Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +12 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 13. oktobris
Irma, Mirga

Anima = mūzika + jaunība

Esam ļoti iemīļojuši un daudz dziedam Kanādas latviešu komponista Imanta Ramiņa mūziku, un es iedomājos, ka būtu brīnišķīgi kopā atgriezties viņa dzimtenē - Dienai no ASV atsaucās Čikāgas jauniešu kora Anima diriģente Emīlija Elsvorta. Jūlija sākumā Anima uzstāsies Rīgas Domā (3.VII plkst. 19), Ogrē (Kultūras centrā 4.VII plkst. 19) un labdarības koncertā redzes invalīdu sociālās aprūpes centrā Jugla. Koris dosies arī uz Igauniju, Lietuvu un Sanktpēterburgu Krievijā.

Anima (agrāk - Glen Ellyn Children`s Choir) ir viens no vadošajiem ASV jauniešu koriem. Tas darbojas jau 47. sezonu un ir uzstājies kopā ar pasaules zvaigznēm - diriģentiem Bernardu Haitinku, Klaudio Abado, Kristofu Ešenbahu, Džeimsu Levainu, Šarlu Dituā. Kora daudzo apbalvojumu vidū nozīmīgākie ir prestižā Amerikas koru izcilības balva (2008) un Amerikas Komponistu foruma balva (2009), kā arī Grammy balva par sadarbību ar Čikāgas simfonisko orķestri un diriģentu Džordžu Šolti. Pēdējā laika aktualitātes ir dalība Britena operas Sapnis vasaras naktī un Mocarta operas Burvju flauta iestudējumos Čikāgas Liriskajā operā, Baha Mateja pasijas, G. Mālera 3. simfonijas un K. Orfa scēniskās kantātes Carmina Burana atskaņojumos, koncerts Ņujorkas Linkolna centrā. «Viņi muzicē apbrīnojami profesionāli un ar apburošu šarmu!» - kori slavē Čikāgas Liriskās operas ģenerāldirektors Viljams Meisons.

Aizraut ar labu mūziku

«Ar Animu es strādāju jau 16 gadus. Savu mūziķes ceļu sāku kā profesionāla dziedātāja un vokālā pedagoģe universitātē, bet, kopš izveidojās biedrība Opera jaunajiem (Opera for the Young), esmu sajūsmā par izcilas mūzikas un jaunības apvienojumu un konsekventi darbojos šajā virzienā,» stāsta Emīlija Elsvorta, kora Anima diriģente kopš 1996. gada. Viņas mērķis ir «iedegt jaunajos dziedātājos aizraušanos ar izcilu mūziku, neatkarīgi no tā, kāda būs viņu nākotnes profesija. Daļa izvēlas mūziku, daudzi attīstās citos virzienos. Taču, cerams, viņi saglabās mīlestību uz mūziku».

Emīlija Elsvorta ir viena no ASV jauniešu koru kustības līderēm, viņas vadībā koris guvis lielākos panākumus. Elsvorta koncertējusi Eiropā, Austrālijā, Janzēlandē, Brazīlijā, Kanādā, Ķīnā, Dienvidāfrikā, Marokā un ierakstījusi septiņus kompaktdiskus. Savā vairāk kā 20 gadu ilgajā pedagoģiskajā pieredzē viņa dalījusies meistarklasēs un vadījusi festivālu korus ASV un ārpus tās.

Palepodamās, ka Anima ir viens no vecākajiem jauniešu koriem valstī, viņa atklāj amerikānisko organizācijas vērienu: koris strādā piecās līmeņu grupās (vecumā no 5 līdz 18 gadiem). Pie mums dosies ap četrdesmit dziedātāju, 13 līdz 18 gadus veci. «Korī kopā ir ap 250 dalībnieku, taču tā sauktajās apvienotajās programmās pulcējam līdz tūkstoš dziedātājiem sezonā.» Anima ir amatierkoris, taču dziedātājiem maksā par uzstāšanos kopā ar profesionāļiem, piemēram, Čikāgas simfonisko orķestri vai Čikāgas Lirisko operu. Diriģente uzsver, ka «jaunajiem dziedātājiem šī pieredze ir ļoti īpaša».

Apdziedās Baltijas jūru

Latvijā Anima dziedās gan garīgo, gan laicīgo mūziku, un, protams, amerikāņu repertuāru. «Mēs ceļosim kopā ar mums ļoti dārgu komponistu Imantu Ramiņu, kurš speciāli mums pārlicis vokāli simfonisko dziesmu ciklu Zem Baltijas saules: četras dziesmas par sauli un jūru. Katra tā daļa ir savā valodā: igauņu, lietuviešu, latviešu un somu, iekļaujot šo tautu tradicionālās tautasdziesmas. Mums ļoti patīk dziedāt to valstu valodās, kuras apciemojam,» atklāj Emīlija Elsvorta.

Imants Ramiņš ar Anima sadarbojas kopš 1980. gada, un koris atskaņojis jau daudzus viņa opusus. «2005. gadā pasūtījām viņam kora operu, ar kuru atzīmējām kora pastāvēšanas 40 jubileju,» diriģente stāsta, kā radās opera Lakstīgala par Hansa Kristiana Andersena pasakas sižetu. Kopā ar Rīgas Doma meiteņu kori atskaņotais fināla skats no šīs operas būs Rīgas Domā paredzētā koncerta īpašais notikums.

Robertsa un Dzelmieši

Kur slēpjas Ramiņa mūzikas pievilcība? «Tā ir intensīvi, dziļi dvēseliska mūzika, pilna brīnišķām melodijām, krāšņām harmonijām un orķestrālas krāsu bagātības. Tā ir ļoti patiesa, neviltota, tāpēc tik emocionāli uzrunājoša,» saka Elsvorta. Savas pastāvēšanas laikā koris pirmatskaņojis vairāk kā 70 īpaši tam veltītus opusus un ir atvērts visdažādākajai sadarbībai - piemēram, piedalījies dokumentālā filmā kopā ar kinozvaigzni Džūliju Robertsu. «Pavisam nesen sadarbojāmies ar lielisko kameransambli, divkārtējo Grammy balvas laureātu Eight Blackbird un arī ar Čikāgas jauniešu latviešu tautas deju kopu Dzelmieši,» diriģente nebeidz pārsteigt. Līdz šim vēl nekad nav būts Baltijas valstīs, un drīzo ceļojumu visi gaidot ar lielu sajūsmu. «Reiz nacionālajā amerikāņu koru diriģentu konferencē 2011. gadā man bija privilēģija dzirdēt kori Kamēr… - klausīties šo visaugstākās kvalitātes Latvijas kori bija īsta bauda! Mēs labi zinām, cik izcila ir koru kultūra jūsu zemē un jūtamies ļoti pagodināti šeit dziedāt.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Dzīve bez tiesībām garlaikoties

Imants Pulkstenis Madonā savulaik rīkojis festivālu Sinepes un medus, tagad organizē Ģitāristu sesiju un dara vēl visu ko.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?