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Tētis televizorā un sapņos

Tēvs klusums ir autobiogrāfiska, bet ne strikti dokumentāla drāma par meitas ilgām kaut uz brīdi sastapt savu tēvu divatā.

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata