Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Sliktā erotika

Pirms dažiem gadiem pasaulē strauji izplatījās ne tikai Ebolas vīruss, bet arī E. L. Džeimsas erotiskais romāns Greja piecdesmit nokrāsas, kas ir pamatā arī filmai ar tādu pašu nosaukumu. Šis nebija tas gadījums, kad sarkanvīna skurbināti inteliģences pārstāvji deklarēja, ka grāmata bijusi labāka par filmu (recenzija, kas der visos gadījumos, izņemot, ja runa ir par Jackass filmām). Šoreiz abi darbi tika noniecināti, un filma izpelnījusies ne vienu vien Zelta avenes balvu, kas tiek pasniegta sliktākajām filmām un draņķīgākajiem aktieriem. It kā nevienam neesot paticis, bet gada laikā autore ar savu darbu nopelnīja 95 miljonus dolāru.

Atceros to skaisto Valentīndienu, kad Rīgas lielākajā kinoteātrī pulcējās draudzeņu kopas, kā arī pasaules pašaizliedzīgākie vīrieši, kas savas sirdspuķītes pavadīja uz filmu. Todien seansi bija biežāki nekā 6. tramvaja reisi, tomēr man nepalaimējās un visu mīlnieku diena bija jāsvin, vārot vistu siržu zupu. Tikai pēc dažām dienām slāpes pēc īsas pamācības mīlēšanā Latvijā bija dzēstas, un arī es varēju noskatīties filmu, kura māca, ka prezervatīvu paciņu pareizi ir atvērt tikai ar zobiem.

Romāna popularitāte ietekmēja arī piedāvājumu intīmpreču salonos – aizvien vairāk pieprasīti kļuva dažādi rīki, kas seksu var padarīt mokošāku. Un autori citur pasaulē, redzēdami, kas, izrādās, uzrunā ļaužu masas, arī ķērās pie savām variācijām par seksa tēmu. Jaunā latviešu rakstniece Karīna Račko rakstīšanu no hobija pārvērtusi par profesionālu darbu. Kopš pērnā gada oktobra viņas romāns Saplēstās mežģīnes pārdots vismaz 10 000 eksemplāros, kas Latvijas tirgum ir megasasniegums. Arī otrais romāns jau aizsniedzis vairākus tūkstošus lasītāju. Un, gluži kā ar Greja piecdesmit nokrāsām vai Latvijas radio 2, neviens jau publiski neatzīsies, ka ir mērķauditorija, tomēr pārdošanas rezultāti ir pārliecinoši. Protams, pastāv iespēja, ka grāmatas ir nopirktas, lai tās bez kavēšanās izmestu miskastē. Tas varētu izskaidrot šo paradoksu – neviens nav lasījis, bet čeku papīriņi kases aparātos griezušies zilās liesmās.

Kad Ķīpsalas izstāžu zālē notika grāmatu izstāde, es pārvarēju savu hronisko riebumu pret pasākumiem ar daudziem cilvēkiem un devos paklausīties diskusiju par erotisko romānu popularitāti Latvijā. Pie ieejas piefiksēju mirkli, kad man kreisajā pusē bija tankam līdzīgs priekšmets, bet pa labi – Ingunai Sudrabai līdzīgs cilvēks. Nešaubījos, ka šī būs liela diena.


Visu rakstu lasiet žurnāla SestDiena 2.-8. marta numurā! Ja turpmāk vēlaties SestDienas publikācijas lasīt drukātā formātā, žurnālu iespējams abonēt ŠEIT!

Top komentāri

reptilis
r
Vakar,klejojot pa jūtūbu ,uzdūros Benija Hila šovam...paskatījos ...pasmējos...atcerējos,ka Latvijas TV arī rādīja...un iedomājos painteresēties par pašu Hilu. Ieskatījos vikipēdijā angļu un latviešu variantos ....izrādās ,ka BBC un no Temzas TV viņu ""izēduši""un šovu slēguši apvainojot seksismā pret sievietēm raidījumos...mācītāju izsmiešanā - tas bija 1989.gads politkorektuma viļņa sākums Liebritānijā...interneta vēl nebija...savu neatkarīgu raidījumu izveidot nevarēja....Hils vēl mēģināja taisnoties...sirds bija slima...bez darba aktivitātes pēc pāris gadiem nomira.....Orvels ,kurš kādreiz bija kreisais, tomēr saprata ""uz kurieni velk"" marksisti..trockisti..neoliberāļi un sarakstīja ""Dzīvnieku fermu"" ....skumjš skats vispār ir uz ""rietumu""pašreizējo stāvokli ,kur tiek ražoti kaudzēm pareizā politiskā kursa garadarbi kino..mūzikā...literatūrā... viens no otra saņem balvas ...slavē...nauda no fondiem par pareizību ...un vienalga vai kāds šos ""produktus""lasa...klausās ...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Tētis televizorā un sapņos

Tēvs klusums ir autobiogrāfiska, bet ne strikti dokumentāla drāma par meitas ilgām kaut uz brīdi sastapt savu tēvu divatā.

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata