Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Skaidrojums algu atšķirībai

Rietumu pasaulē daudz apspriestais atalgojuma vienlīdzības jautājums sakņojas senos uzskatos par to, cik kuram dzimumam būtu jāpelna, un šīs paradigmas mainās ļoti lēni.

 Ar šādu secinājumu nākuši klajā Vācijas zinātnieki, kuri noskaidrojuši, ka vīrieši ne vien saņem lielāku atalgojumu par vienādiem darba pienākumiem, bet arī aizvien uzskata, ka viņiem pienākas vairāk nekā sieviešu dzimuma kolēģēm. 

Pētnieki no Ķelnes Universitātes aptaujāja vairāk nekā 15 tūkstošu studentu par to, kādu algu viņi gribētu saņemt par savu pirmo darbu pēc augstskolas pabeigšanas. Izrādījās, ka vīriešu ambīcijas ir ievērojami augstākas – viņi sagaidīja, ka pelnīs aptuveni 40 tūkstošus eiro gadā, kamēr sievietes cerēja pelnīt vismaz 34 tūkstošus eiro. Tā ir aptuveni 15% atšķirība. Interesanti, ka daudzās valstīs algas atšķirība starp dzimumiem patiešām ir 10–20% robežās. "Pat pirms ienākšanas darba tirgū sievietes sagaida zemākas algas nekā vīrieši," žurnālā Labour Economics publicētajā ziņojumā secina pētnieki, šādu atšķirību skaidrojot ar vēsturiskiem faktoriem. Proti, sievietes retāk jau agrā jaunībā nosprauž stingrus karjeras mērķus, jo apzinās, ka drīz tāpat nāksies ņemt pauzi profesionālajā dzīvē, lai audzinātu bērnus. Darba autori uzskata, ka situāciju varētu uzlabot, ja sievietes jau studiju laikā iemācītos novērtēt savu kvalifikāciju un uzstājīgāk to pamatotu darba intervijās, kad notiek sarunas par algu. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli


Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata