Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Analīzes tikai smagākajiem

Jaunā gripa iedzīvotājus ir satraukusi - daudzi ģimenes ārstiem lūdz norīkot analīzes, lai pārbaudītu, vai viņus nav piemeklējusi tieši jaunā slimība, taču mediķi norāda - analīzes nevienu veselāku nedara, un tās jāveic tikai atsevišķos smagākos gadījumos. Piemēram, ja gripa norisinās ar komplikācijām tiem, kuri jau bijuši vakcinēti pret gripu, vai pacientam ir smaga akūta augšējo elpceļu infekcija.

Galvenais ieteikums ir laikus vērsties pie ģimenes ārsta, tikko jūtami pirmie gripai raksturīgie simptomi. Kā _Diena_ noskaidroja Latvijas Infektoloģijas centrā (LIC), ik dienu laboratorijā tiek pārbaudīti aptuveni simt paraugi, vairākums tiek sūtīti no slimnīcām, mazāk nekā puse - no ģimenes ārstu praksēm. Analīzes valstij izmaksā ļoti dārgi, piemēram, reaģents vien maksā 17 latu.

«Nav nekādas nozīmes ņemt analīzes, ja simptomi ir pilnīgi acīmredzami. No analīzēm cilvēks veselāks nepaliek. Tās ir nepieciešamas ārstam, ja ir neskaidri saslimšanas simptomi,» Dienai skaidro ģimenes ārste Ilze Aizsilniece. Viņas praksē jau esot bijuši četri gadījumi, kas liecinājuši par iespējamu H1N1 gripu, taču visi bijuši viegli, analīzes netika ņemtas. I.Aizsilniece arī norāda - svarīgākais ir laba imunitāte un pēc iespējas izvairīšanās no kontakta ar saslimušajiem. «Lai saslimušie skolēni neapmeklē skolu, bērnudārznieki - bērnudārzu, darba devēji sūta uzreiz mājās saslimušos,» saka I.Aizsliniece. Ne visos gadījumos esot nepieciešama ārstēšanās ar pretgripas medikamentiem - tas jāizlemj ģimenes ārstam, kurš zina pacienta slimības vēsturi. Lauku ģimenes ārstu asociācijas vadītāja Līga Kozlovska, kurai ir prakse Balvos, zina teikt - no viņas vidēji 85 pacientiem dienā 30 tiekot konstatēta akūta vīrusu infekcija, bet nevienam neesot gripas simptomu. Ledusskapī viņai esot divas gripas analīžu barotnes - ja nu nāksies sastapties ar smagiem gripas simptomiem, ņemšot pacientam analīzes un sūtīšot uz LIC.

Apzinoties, ka pēc jaunās gripas analīzēm varētu būt pieprasījums, privātuzņēmums E.Gulbja laboratorija sācis iedzīvotājiem piedāvāt iespēju veikt H1N1 analīzes par maksu, bez ārsta norīkojuma. Pagaidām gan šādu iespēju izmantojot vidēji viens divi pacienti dienā, jo šis pakalpojums ir gana dārgs - maksā 52 latus, Diena noskaidroja E.Gulbja laboratorijā.

Pēdējās dienās arī pieaudzis ātrās palīdzības izsaukumu skaits, jo īpaši Rīgā un Rīgas reģionā. Tiklīdz bijusi paaugstināta temperatūra, tā iedzīvotāji saukuši ātros. Dienests atgādina, ka paaugstināta temperatūra pati par sevi nav pamats ātrās palīdzības izsaukumam, vispirms jāsazinās ar ģimenes ārstu.

Reģistrēti vismaz 132 saslimušie ar jauno gripu. Neoficiālas ziņas liecina, ka arī divi no Ādažu vidusskolas skolēniem ir saslimuši ar jauno H1N1 gripu. Tiesa, skolā līdz pat nākamajai pirmdienai mācības nenotiks pirmo līdz astoto klašu skolēniem, taču ne jaunās gripas dēļ, bet tāpēc, ka gandrīz puse skolēnu saslimusi ar adenovīrusu, Dienai stāstīja skolas direktores vietniece Liāna Pumpure.

Reaģējot uz masu medijos paustajām bažām, ka Latvijā vienīgo ar jaunās gripas komplikācijām bojāgājušo pacienti ģimenes ārsts, iespējams, ārstējis neatbilstoši, Veselības inspekcija (VI) pašreiz izvērtē, vai sākt ekspertīzi, Diena noskaidroja VI. Mirušās sievietes tuvinieki gan VI neesot vērsušies.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?