Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Mēness dzimis sadursmes rezultātā

Mēness izcelšanās noslēpums cilvēci nodarbinājis jau gadsimtiem ilgi. Teorijas ir dažādas, un kopš 70. gadiem astronomiem ir aizdomas, ka mūsu planētas dabiskais pavadonis radies, kad milzu protoplanēta ar nosaukumu Theia ietriecās agrīnajā Zemē.

Tagad izdevies savākt jaunus pierādījumus, kas stiprina teoriju, ka pirms 4,5 miljardiem gadu notikusi pamatīga sadursme, kuras rezultātā ne vien radies Mēness, bet arī dziļi Zemes mantijā nonākušas Theia daļas. Tām bijusi būtiska loma Havaju salu un Islandes izcelsmē, apgalvo Kalifornijas Tehnoloģiju institūta pētnieki.

Viņi sliecas domāt, ka Marsa izmēra planētas blīvais materiāls nogrimis Zemes apvalka apakšējā daļā. Tur tas saplūdis kopā, radot masīvus veidojumus virs mūsu planētas kodola, un tie tur esot joprojām. Amerikāņu zinātnieki nonāca pie šāda secinājuma, izmantojot datorsimulācijas, kuru mērķis bija noskaidrot, kāpēc Zemes mantijā ir divi no pārējā slāņa atšķirīgi reģioni. Viens no tiem atrodas zem Āfrikas tektoniskās plātnes, bet otrs – zem Klusā okeāna plātnes. Zinātnieki uzskata, ka materiāls šajos reģionos ir 2–3,5 procentus blīvāks nekā apkārtējā mantija, raksta žurnāls Nature. Abi reģioni ir svarīgi, jo tiem bijusi svarīga loma mantijas evolūcijā, kas savukārt ietekmējusi superkontinentu un Zemes tektonisko plātņu veidošanos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Televizoru pilna kapsēta un dīķis ar 20 vannām

Aprīļa pēdējā nedēļas nogalē visā Latvijā tūkstošiem tīras vides mīļotāju atkal pulcēsies Lielajā talkā, lai kopīgiem spēkiem savestu kārtībā tuvējo apkārtni, bet ne viens vien dosies talkot arī uz ...

Baltija nav NATO ķirzakas aste

Atvaļinātais vēstnieks Gints Jegermanis par jaunās ārlietu ministres lielāko izaicinājumu, stratēģisko kļūdu pēc "valodas referenduma" un par to, cik ilgi pastāvēs Krievijas draudi.

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata