Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Britu skolotāji ir pret īsāku vasaras brīvlaiku

Lielbritānijas skolotāju arodbiedrība paudusi kategoriskus iebildumus pret Notingemas pilsētas domes plānu samazināt skolēnu vasaras brīvlaiku no sešām līdz četrām nedēļām, kā arī mācību gadu dalīt piecās daļās, ziņo izglītības portāls un skolvadības sistēma E-klase.lv

Skolotāji piedraudējuši streikot, savukārt Izglītības ministrija no konflikta norobežojas, ziņo raidsabiedrība BBC. Pamatojot savu lēmumu, Notingemas dome norādījusi, ka tās vienīgais mērķis ir uzlabot skolēnu sekmes. Domnieki uzskata, ka garo vasaras brīvlaiku dēļ skolēni nereti aizmirst, ko ir mācījušies iepriekšējā ceturksnī, tādēļ pareizāk būtu sabalansēt brīvlaiku garumu, lai laika ziņā tie visi būtu aptuveni līdzīgi - tādēļ arī izvirzīta ideja mācību gadu dalīt piecās daļās.

Nacionālā Skolotāju arodbiedrība (NUT) šādam viedoklim nepiekrīt un savā gadskārtējā konferencē paziņojusi, ka gatava rīkot streikus, ja Notingemas dome neatkāpsies no savas ieceres. "Ja plāns tiks realizēts, mums būs pats īsākais vasaras brīvlaiks pasaulē. Mēs nevēlamies Notingemu pārvērst par laboratoriju, kurā tiek pārbaudītas jauno cilvēku izturības spējas," sacījis kādas Notingemas skolas skolotājs Džons Ilingvorts. Viņš atgādinājis, ka skolotāju arodbiedrība gadiem ilgi cīnījusies par to, lai bērniem būtu tiesības uz pienācīgi ilgu laiku atpūtai.

Skolotāju viedokli paudis arī cits pedagogs - Toms Anterreiners, kurš paziņojis, ka skolotājiem nav izdevies atrast nekādus akadēmiskus pētījumus, kas liecinātu, ka brīvlaika termiņa saīsināšana uzlabotu skolēnu sekmes. Skolotāji nav nolieguši, ka arī paši ir ieinteresēti ilgāka vasaras brīvlaika saglabāšanā, jo lielākajai daļai pedagogu, tas faktiski ir vienīgais atvaļinājuma laiks - pārējie brīvlaiki mācību gada laikā ir ļoti īsi, to laikā neizdodas pienācīgi atpūsties. Skolotāju arodbiedrības konferencē pieņemts lēmums par atbalstu vēl diviem streikiem šajā mācību gadā, ja Notingemas dome savu plānu negrozīs.

Lielbritānijas izglītības ministrija skaidrojusi, ka tai nav tiesību iejaukties konfliktā. "Tieši skolas un vietējās varasiestādes nosaka, cik ilgi ir mācību posmi un cik ilgi brīvlaiki - tas nav valdības ziņā. Taču, pieņemot lēmumu, šīm struktūrām jārīkojas skolēnu interesēs," sarunā ar BBC norādījis ministrijas pārstāvis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Jaunumi

Vairāk Jaunumi