Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna
Pats svarīgākais vienmēr ir veselība un pašsajūta, tāpēc mērķis nedrīkst būt svarīgāks par labsajūtu

Trenēties, ieklausoties sevī

Līdz ar siltāka laika iestāšanos arvien biežāk apkārt manāmi skrienoši cilvēki un pamazām sevi piesaka arī dažādi maratoni un sacensības. Kā tiem pareizi gatavoties, lai ilgi cerētie skriešanas svētki nepārvērstos veselības problēmās un vienlaikus pietiktu dukas un vēlēšanās iecerēto distanci tiešām pieveikt? SestDiena piedāvā ieklausīties profesionāļu padomos. Vispirms par to, kā pareizi veidot savu ikdienas treniņu grafiku. Skrien Latvija pārstāvja trenera Arņa Ozoliņa skriešanas padomi jaunajai sezonai.
  1. Sāc trenēties!
    Pats pirmais solis pēc ziemas atpūtas ir uzvilkt savus skriešanas apavus un iziet ārā skriet.
     
  2. Svarīgi trenēšanos iesākt vienmērīgi un bez pārāk lielas slodzes.
    Ja ziemas sezona faktiski ir bijusi atpūtas sezona bez neviena treniņa, pirmās divas nedēļas noteikti vajadzētu sākt tikai ar lēnu un vienmērīgu skrējienu. Pirmajos treniņos var skriet 15–20 minūšu un ar laiku palielināt treniņa laiku jau līdz 40 minūšu–stundas skrējienam. Ja šī ir tava pirmā skriešanas sezona pēdējo gadu laikā, pirmajos treniņos vari pārmaiņus kombinēt skriešanu ar ātru iešanu.
     
  3. Trenējies regulāri un ar sabalansētu treniņu grafiku.
    Ja arī jaunā pavasara apņemšanās ir ļoti stipra, trenēties iesākumā vajadzētu divas trīs reizes nedēļā ar atpūtas dienām pa vidu, nevis trīs dienas pēc kārtas skriet un tad četras dienas atpūsties. Trenējoties ķermenim ļoti svarīga ir arī atpūta, lai tiktu dota iespēja uzņemt enerģiju nākamajam treniņam, tāpēc ļoti būtiska ir treniņu regularitāte un sabalansētība.
     
  4. Izvēlies treniņam piemērotu apģērbu.
    Lai arī pavasara saulē ārā šķiet, ka laiks ir silts, tas var būt mānīgi, tāpēc nevajadzētu uzreiz doties skriet īsajā krekliņā un šortos – vējš vēl ir pietiekami vēss, ir iespēja saaukstēties un līdz ar to ātri vien pārtraukt savu apņemšanos. Apģērbam vajadzētu būt vieglam un elpojošam, lai nodrošinātu sviedru regulāciju un komfortu. Kā virsapģērbu svarīgi izmantot skriešanas vējjaku un garās skriešanas bikses, lai būtu arī pietiekami silti un vienlaikus skrējējs tiktu pasargāts no sliktiem laikapstākļiem.
     
  5. Izvēlies speciālos skriešanas apavus. 
    Apavi ir pats svarīgākais no ekipējuma, lai skrējienu varētu izbaudīt un justies komfortabli tā laikā, kā arī lai mazinātu traumu iespējamību. Skrienot katrā solī ķermenim tiek radīts liels trieciens, tāpēc ir būtiski izvēlēties atbilstošus apavus ar pietiekamu amortizāciju.
     
  6. Uzņem šķidrumu.
    Sportojot šķidrums ķermenim ir ļoti svarīgs. Ilga treniņa laikā to vajadzētu uzņemt nelieliem malkiem apmēram ik pēc 20–30 minūtēm. Arī pirms treniņa viegliem malkiem būtu ieteicams izdzert pusglāzi ūdens, lai ķermenis uzņemtu pietiekami daudz šķidruma tieši sportošanas laikā. Arī pēc treniņa, lai ātrāk atgūtu enerģiju, mēreniem malkiem vajadzētu uzņemt ķermenim nepieciešamo šķidrumu.
     
  7. Iesildīšanās un atsildīšanās.
    Lai ķermeni sagatavotu lielākai fiziskajai slodzei, svarīgi pirms skrējiena to iesildīt ar dažādiem lokanības vingrinājumiem, lai visas saites un muskuļi būtu gatavi darbam. Savukārt pēc skrējiena, lai muskuļi ātrāk atjaunotos, tos ir nepieciešams atsildīt ar statiskiem lokanības vingrinājumiem.
     
  8. Nosaki sev mērķi.
    Daudz vieglāk ir trenēties, ja esi nospraudis sev mērķi. Katram mērķis var būt atšķirīgs – vienam tas var būt noskriet savus pirmos piecus vai desmit kilometrus, pusmaratonu vai maratonu, savukārt citam – justies labāk un uzturēt sevi labā fiziskajā formā. Galvenais – šim mērķim ir jābūt sasniedzamam, un jāatceras, ka viss notiek pakāpeniski. Tavam mērķim ir jābūt reālam un ilgtermiņa.
     
  9. Būtiski ir ieklausīties sevī.
    Pats svarīgākais vienmēr ir veselība un pašsajūta, tāpēc mērķis nedrīkst būt svarīgāks par labsajūtu. Ja esi izvirzījis mērķi, piemēram, trešdienās skriet 10 km skrējienu, bet, vienu nedēļu paskrējis, jūties ne pārāk labi, labāk pamaini savu plānu un noskrien plānoto attālumu kādā citā dienā. Vienmēr ieklausies sevī, ieklausies, ko saka ķermenis, un pielāgo savu mērķi un treniņu plānu, balstoties uz sava ķermeņa sajūtām.
     
  10. Motivē sevi.
    Bieži vien ir grūti atrast motivāciju, ne tikai lai sportotu, bet arī lai jau pēc kāda laika to turpinātu. Lai sevi noturētu pie nospraustā mērķa un izbaudītu skriešanu, ieteicams mainīt arī skriešanas vidi un maršrutus. Papildu motivācija rodas, ja vari salīdzināt savus treniņus un to progresu, tāpēc ir daudz dažādu skriešanas aplikāciju, kas mēra noskrieto distanci, laiku, tempu, sniedz padomus un dod iespēju dalīties ar citiem. Viena no šādām lietotnēm ir Nike+ Run Club, kas ir pieejama bez maksas, viegli pārskatāma un palīdzēs uzlabot savus treniņus. Tāpat labi motivē skriešana kopā ar kādu citu. Tas var būt vai nu draugs, vai paziņa, vai arī vari pievienoties citiem skrējējiem bezmaksas Nike+ Run Club organizētajos āra treniņos katru pirmdienu pulksten 19.30 Uzvaras parkā un katru ceturtdienu pulksten 19.30 Mežaparkā!
     

Bigbank Skrien Latvija turpmākie posmi:
7.–8. aprīlī – Rēzeknes pusmaratons
30. aprīlī – Daugavpils pusmaratons
17.–18. jūnijā – Ventspils Piedzīvojumu parka maratons
22. jūlijā – Jelgavas nakts pusmaratons
12. augustā – Kuldīgas pusmaratons
17. septembrī – Valmieras maratons
7. oktobrī – Siguldas pusmaratons

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Mūsu vēsturiskā laime

​Veroties aprīļa sniegputenī un baltajos jumtos pēc tā, ne vienam vien noteikti ienāca prātā doma, ka gribētos būt kur citur. Kādā siltākā un saulainākā vietā. Un nereti kaut kā līdzīgi ir, arī domā...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata