Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Apreibinātāji noved slimnīcā

«Liekas, ka esi no kā bieza un līstoša, un tu staipies,» tā ir tikai viena augu maisījumu lietotāja atsauksme internetā, apspriežot pavisam legāli pieejamas vielas. «Šķiet, ka lido citās pasaulēs, efekts ir vienkārši iznīcinošs, es pat aizmirsu, kā jāstaigā,» pieredzē dalās jaunieši, kas dažādus apreibinošus maisījumus pirkuši internetā vai veikalos Rīgā, Liepājā, Daugavpilī. Aizvien vairāk ir tādu, kam šo vielu lietošana beidzas ar ārstēšanos slimnīcā, taču Veselības ministrija apstiprina savu bezspēcību cīņā ar vielu izplatītājiem.

Kārdinājums ir liels

Speciālisti atzīst, ka tieši pēdējās nedēļās strauji pieaudzis to gadījumu skaits, ka augu maisījumu lietotāji ar smagu intoksikāciju nonāk slimnīcā. Par to ziņo gan no Alūksnes, kur jaunieši tādēļ nonākuši reanimācijā, gan Liepājas. «Divās nedēļās vismaz pieci 13-15 gadu veci pusaudži ārstējušies slimnīcā pēc tam, kad ieelpojuši šīs vielas ar ūdenspīpi. Samet pa latiņam, nopērk vienu iepakojumu aptuveni par 10 latiem un smēķē. Vielas mēdz būt dažādas - kā tabaka, kā pulverīši, ir arī tādas, kam uz iepakojuma uzzīmētas marihuānas lapas. Rezultāts - slikta dūša, halucinācijas, pazemināts asinsspiediens, jaunieši nesaprot, kur atrodas,» stāsta Liepājas slimnīcas Narkoloģijas nodaļas vadītāja Jeļena Sorokina. Viņasprāt, tirgotāju atruna, ka viela nav domāta smēķēšanai, nav arguments tās atļaušanai, jo, dedzinot to atklātā telpā, tāpat rodas dūmi un iedarbība ir tikpat kaitīga.

«Lielākā problēma ir tā, ka augu maisījumu saturs ir grūti nosakāms, uzraksti nav tulkoti latviešu valodā, nav dokumentu par vielu izcelsmi un to, kā tās vispār nonākušas veikalā,» situāciju raksturo Liepājas policijas pārvaldes priekšnieka palīdze Jolanta Knīse. Kārdinājums ir liels, bet policijai no likuma viedokļa šo vielu izplatību ir grūti kontrolēt - tiklīdz vienu maisījumu aizliedz, vietā rodoties nākamais. Policija iesaka vecākiem vairāk kontrolēt, kādas vielas lieto bērni. Turklāt, veicot pārbaudes, likumsargiem jārēķinās pat ar fizisku pretestību - pēdējā reida laikā Liepājas vīraku tirgotavā Grams pārdevējs un kāds pircējs izrādīja fizisku pretestību, tāpēc nācās noformēt protokolu par huligānismu.

Aizliegumi nestrādā

Augu maisījumu kontroli kavē fakts, ka uz tiem neattiecas pēdējā laikā pieņemtie normatīvo aktu grozījumi. Šā gada maijā aizliegto vielu sarakstā iekļāva salvijas lapas (Salvia divinorum) un to legāla tirdzniecība tika pārtraukta. Taču liela daļa zāļu maisījumu nav paredzēti smēķēšanai, tāpēc uz tiem nevar attiecināt arī pirmajā lasījumā konceptuāli atbalstītos grozījumus likumā par tabakas izstrādājumu realizācijas, reklāmas un lietošanas ierobežošanu. Tie paredz aizliegt realizēt augu smēķēšanas produktus, kuri satur augus vai augu vielas, kas atrodas valstī kontrolējamo narkotisko, psihotropo vielu un prekursoru sarakstos vai kam piemīt psihoaktīvas īpašības. «Lai arī tā dēvētie vīraki nav aizliegti, ir ļoti būtiski kontrolēt, lai uz tiem būtu marķējums, ka tos nedrīkst lietot iekšķīgi, tie jāsargā no bērniem un nav domāti smēķēšanai. Veselības ministrija izskata iespējas, kā ietekmēt šo vielu esamību tirgū, bet tas nenotiks ar tabakas likuma grozījumiem,» paskaidroja Veselības ministrijas preses sekretārs Oskars Šneiders. Viņš bija spiests atzīt ministrijas bezspēcību - lai vielu aizliegtu, jāveic analīzes, bet tikmēr apburtais loks turpinās. Speciālistu uzmanību parasti saasinot fakts, ka kādas vielas lietošanas apjomi strauji pieaug. Tomēr O.Šneiders nedomā, ka Latvijā kādu vielu varētu aizliegt, tikai pamatojoties uz tās aizliegumu citās valstīs, jo katrā valstī situācija un šo vielu lietotāju paradumi atšķiroties.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?