Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Apsola Mazo Arkādiju pasargāt no apbūves

Rīgas mēru Nilu Ušakovu Mazajā Arkādijā vakar sagaidīja paprāvs iedzīvotāju pulks ar plakātiem: «Vai Rīgas dome izpārdod parkus?», «Kas domei svarīgāks - autostāvvieta vai parks cilvēkiem?» Mērs gan teica, ka ir iedzīvotāju pusē un solīja grozīt pilsētas teritorijas plānojumu, jo šobrīd zemesgabals, pret kura apbūvi notiek protesti, plānā nav iezīmēts kā parks vai skvērs.

Mazajā Nometņu ielā bez numura plānots uzbūvēt biroju un dzīvojamās ēkas ar pazemes autostāvvietām. Tiekoties ar ieinteresētajiem rīdziniekiem, N. Ušakovs aicināja viņus aktīvi piedalīties būvniecības ieceres publiskajā apspriešanā, kas notiks līdz 25. martam, un paust savu viedokli pret skvēra apbūvi. Domei ir pienākums ņemt vērā iedzīvotāju viedokli. Viņš arī apsolīja sākt teritorijas plāna grozījumus, mainot Mazajai Arkādijai noteikto jauktas apbūves teritorijas ar apstādījumiem zonējumu uz tādu, kas apbūvi nepieļauj, piemēram, apstādījumu un dabas teritoriju. Atbalstot protestētājus, domes vadība tomēr nevēršas pret zemesgabala īpašniekiem un projekta attīstītājiem, skaidri saprotot, ka tiesāšanās beigtos domei par sliktu, jo visi normatīvie akti šajā vietā būvniecību pieļauj. N. Ušakovs solīja meklēt tādu risinājumu, kas apmierinās abas puses. Kā reālākais variants tiek minēta līdzvērtīga zemesgabala piešķiršana. Taču, pat ja puses sekmīgi vienotos par pieņemamāko variantu, šis process varētu ilgt līdz pat divarpus gadiem, kuru laikā nekāda būvniecība sākta netiks. Iedzīvotāji gan ir noraizējušies, ka pašlaik teritorija netiek kopta. Pārdaugavas izpilddirekcijai dome uzdošot sekot līdzi, lai Mazās Arkādijas teritorija nebūtu netīra, bet uz privātas zemes pašvaldība nekādus citus labiekārtošanas darbus veikt nedrīkst.

«Ja vietējie iedzīvotāji mēru turēs pie vārda, viss iznāks, vienīgi birokrātiskais process ir ļoti garš, un jāpieskata, lai tā laikā kāds solījums neaizmirstas. Teritorijas plānojuma grozījumus vajadzētu sagatavot iespējami ātri, kamēr deputāti nav aizgājuši vasaras brīvdienās,» uzskata Vides aizsardzības kluba (VAK) viceprezidente Elita Kalniņa. Viņasprāt, būtu vērtīgi izpētīt, kādā veidā savulaik īpašnieks tika pie šīs zemes, vai pēc toreizējā attīstības plāna šeit nebija neapbūvējama parka teritorija. VAK pārstāve arī uzskata, ka kompensējamās zemes vērtībai jābūt samērīgai - tik, par cik savulaik zeme pirkta, pieskaitot teritorijas uzturēšanas izdevumus, bet ne vairāk. Iepriekš attīstītāju - SIA Grantex - pārstāvis Reinis Raznačs Dienai izteicās, ka uzņēmums ir gatavs sarunām ar domi, neprecizējot, kādi varētu būt zemes īpašnieka noteikumi. Apkārtējie iedzīvotāji lielākoties apbūvi neatbalsta un savu nostāju pauž aktīvi - gan vācot parakstus, gan izveidojot kontu sociālajā tīklā twitter, gan pat uzturot Mazajai Arkādijai veltītu mājaslapu internetā, kurā atspoguļotas visas ar parku saistītās aktivitātes. Argumenti pret ieceri ir plānotā aptuveni 30 koku izciršana, ievērojami palielinātais apkārtējo ielu noslogojums, projektētā ēka nosaukta par «četrkantīgu monstru ar ļoti zemu arhitektūras vērtību». Iedzīvotājiem arī ir bažas, ka būvniecības laikā būs jāpacieš trokšņi un neērtības, piemēram, apgrūtinātu piekļuvi mājām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?