Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Apriņķu vietā spēcīgi plānošanas reģioni

Atteikties no vēlētām otrā līmeņa apriņķu pašvaldībām un nostiprināt plānošanas reģionus, paplašinot to kompetenci, un attīstības padomē nodrošināt novadu un lielo pilsētu līdzsvarotu ietekmi, kā arī ministriju pārstāvniecību. Ja šīs vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Edmunda Sprūdža (ZRP) idejas īstenotos, tad būtu četri, nevis pieci plānošanas reģioni, jo ministrs uzskata, ka Rīgas plānošanas reģions ir lieks, tā vietā piedāvājot sagatavot likumu par Rīgas pašvaldību.

Pirmās simts dienas darbojoties salīdzinoši klusu, E. Sprūdžs savu piedāvājumu, kas ir daļēja atbilde arī uz Valsts prezidenta Andra Bērziņa vēlējumu, prezentēs šodien Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijā, kā arī Lielo pilsētu asociācijā. Tukuma novada domes priekšsēdis Juris Šulcs (Tukuma pilsētai un novadam), kurš ir arī Rīgas plānošanas reģiona attīstības padomē, neredz pamata tā likvidācijai. Pēc E. Sprūdža ieskatiem Rīgas plānošanas reģionā esošais Limbažu novads varētu būt Vidzemē vai Kandava - Kurzemē. J. Šulcs redz maz kopīgā ar Zemgales pašvaldībām un norāda, ka visa novada ekonomiskā attīstība ir saistīta ar Rīgu. Viņaprāt, valdībai vispirms vajadzētu principiāli izšķirties, kuras funkcijas ministrijas ir gatavas deleģēt reģioniem, un tikai tad domāt par attīstības padomes pārveidošanu, kam nebūšot jēgas, ja valdība skaidri neparādīs, kā notiks funkciju decentralizācija. J. Šulcs arī uzskata - ja reģioniem tiek uzticēta lielāka kompetence, tad to vislabāk varētu īstenot vēlētas apriņķa pašvaldības.

«Latvija nav gatava vēlētām otrā līmeņa pašvaldībām, kur nu vēl deviņām, kas sadrumstalotu valsti,» sacīja E. Sprūdžs. Viņš piedāvā veikt izmaiņas, lai plānošanas reģionu darbībā būtu ieinteresētas lielās pilsētas. Tagad reģionu padomē novadiem ir lielāks svars nekā lielajām pilsētām, kas ir skaitliskā mazākumā. Veidojot Valda Dombrovska otro valdību 2010. gadā, tās deklarācijā pēc Zaļo un Zemnieku savienības jeb Ventspils un Liepājas pilsētu mēru ierosinājuma tika paredzēta plānošanas reģionu likvidācija. Taču Saeima šo valdības piedāvājumu noraidīja. Lielo pilsētu asociācijas padomnieks Māris Kučinskis pirms paredzētās sarunas ar ministru neņemas prognozēt lielo pilsētu vadītāju attieksmi, bet kā pieteikumu diskusijai to vērtē atzinīgi. M. Kučinskis pieļauj Latvijas Pašvaldību savienības pretestību, jo piedāvātais modelis samazinātu novadu ietekmi.

E. Sprūdžs aicina palielināt plānošanas reģionu lomu, kas tagad ir neliela - tā saistīta ar teritorijas attīstības plānošanu un pašvaldību sadarbības koordināciju atsevišķos jautājumos. Ministrs uzskata, ka plānošanas reģioni varētu arī lemt par ES fondu līdzekļu izlietojumu no teritorijas attīstības viedokļa, taču tad ir jāveido lemtspējīgas attīstības padomes, kurās tagad ir pašvaldību vadītāji. Viņaprāt, padomē varētu iekļaut pa diviem pārstāvjiem no novadiem un lielajām pilsētām, lai līdzsvarotu to ietekmi, pa vienam pārstāvim no VARAM, Finanšu ministrijas, Ekonomikas ministrijas un Zemkopības ministrijas. Jautājums esot par Izglītības un zinātnes, kā arī Satiksmes ministrijas pārstāvniecību. Tāpat attīstības padomē varētu būt darba devēju, darba ņēmēju, uzņēmēju, reģionālo augstskolu pārstāvji. Ministrs cer, ka ir iespējams izveidot modeli, lai novadi un lielās pilsētas saredzētu viens otrā sadarbības partneri, nevis draudu un konkurentu. Viņaprāt, reģionu attīstību varētu veicināt nodokļu reforma, lai pašvaldības ieinteresētu veicināt uzņēmējdarbību savā teritorijā, piemēram, paredzot tām uzņēmuma ienākuma nodokļa daļu, kā arī ieviest vietējos nodokļus, ko varētu maksāt investori par iespējām attīstīt biznesu šajā teritorijā.

Valsts prezidents A. Bērziņš pēc sarunām ar partijām aicināja pievērst lielāku uzmanību reģionālai attīstībai, paplašinot pašvaldību kompetenci. No Valsts prezidenta sacītā bija noprotams, ka A. Bērziņš vēlas, lai partijas konceptuāli vienojas, vai Latvijā būs otrā līmeņa pašvaldības un vai esošais administratīvi teritoriālais iedalījums nodrošinās nākamajā ES fondu apgūšanas periodā efektīvu līdzekļu ieguldījumu reģionālajā attīstībā. Premjers Valdis Dombrovskis Dienai atzina, ka Vienotība neatbalsta vēlētas otrā līmeņa pašvaldības un, viņaprāt, nebūtu arī lietderīgi «dalīt Latviju apakšreģionos priekš ES mērķiem», ko arī neparedzot ES regulas. Taču premjers pieļauj, ka kontekstā ar nākamo finanšu perspektīvu ir iespējams noteikt reģionālās kvotas - vispirms jau Latgalei.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Elektromobiļu īpašnieki lielāki piesārņotāji

Elektrības darbinātu automašīnu īpašniekiem patīk padižoties ar vides apziņu un dabai draudzīgiem pārvietošanās paradumiem. Taču Somijas zinātnieku pētījums sarūpējis pārsteidzošus rezul...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?