Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 13. oktobris
Irma, Mirga

Amerikāņi Rīgā, latvieši Ņujorkā. Pie malas provinciālo kautrību!

Īsti svētki Latvijas džezmeņiem un džeza mīļotājiem šā gada festivālā Rīgas ritmi bija ievērojamā amerikāņu basģitārista un mūsu Latvijas City Jazz Big Band kopīgā uzstāšanās projektā Joe Zawinul & Jaco Pastorius Tribute - veltījumā leģendārās džezroka fusion grupas Weather Report līdera, taustiņinstrumentu ģēnija Džo Zavinula un tās kādreizējā basista Džako Pastoriusa piemiņai.

Viktors Beilijs, kurš revolucionārajā Weather Report iekļāvās 19 gadu vecumā, aizvietojot savu elku Pastoriusu, ir viens no mūslaiku pasaules izcilākajiem un radoši daudzpusīgākajiem basģitāristiem. Viņš spilgti izpaudies gan džezā, gan popmūzikā, muzicējot pat ar megazvaigzni Madonnu. Ilgu laiku arī tika ražota viņa vārdā nosaukta ģitāra. Beilija un City Jazz Big Band programmai skanēja Zavinula un Pastoriusa populārākie skaņdarbi: Black Market, Birdland, Teen Town, Three Views Of A Secret u. c. Tā ir ārkārtīgi komplicēta mūzika, kura paģēr īpaši augstu ikviena mūziķa spēles meistarību un perfektu ansambļa koordināciju. Bigbenda sastāvam šīs kompozīcijas aranžēja City Jazz Big Band mākslinieciskais vadītājs Kārlis Vanags, pianists Ritvars Garoza un saksofonists Māris Jēkabsons. Kā īpašs viesis projektā iesaistījās zviedru trompetists, komponists un džeza grupu vadītājs Lasse Lindgrēns.

Pierāda, ka ir Beilija cienīgi

Minētais projekts ir vistiešākais rezultāts City Jazz Big Band prezentēšanai festivālā Rīgas ritmi. Toreiz, pirms gada, bigbendu ievēroja aģentūras Basitours vadītājs, šveicietis Pēters Baslers, kurš Latviju apciemo regulāri un gadu gaitā šurp atvedis jau virkni ievērojamus džeza māksliniekus - tostarp arī leģendāro Džo Zavinulu, turklāt - vairākkārt. Taču pirmoreiz tika noorganizēts tik pamatīgs starptautisks radošās sadarbības projekts. Perfektā kopspēlē «pārkožot» mūzikas sarežģītos, asimetriskos ritmus un polifoniju, burtiski - dzīvojot un elpojot neparastajā sīkvienību kustībā, kuru ik pēc brīža krāšņoja solistu improvizācijas, City Jazz Bigband uz Kongresu nama skatuves 7. jūlijā apliecināja sevi līmenī, kas saucams par pasaules klasi un ir cienīgs būt uz vienas skatuves ar tādu zvaigzni kā Viktors Beilijs. Ja tā nebūtu, tad Pēters Baslers neizteiktu bigbendam jaunu piedāvājumu - sadarbības projektu ar bungu virtuozu Džodžo Maijeru no Šveices. Kopā taps programma leģendārā bundzinieka Badija Riča piemiņai (šogad aprit 25 gadi, kopš meistara nāves).

Baslers daudz nerunā un ar medainiem komplimentiem nebārstās, bet novērtē un dara. Bigbenda līderis Kārlis Vanags priecājas, ka Baslers ir ieinteresēts City Jazz Big Band pārstāvēt kā komandu un jau piedāvājis vairākiem festivāliem. Traucē tikai tas, ka doties tikai uz vienu festivālu un atpakaļ tik lielam kolektīvam ir par dārgu. «Lai segtu tik liela kolektīva ceļa izmaksas, jāveido koncertturneja. Taču esam optimistiski un strādājam pie šā plāna. Varētu sākt ar kaimiņvalstīm: Lietuvu, Igauniju un Somiju,» stāsta K. Vanags.

Blue Note ar Žilinska melodijām

Rīgas ritmu šovkeisā pirms diviem gadiem noklausījies Māra Briežkalna džeza kvinteta programmu, Ņujorkas džeza kluba The Blue Note skaņu ierakstu zīmola Half Note viceprezidents Džefs Levensons viņus uzaicināja uzstāties uz šīs slavenās skatuves. Latviešu džezistiem tas bija kā iekarot Everesta virsotni. Briežkalna un jauno latviešu mūziķu - vokālista un trombonista Intara Busuļa, saksofonista Ginta Pabērza, kontrabasista Andra Gruntes un pianista Viktora Ritova uzstāšanās The Blue Note un arī Twins džeza klubā Vašingtonā bija vēsturisks notikums ne tikai tāpēc, ka latvieši vispār pirmoreiz bija dzirdami džeza dzimtenes karstākajā punktā, kur pulcējas šīs mūzikas toņa noteicēji. Atbrīvojušies no šaubām, ka «mūs varbūt nesapratīs», viņi uzdrošinājās piedāvāt mūsu klasiķu Emīla Dārziņa, Alfrēda Kalniņa, Arvīda Žilinska mūzikas džeza versijas programmā Latvian Evergreens.

Izvēle nevis kārtējo reizi spēlēt populāros džeza standartus, bet gan piedāvāt atšķirīgo, tikai Latvijai raksturīgo, bijusi pareiza. «Cik neparasts, svaigs džezs!» - viņiem teikuši klausītāji, kuri ar latviešu džezu sastapās pirmoreiz. «Viņi atklāja savu nacionālo pieeju džezam, kas perfekti sader ar Amerikas džeza estētiku,» toreiz priecājās Dž. Levensons. Zīmīgi, ka arī šovasar Levensons bija klāt Rīgā, lai izzinātu, ko vēl interesantu var atrast Latvijas džeza mūziķu radošajā piedāvājumā. Viņš ir ietekmīga figūra džezā: saistīts arī ar firmām Sony, Warner Bros, Downbeat un Billboard, organizē Telonija Monka ikgadējo mūziķu konkursu un producējis septiņus ar Grammy balvu un tās nominācijām novērtētus albumus.

Kopā ar latviešiem The Blue Note muzicēja atzīti amerikāņu džeza meistari - trompetists, universitātes profesors Braiens Linčs un saksofonists Kriss Poters, iekļaujoties ansamblī ar savu skatījumu uz Emīla Dārziņa Melanholisko valsi un Arvīda Žilinska bērnu dziesmām - Zvirbuļu kauja un Ziemas sniegs. Uzstāšanos Ņujorkā ierakstīja džeza radio, vēroja žurnālisti. To vizuāli dokumentēja ievērojamais fotomākslinieks Džons Ebots, kura fiksētais mirklis krāšņo arī šo rakstu Dienā. Latviešu džeza mūziķu turneju ASV kopā ar The Blue Note rīkoja Ņujorkas universitāte (New York University: NYU) un Ņujorkas Mākslu fonds (The New York Foundation for the Arts: NYFA). «Tas bija kā sapnis! Vēl nesen pat neuzdrošinājāmies sapņot tikt iekšā pašā džeza mūzikas viducī, augstākajā spicē!» - atgādina M. Briežkalns. Vēl tikai maija beigās Briežkalna kvintetam un «mūžam zaļoksnajai» latviešu klasikai aplaudēja publika divos džeza festivālos Grieķijā. Ir pamats pārliecībai, ka jau tuvākajā laikā dzirdēsim par nākamajiem latviešu mūziķu panākumiem starptautiskajā džeza apritē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Divi no vienas cepešpannas

Šoreiz abās receptēs izmantots pavisam neliels sviesta ķirbītis Butternut – jā, tas, kurš izskatās pēc bumbiera, kuram ir blīvs mīkstums skaisti dzeltenā krāsā un maz sēklu. No cepeškrāsnī cepta...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?