Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Arī krīzes laikā iesaka studēt eksaktās zinātnes

Jāizvēlas tas, kas patīk. Bet vēlams būtu, lai «tas, kas patīk», tomēr ir eksaktās zinātnes un inženierzinātnes. Šāds secinājums rodas no ekspertu ieteikumiem, kā ekonomiskās krīzes laikā jauniešiem izvēlēties perspektīvāko studiju programmu.

Pēdējos gados populārākās bijušas komunikācijas zinātnes, tiesību zinātnes, vadības zinātnes, psiholoģijas programmas, tāpēc «tieši šajās nozarēs šobrīd vērojama speciālistu pārprodukcija un liela konkurence», liecina Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) informācija. IZM arī šogad aicina jauniešus studēt inženierzinātnes un dabas zinātnes. Savukārt Ekonomikas ministrijas izstrādātās darba tirgus prognozes līdz 2015.gadam rāda, ka tuvākajos gados pieprasījums samazināsies dažādās profesiju grupās, tajā skaitā vajadzēs arī mazāk inženieru, tāpat datorzinību un dabaszinātņu speciālistu. Visstraujāk samazināsies pieprasījums pēc pedagogiem. Tomēr laikā, kad jaunieši beigs studijas, valsts jau varētu nostāties uz ekonomikas izaugsmes ceļa, un, ja tā būs strauja, pēc pieciem gadiem pieprasījums šajās profesiju grupās pat varētu netikt pilnībā apmierināts.

LU profesors darba tirgus pētnieks Mihails Hazans norāda, ka jebkurā gadījumā augstākā izglītība nodrošina spēcīgāku aizsardzību pret bezdarbu. Viņš iesaka jauniešiem nepaļauties uz «mītiem», ka sociālo zinātņu pārstāvji, piemēram, juristi un ekonomisti, vairāk papildina bezdarbnieku rindas, jo viņa pētījumi liecina, ka ekonomistu un inženieru vidū bezdarba līmenis ir vienāds. Pēc labiem juristiem, ekonomistiem, personāla atlases speciālistiem joprojām ir pieprasījums, uzsver arī Latvijas Darba devēju konfederācijas ģenerāldirektore Elīna Egle.

Swedbank sociālekonomikas eksperts Pēteris Strautiņš iesaka meklēt piemērotāko studiju programmu eksportspējīgajās nozarēs, kas pamatā būšot apstrādes rūpniecība, mazāk lauksaimniecība, transports, tūrisms, informācijas tehnoloģijas, medicīna. Savukārt biznesa konsultants Gundars Kuļikovskis par perspektīvām dēvē zinātnes, kas attiecas uz veselību un dzīves kvalitātes uzlabošanu. Piemēram, biotehnoloģijas, viņaprāt, būs ne tikai labi apmaksātas, bet arī neizsmeļama pieprasījuma nozares. Savukārt sociālās zinātnes saskaņā ar ekspertu teikto ir noderīgas kā otrā izglītība, jo svarīgi būt profesionālim nozarē, bet pēc tam ekonomiku var piemācīties klāt.

Izvēloties profesiju, būtu jādomā par Eiropas darba tirgus perspektīvām, jo mūsu darba tirgus ir šaurs un svārstīgs, tāpēc jaunietis var pabeigt studijas un secināt, ka pēc pieciem gadiem profesija jau vairs nav vajadzīga, norāda M.Hazans. Viņš uzsver, ka ir vairāk cikliskām svārstībām pakļautas specialitātes, piemēram, arhitekts un būvinženieris, kas treknajos gados nopelnīs vairāk nekā vidēji valstī, bet ļoti cietīs no recesijas. Tāpēc tās vēlams izvēlēties cilvēkiem, kuri ir elastīgāki un spēj arī dažus gadus pastrādāt citā valstī. Stabilās profesijas ir, piemēram, mediķi, juristi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?