Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 21. oktobris
Severīns, Urzula

20 000 par ideju

«Iespējams, es ticēju savai idejai vairāk nekā pārējie. Mani motivēja pats gatavošanās process konkursam. Es izklaidējos. Man patīk uzstāties cilvēku priekšā un uzzināt, ko viņi pēc tam par to saka. Tikai uz konkursa beigām iedomājos - ā, bet var jau arī vinnēt…» smaidot stāsta Ritvars Ganuļevičs, kurš jūlija sākumā konkursā 20 000 EUR Turības studentam ar savu biznesa ieceri ieguva galveno balvu - 20 000 eiro.

Viņa ideja par vēja turbīnu aeratoru Milda 1, kas palīdzētu apgādāt ar skābekli zivis dīķos, upēs un ezeros, konkursa fināla žūrijas simpātijas izpelnījās, galvenokārt pateicoties Ritvara prasmei komunicēt. «Labākais bija tas, kurš varēja sevi parādīt dažādās disciplīnās, gluži kā desmitcīņā: prezentējot sevi, sagatavojot videomateriālu, demonstrējot idejas prototipu, nezaudējot aukstasinību, smaidot un spējot atbildēt uz visiem jautājumiem. Turklāt Ritvara ideja ir funkcionāla, jo risina lokālu problēmu,» uzsver Gaismas pils radošais direktors Gatis Mūrnieks un Turības konkursa fināla žūrijas komisijas priekšsēdētājs.

Ideju konkursu Biznesa augstskola Turība izsludināja 2013./2014. mācību gada sākumā, aicinot tajā piedalīties ikvienu pirmā studiju gada studentu. 28 jaunieši pieteica savas idejas un nodeva tās publiskam balsojumam portālā Diena.lv; 15 populārāko ieceru autori piedalījās konkursa finālā, kurā klātienes prezentācijās sacentās par ievērojamo naudas balvu, ko ieguva tikai uzvarētājs. Finālistus vērtēja dažādu nozaru profesionāļu un uzņēmēju žūrija, vētījot studentu ideju novatorismu, dzīvotspēju un eksporta potenciālu.

Ritvars savu aeratoru labprāt vēlētos redzēt ikvienā piemājas dīķī. Ideja par šādas iekārtas izveidi radusies pirms trim gadiem, patlaban jau tapis prototips, kas gan vēl jāpieslīpē. Atšķirībā no ierastajiem aeratoriem šis darbojas ar vēja enerģiju, un daļa no tā atrodas virs ūdens un izskatās pēc metāla zieda. Ritvars stāsta, ka ir ieceres, kā iekārtu aprīkot ar akumulatoru, lai tā darbotos arī bezvējā, kā panākt, lai ziemā tā dīķī neiesalst, un kādu modeli piedāvāt zivsaimniecībām. «Es neesmu izgudrotājs, bet strādāju kopā ar cilvēku, kurš tāds ir. Mans uzdevums ir savākt kopā vajadzīgos cilvēkus, lai izveidotu brendu un produktu, ko var tirgot,» Ritvars stāsta un norāda, ka daudzi, iespējams, pārprot uzņēmēja lomu un tāpēc neizmanto biznesa sācēju atbalsta iespējas. «Uzņēmējam jau nav jātop par izgudrotāju, nav jāizdomā jauns velosipēds. Vajag sastrādāties ar citiem,» puisis uzskata. Runājot par Mildu 1, tehniskās lietas viņš atstājis inženieru rokās, par dizainu konsultējas ar dizaineru, bet finansiālo pusi un produkta virzīšanu tirgū uzņēmies pats. Līdz šim grūtākais bijis sabalansēt visu iesaistīto speciālistu viedokļus, kā aeratoru virzīt tirgū, taču komanda apņēmusies jau drīz sākt ražošanu. Turības konkursā iegūto naudas balvu Ritvars iecerējis gan šīs vēja turbīnas, gan citu biznesa ieceru attīstīšanai, kuras patlaban vēl ir idejas stadijā.

Jāpiebilst, ka arī citi konkursa 20 000 EUR Turības studentam dalībnieki izcēlušies ar ideju oriģinalitāti. Lūk, dažas: starptautiska sociāla e-komercijas platforma virtuosofineart.com - virtuāla mākslas telpa, kas ļauj māksliniekiem veiksmīgāk pārstāvēt sevi tirgū un padarīt savus darbus pieejamākus cilvēkiem -, ideja Street Cooler, kas paredz izvietot ūdens automātus populārākajos Rīgas iedzīvotāju skriešanas un velomaršrutos, vēja enerģijas iegūšana ar daudzstāvu māju ventilācijas sistēmā iebūvētu miniturbīnu, piepūšamas gumijas lelles - politiķi Uzpūteņi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mūža ilguma maksimums sasniegts

Ļoti iespējams, liela daļa fiziski veselo šā brīža jauniešu nodzīvos līdz 100 gadu vecumam, taču maz ticams, ka bez fundamentālas ārējas iejaukšanās cilvēka ķermeņa darbībā šo robežu izdosies ievēro...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?