Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +12 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 11. oktobris
Silva, Monta, Tince

2014. gads - lielo izmaiņu laiks

Lai arī informācijas tehnoloģiju (IT) nozare tiek uzskatīta par vienu no dinamiskākajām nozarēm visā pasaulē, biznesa programmatūras tirgus bieži vien ir joma, kur tiek izvēlēti jau stabili, ilgstoši, pārbaudīti risinājumi, jo, kamēr programmatūra nodrošina pamatfunkciju pildīšanu, nav daudz uzņēmēju, kuri ir gatavi ieviest radikālas pārmaiņas un riskēt ar sava uzņēmuma nākotni. Baltijas valstu uzņēmēji bieži vien šajā ziņā ir vēl konservatīvāki nekā uzņēmēji Skandināvijā un ASV.

Protams, arī biznesa programmatūras ziņā nepārtraukti notiek evolucionāri uzlabojumi, kuri pamazām ienāk arī Latvijā, tomēr ir vairāki faktori, kas liecina, ka tieši šis - 2014. - gads varētu būt lielu pārmaiņu gads tieši Latvijas biznesa programmatūras tirgū.

Neapšaubāmi, svarīga lieta, kas ietekmēja Latvijas biznesa programmatūras tirgu, bija eiro ieviešana, jo, saprotot, ka biznesa programmatūru būs nepieciešams mainīt vai uzlabot, daudzi meklēja jaunas alternatīvas. Ļoti lielai daļai uzņēmumu svarīgākais faktors bija pēc iespējas vienkāršāka līdzekļu konvertēšana uz eiro, kamēr citi meklēja iespējas uzlabot savu grāmatvedības un biznesa programmatūru. No Latvijas tirgū notiekošā redzams, ka daudzi pie sākotnējās izvēles nav apstājušies un kļuvuši atvērtāki jaunu iespēju un variantu meklējumiem.

Vēl viens ļoti nozīmīgais faktors, kas rada pārliecību par lielām izmaiņām biznesa programmatūras tirgū Latvijā, ir fakts, ka pasaulē pazīstamā kompānija Microsoft beigusi atbalstu gan Latvijā, gan visā pasaulē populārajai operētājsistēmai Windows XP. Vēl šā gada sākumā Windows XP Latvijā bija otra populārākā operētājsistēma ar 22% tirgus daļu. Daudzi uzņēmumi to lieto tāpēc, ka tā ir vienkārša, uzticama un pilda savas pamatfunkcijas. Kā tas nereti notiek, bieži vien uzņēmumi par savu IT sistēmu atjaunošanu un drošību domā pēdējā brīdī. Tā kā Microsoft atbalsts Windows XP beidzas šā gada 8. aprīlī, pastiprināta interese par programmatūras atjaunināšanu jūtama tieši pēdējā laikā. Arī Gemius veiktais apskats par tirgus tendencēm rāda, ka Windows XP izmantošana tieši pēdējā laikā strauji sarūk, un analītiķu prognozes rāda, ka pēc gada Windows XP izmantos mazāk par 5% no visiem datorlietotājiem. Tas nozīmē, ka šī gada laikā daudzi tūkstoši Latvijas datorlietotāju mainīs savu operētājsistēmu, kā arī biznesa programmatūru.

Daudzi uzņēmumi, kas iepriekš datoros izmantojuši Windows XP, vēlas nevis tikai atjaunot operētājsistēmu, bet gan iegādāties jaunu datortehniku. Ja iepriekšējos gados standarta izvēle bija ar Windows operētājsistēmu darbināts galda vai portatīvais dators, tad pašlaik biznesā arvien vairāk tiek izmantoti gan datori arī Apple MacOS programmatūru, gan planšetdatori un viedtālruņi. Līdz ar atbalsta izbeigšanu Windows XP šīs operētājsistēmas popularitāte Latvijā strauji samazināsies un popularitāti gūs ne tikai Microsoft piedāvātās alternatīvas, bet arī Android, MacOS, Linux un IOs platformas.

Līdz ar izmaiņām galveno operētājsistēmu tirgū gaidāmas arī lielas izmaiņas biznesa pārvaldības programmatūru tirgū. Latvijas uzņēmumi meklē risinājumu, kas lietojams uz visām platformām vai ir internetā bāzēts, lai uzņēmuma datiem būtu iespējams piekļūt no ikkatras ierīces, kura pieslēgta internetam.

*HansaWorld izpilddirektore

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?