Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Ar Arctic Sea nolaupīšanu saista Izraēlas specdienestu

Iespējams, kravas kuģa Arctic Sea nolaupīšanu inscenējis Izraēlas specdienests Mossad, lai kavētu Krievijas ieroču piegādāšanu Irānai, raksta britu laikraksts The Times. Avoti Maskavā un Telavivā apgalvo, ka kuģis, kas pēc oficiālās versijas vedis kokmateriālus, patiesībā uz Teherānu gatavojies nogādāt Krievijā ražotās raķetes S-300. Krievijas amatpersonas līdz šim noraidījušas apgalvojumus, ka Arctic Sea vedis slepenu kravu, un uzstāj, ka kuģi nolaupījuši pirāti.

Mossad loma

Laikraksts apgalvo, ka ieroči uz kuģa uzkrauti Kaļiņingradā, kad tas remontēts. Mossad ziņojis Krievijas valdībai, ka raķetes Irānai pārdevuši bijušie Krievijas armijas virsnieki, kuri tagad saistīti ar kriminālajām aprindām. Tādēļ Kremlis pavēlējis jūras spēkiem sākt kravas kuģa pārtveršanas operāciju, iesaistot tajā visus Atlantijas okeānā dislocētos Krievijas karakuģus un zemūdenes.

«Oficiālā versija ir smieklīga un tika izplatīta, lai pasargātu Kremli,» uzskata avots Krievijas militārajās aprindās. «Esmu runājis ar cilvēkiem, kas saistīti ar izmeklēšanu, un viņi ir pārliecināti par Mossad saistību ar šo lietu. Ir smieklīgi uzskatīt, ka viss šis tracis ir saistīts ar kokmateriālu kravu. Ne jau es vienīgais ticu, ka kuģis veda ieročus uz Irānu.»

Arctic Sea nolaupīšanā apsūdzēti astoņi cilvēki, kuri ir Igaunijas, Latvijas un Krievijas pilsoņi. Avoti Maskavā uzskata, ka šie cilvēki Mossad uzdevumā 24.jūlijā uzbrukuši Arctic Sea, nezinot par slepeno kravu. «Labākais veids, lai Izraēla kavētu kravas nonākšanu Irānā, bija sarīkot traci ap kuģi,» uzskata kāds bijušais Krievijas armijas virsnieks. «Kad parādījās ziņas par kuģa nolaupīšanu, ieroču tirgotāji kļuva aktīvi. Krievijai bija jārīkojas. Tādēļ es neizslēdzu, ka Arctic Sea nolaupīšanā bija iesaistīts Mossad. Tas apturēja kravas piegādi un deva Kremlim iespēju sarīkot kuģa glābšanas misiju.»

Avoti apgalvo, ka S-300 raķetes nozīmīgi pastiprinātu Irānas gaisa aizsardzības sistēmu.

Izdevīgs darījums

Joprojām ap Arctic Sea nolaupīšanas sāgu valda noslēpumainības oreols. Uz kuģa esošais kapteinis un trīs apkalpes locekļi līdz šim nav sazinājušies ar radiniekiem. Pagājušajā nedēļā parādījās informācija, ka uz Turciju devies izdevuma Morskoi bjuļļeteņ Sovfraht galvenais redaktors Mihails Voitenko, kurš vairākkārt izteicies, ka kuģis vedis slepenu kravu, tā izpelnoties Krievijas varas iestāžu dusmas.

Par Mossad saistību ar Arctic Sea nolaupīšanu liecinot arī Izraēlas prezidenta Šimona Peresa vizīte Maskavā dienu pēc kuģa atbrīvošanas, kuras laikā viņš no Krievijas prezidenta Dmitrija Medvedeva saņēmis garantijas, ka Maskava nepārdos ieročus Irānai.

«Š.Peress izmantoja šo gadījumu, lai nepieļautu ieroču pārdošanu arābu valstīm, tajā pašā laikā Izraēla ļāva Kremlim nodemonstrēt, ka veikta veiksmīga pirātisma apkarošanas operācija,» saka kāds avots no Krievijas militārajām aprindām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?