Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +13 °C
Apmācies
Piektdiena, 11. oktobris
Silva, Monta, Tince

36 ikdienišķi varoņi

Inga Melberga

Dizaina studijas Xcelsior izstāžu zālē Rīgā, Raņķa dambī 1, līdz pat gada beigām skatāma Vitra dizaina muzeja izstāde Slēptie varoņi - stāsts par 36 ikdienišķām lietām, kas ik mirkli ir mūsu tuvumā, bet kuru klātbūtni mēs bieži nepamanām, jo uztveram kā pašsaprotamu, - kafijas filtrs, zīmulis, spuldzīte, līmlapiņa utt. Lieta, kas tapusi no viegli saprotamas, bet ģeniālas idejas, laika gaitā saražota miljardiem reižu, bet palikusi būtiski nemainīga gadu desmitiem. Citiem vārdiem sakot - ikdienas klasika, kas iemieso mūsdienās joprojām būtiskos modernisma ideālus: materiāla ekonomiju, funkcionalitāti, ilgmūžību.

«Ir nepareizi uzskatīt, ka dizains ir dārgs, ekskluzīvs, ikdienā nevajadzīgs. Gluži pretēji - tā ir izteikta disciplīna, process, kurā caur noteiktu darbību secību mēs nonākam līdz kāda uzdevuma vai problēmas risinājumam. Izstādē ir redzami 36 piemēri no procesa rezultāta, kam aizmugurē ir vēsture, tehnoloģiski atklājumi, varbūt arī nejaušības, kuru rezultāta radies produkts, ko lietojam ikdienā, - vai tā būtu saspraudīte, drēbju pakaramais vai tetrapaka. Un mēs vairs neasociējam šīs lietas ar jēdzienu «dizains», bet gan uztveram kā vienkāršu utilitāru priekšmetu,» stāsta dizaina studijas Xcelsior vadītājs arhitekts Artūrs Martinsons. «Domāju, ir ļoti svarīgi komunicēt par dizaina tēmu, jo dizains pats ir komunikācija. Tik nelielai valstij un tirgum kā Latvijā jāizvēlas ceļš, pa kuru iet un kurš būtu ar savu pievienoto vērtību un pozitīvajiem risinājumiem, un dizains ir nozare, kas palīdz sakārtot lietas.»

Katra mākslinieka sapnis ir izveidot tik labu un lietojamu dizainu, ka tas nemanāmi kļūst par cilvēka ikdienas palīgu jeb varoni un spēj saglabāt šo statusu gadiem. Vitra dizaina muzejs, kurā atrodas viena no pasaules vadošajām modernā industriālā mēbeļu dizaina un arhitektūras kolekcijām, veicis izpēti, noskaidrojot, kā radušies daudzi mums ikdienā pierasti priekšmeti. Interesantākie rezultāti apkopoti ekspozīcijā Slēptie varoņi, kura izgaismo četrus veiksmīga dizaina aspektus: inovācija - izgudrošanas aizraujošā vēsture, plaša patēriņa produkcijas izgatavošanas tehniskie nosacījumi, pārsteidzošā modeļu daudzveidība un iedvesma, kas nepārtraukti stimulē mākslinieku un dizaineru darbu. Izstāde ir arī Rīgas 2014 notikums un ir iekļauta 10. starptautiskā festivāla Dizains. Nākotne 2014 programmā.

«Dizaina nozīmīgā loma ikdienā mums asociējas ar Skandināviju, kur tā ir bijusi apzināta valsts izvēle, kā mērķtiecīgi savu tautsaimniecību sakārtot arī ar dizaina palīdzību. Trauki, mēbeles un citi skandināvu dizaina priekšmeti ir ikvienā viņu ģimenē, lietas ir ērtas, glītas un praktiskas. Ir svarīgi skaidrot dizaina nozīmi, jo ikdienas lietu stāsti ļauj izdarīt interesantus secinājumus attiecībā uz veiksmīgām radošām un uzņēmējdarbības stratēģijām. Mazi, bet būtiski pastāvošo lietu uzlabojumi var sniegt izšķirošu ietekmi uz lietotāju apmierinātību,» komentē Dizaina informācijas centra vadītāja Daina Vītoliņa.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?