Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +10 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Pirmais bērns – vidēji 23 gadu vecumā

Rietumu pasaules valstīs apkopotā statistika ļauj secināt, ka pāri bērnu laišanu pasaulē izvēlas atlikt uz aizvien vēlāku laiku.

Taču tas nenozīmē, ka senākā pagātnē cilvēki nodevās pēcnācēju radīšanai, tiklīdz tas kļuva fizioloģiski iespējams. Patiesībā vidējais pirmā bērna piedzimšanas laiks sievietei pēdējos 250 tūkstošos gadu ir samērā vēls – 23,2 gadi. Pie šī secinājuma nonākuši Indiānas Universitātes pētnieki, izanalizējot lielu daudzumu DNS. Vispirms viņi izpētīja 25 miljonus gēnu paraugu no mūsdienu bērniem, par kuru vecāku vecumu ieņemšanas brīdī viņiem bija pilna informācija. Tas ļāva identificēt 25–75 ģenētiskās mutācijas, ko ietekmē tieši vecāku vecums. Pēc tam amerikāņu speciālisti iegūtās zināšanas lika lietā, lai pārbaudītu no seno laiku paraugiem iegūtos DNS.

Apkopojot rezultātus, zinātnieki pavēstīja, ka pēdējo 250 tūkstošu gadu laikā pirmā bērna dzimšanas brīdī māte bijusi vidēji 23,2 gadus veca, bet tēvs ievērojami vecāks. Proti, par 7,5 gadiem vecāks. Tas nozīmē, ka vīrietis par tēvu kļuvis vidēji 30,7 gadu vecumā, ziņo žurnāls Science Advances. Pēdējos 5000 gados plaisa starp abiem dzimumiem gan sarūk, un mūsdienās sievietēm pirmais bērns piedzimst vidēji 26,4 gadu vecumā, kamēr tēvu vecums būtiski nav mainījies.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Mūsu vēsturiskā laime

​Veroties aprīļa sniegputenī un baltajos jumtos pēc tā, ne vienam vien noteikti ienāca prātā doma, ka gribētos būt kur citur. Kādā siltākā un saulainākā vietā. Un nereti kaut kā līdzīgi ir, arī domā...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata