Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +13 °C
Apmācies
Piektdiena, 11. oktobris
Silva, Monta, Tince

Aptiekā bez priekšrocībām

Apmēram pēc pusgada spēkā varētu stāties noteikumi, kas aizliedz aptiekām piedāvāt klientu lojalitātes programmas. Tas nozīmē, ka aptiekās vairs nebūs īpašas atlaides klientu karšu īpašniekiem. Lielākā daļa nozares pārstāvju uzskata, ka no tā ieguvēji būs paši pacienti un samazināsies neracionāla zāļu lietošana. Paralēli gan tiek pausts arī viedoklis, ka tādējādi zudīs īpašā klientu apkalpošana un zāles paliks dārgākas.

Klientu labā

Lojalitātes kartes mudina pacientus iegādāties vairāk medikamentu, tai skaitā uztura bagātinātājus, līdz ar to veicina neracionālu zāļu lietošanu, uzskata Veselības ministrijas Farmācijas departamenta direktors Jānis Zvejnieks. Viņš Dienai paskaidroja, ka patlaban no klientu kartēm ieguvēji ir tikai lielās aptieku ķēdes, savukārt mazās aptiekas cieš, jo nespēj turēt līdzi. Turklāt lojalitātes karšu ieguvums esot tikai šķietams. Bieži vien komersanta piedāvātās zāļu cenas reklāmas bukletos ir maldinošas, jo tikai par dažiem centiem atšķiras no maksimāli pieļaujamās zāļu aptiekas cenas. Tāpat atsevišķi komersanti pārkāpj likumu, piemērojot atlaides kompensējamajām zālēm. Rezultātā tas ir mehānisms, kas veicina aptieku peļņu.

Šāds priekšlikums gan nav parādījies agrāk, jo sākotnēji ideja bijusi pacientus piesaistīt konkrētam farmaceitam, kurš, līdzīgi kā ģimenes ārsts, varētu piedalīties pacienta aprūpē. Šāda prasība iekļauta pat aptieku darbības noteikumos. Tomēr komersanti to neizmantoja labi domātajam mērķim, un kartes kļuva par mārketinga instrumentu, lai konkurētu savā starpā, uzskata J. Zvejnieks. Turklāt patlaban aptiekās jau var izmantot, piemēram, RIMI un Maxima lojalitātes kartes.

Atbalstītāju daudz

Lai arī šķietami zaudētāji šajā gadījumā ir lielie aptieku tīkli, Diena pārliecinājās, ka arī to vidū ministrijas priekšlikums ir atbalstīts. Piemēram, Mēness aptiekas pārstāve Zaiga Barvida norādīja, ka aptiekas var speciālās lojalitātes kartes arī neizmantot. Tāpat ieceres atbalstītāju vidū ir vairākas asociācijas.

Tieši racionālāka zāļu lietošana un konkurence nevis ar cenām, bet farmaceitisko aprūpi ir Aptieku īpašnieku asociācijas argumenti, lai atbalstītu ministrijas ieceri. Asociācijas valdes loceklis Mārcis Rutulis gan Dienai atzīmēja, ka papildus nepieciešams rast risinājumu, kā aptiekas var konkurēt ar citiem tirgotājiem, pārdodot, piemēram, higiēnas preces vai uztura bagātinātājus, apstākļos, kad nebūs lojalitātes karšu. Arī Latvijas Aptiekāru asociācijas prezidents Guntis Belēvičs Dienai norādīja, ka nav pareizi pacientus pievilināt ar speciālām atlaidēm. Aptiekām savā starpā ir jākonkurē, piedāvājot labāko aprūpes kvalitāti, nevis maldinot patērētāju. Pēc G. Belēviča domām, nākamajam solim vajadzētu būt pilnīgam medikamentu reklāmas aizliegumam, jo, reklāmas mudināti, cilvēki nedrīkstētu iet uz aptiekām iepirkties.

Kropļos konkurenci

Pretējs viedoklis gan ir Aptieku attīstības biedrības valdes priekšsēdētājai Ingai Zemdegai-Grāpei. Ministrijas lēmums padarīšot medikamentus un citas aptiekās nopērkamās preces dārgākas, kā arī izkropļos aptieku konkurenci. Viņa Dienai atzīmēja, ka pret šiem grozījumiem iebilst vairāki lielo aptieku tīkli, piemēram, Euroaptieka un Benu aptieka, kas vēloties klientiem piedāvāt īpašu servisu. Savukārt grozījumu rezultātā klienti, meklējot lētāko preci, izvēlēsies, piemēram, vitamīnus un uztura bagātinātājus pirkt lielveikalā, nevis aptiekā, kur palīdzēt var farmaceits. Tam gan nepiekrīt J. Zvejnieks, norādot, ka aptiekām ir tiesības ar cenām operēt tajās robežās, ko nosaka Ministru kabinets, līdz ar to aptiekas drīkst piemērot atlaides arī bez lojalitātes programmām.

Noteikumu grozījumi patlaban gan vēl tiek apspriesti ar nozares speciālistiem, tāpēc spēkā tie varētu stāties ātrākais pēc pusgada. Ministrijā Dienai arī norādīja, ka tiks paredzēts pārejas periods, kura laikā pacienti varēs iztērēt lojalitātes programmās uzkrātos bonusus. Tikmēr Aptieku attīstības biedrība jau lūgusi situāciju izvērtēt Konkurences padomei.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?