Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Metāllūzni par virtuves karali

"Pietiekami ass nazis ir tad, ja ar to bez problēmām var noskūt roku," pārliecināti noteic Krišjānis Grīnbergs (27) un tūlīt to arī nodemonstrē ar vienu no paša radītajiem nažiem, kuram par asmeni izmantots pirms tam šķietami ārā metams, sarūsējis metāla gabals.

Šeit sākas nazis, saka Krišjānis un atver vecas koka durvis, kas spelgonī piesalušas un prasa divkāršu piepūli. Atrast šo vietu, kas paslēpusies Gaujas Nacionālā parka biezoknī, nenākas viegli, pat nu jau tik pierastās auto navigācijas ierīces izrādās bezspēcīgas. Taču tieši šeit jaunais vīrietis ar sievu ir atradis savu miera ostu un teic, ka pilsētas dzīve nav radīta viņiem. Aiz aizsalušajām durvīm top naži, kurus plašāka publika pazīst ar zīmola Karl Walter Tools vārdu.

Kalēja necilā darbnīca iekārtojusies vecas saimniecības ēkas galā, kas atrodas vien pāris soļu atstatumā no mājas, kuru viņš pats savām rokām atjauno, cerot, ka jau drīz vien kaut daļu no tās varēs arī apdzīvot. Agrāk, lai apgūtu kādu arodu, bija jākļūst par zelli meistaram un jāpavada ilgs laiks, staigājot melnu muti, tagad teju visu var iemācīties internetā. Arī Krišjānis, dzīvojot līdzi laikam, nažu gatavošanu apguvis, skatoties video, taču vēlāk uzzinājis, ka kalēja saknes viņa dzimtā vijas jau paaudzēm. Tagad viņš teic, ka, pašam to nezinot, arodu ir pārmantojis.

Aiz vecajām koka durvīm paslēpusies vien pāris kvadrātmetru liela telpa ar darbarīkiem, kas ļauj metāla gabalus pārvērst glaunos virtuves karaļos. Krišjānis ar sērkociņu piešķiļ uguni paša gatavotai ēzei, telpa piepildās ar dobju skaņu, un ir skaidrs, ka darbs var sākties. Smēde, kas radīta no santehnikas caurulēm un ķieģeļiem, darbināma ar gāzi un šķiet esam ļoti primitīva, tāpēc rodas jautājums, cik tad droša tāda konstrukcija var būt. Taču saimnieks pārliecinoši saka, ka tā ir tikpat droša kā jebkurā virtuvē atrodamā gāzes plīts, uztraukumam neesot pamata.

Šī turklāt esot diezgan jauna: "Sākumā biju uzbūvējis smēdi, izmantojot jau tūkstošiem gadu senu metodi – trauku, kurā deg ogles, kas spēj metālu uzsildīt pietiekami, lai no tā varētu kaut ko pagatavot. Tā tas viss pamazām ir evolucionējis no ļoti primitīvas darbnīcas uz primitīvu, lai būtu ērtāk strādāt."

Blakus smēdei novietots trauks ar eļļu, kur līdz sārtumam sakarsētais metāls gūst savu rūdījumu. "Principā rūdīšanai var izmantot gan eļļu, gan ūdeni, taču ūdens ir nežēlīgs un lielāko daļu tēraudu tas vienkārši saplēš," paskaidro Krišjānis. Lai gan procesā iesaistīta augsta temperatūra, pati darbnīca netiek apsildīta, tāpēc ziemā šeit var pat saskatīt savu elpu. Šī iemesla dēļ te notiekot vien melnie darbi – kalšana un rūdīšana. "Slīpēšanas un rokturu gatavošanas process pārcelts uz otru darbnīcu, kas iekārtota vienā no remontējamās mājas istabām," pastāsta Krišjānis un dodas turp. 


Vairāk par to, kā Krišjāņa darbnīcā no šķietami nevērtīga metāla gabala top augstas kvalitātes virtuves naži, lasi žurnāla SestDiena 12.-18. janvāra numurā! Ja ir vēlme žurnāla saturu turpmāk lasīt drukātā formātā, to iespējams abonēt ŠEIT!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Pavasara konstruktors

Domājot par pavasari, neizbēgami nāk prātā kustība – asnu spraukšanās no zemes, pumpuru sprādzieni, augšana un tiekšanās pret gaismu. Un tāpēc šķiet, ka pavasarī arī mākslā tik ļoti iederas deja, it ...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata