Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +12 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 12. oktobris
Valfrīds, Kira

Arī neatkarīgai Kosovas valstij jācīnās par atzīšanu

Eiropas jaunākā valsts - Kosova - svētdien atzīmēs neatkarības piekto gadadienu, kam kosovieši gatavojas ar īpašu rūpību. Galvaspilsētā Prištinā redzami plakāti ar uzrakstu «Priecīgu piekto neatkarības gadadienu», bet svaigu dzeltenās krāsas kārtu šonedēļ ieguva slavenais monuments Newborn (Jaundzimušais), kas tika atklāts Kosovas neatkarības pasludināšanas dienā - 2008. gada 17. februārī.

Piecus gadus pēc atšķelšanās no Serbijas Kosovai neklājas viegli, jo aptuveni puse no nepilniem diviem miljoniem iedzīvotāju cīnās ar nabadzību, ekonomika ir vāja, plaukst korupcija un noziedzība, bet valsts ziemeļos, kur dzīvo pārsvarā serbi, regulāri uzliesmo etniski motivēta vardarbība.

Arī ārpolitiski Kosovai ir virkne sarežģījumu. Daudzas valstis nesteidzas atzīt Kosovas neatkarību, tādēļ nelielā Balkānu valsts joprojām nav uzņemta ANO. Tomēr lielākās galvassāpes Prištinai sagādā sarežģītās attiecības ar Serbiju, kas neko nevēlas dzirdēt par neatkarīgu Kosovu, jo serbi to uzskata par savas nācijas šūpuli.

Cīņa par neatkarību

Kosovas ceļš līdz neatkarībai bija ērkšķiem kaisīts. Pēc vairāku gadsimtu atrašanās Osmaņu impērijas sastāvā nelielā, pārsvarā islāmticīgo albāņu apdzīvotā teritorija 1913. gadā atkal nonāca serbu valdījumā.

Pagājušā gadsimta sešdesmitajos gados komunistu pārvaldītā Dienvidslāvijas valdība centās apspiest Kosovas albāņu nacionālo identitāti, tomēr 1974. gadā Kosovai tika piešķirts autonomijas statuss.

Pēc Dienvidslāvijas ilggadējā vadītāja Josipa Tito nāves 1980. gadā kosovieši aizvien uzstājīgāk pieprasīja pilnīgu neatkarību. Serbu un albāņu etniskais saspīlējums pieauga pēc tam, kad 1989. gadā par Dienvidslāvijas prezidentu kļuva Slobodans Miloševičs, kurš iestājās par Kosovas autonomijas atcelšanu.

Deviņdesmito gadu vidū Kosovas albāņu separātisms pastiprinājās. Albāņu partizānu kustība, kas sevi dēvēja par Kosovas Atbrīvošanas armiju (KAA), regulāri rīkoja bruņotus uzbrukumus serbiem. Lai apspiestu KAA, S. Miloševičs Kosovā ieveda karaspēku, kas veica etniskās tīrīšanas un piespieda simtiem tūkstošiem Kosovas albāņu doties bēgļu gaitās.

Pēc tam kad S. Miloševičs noraidīja rietumvalstu aicinājumus sākt miera sarunas, 1999. gada martā NATO sāka uzlidojumus Serbijā un Kosovā. Tie deva rezultātu, jo vasarā serbu karaspēks atstāja Kosovu, bet provinces pārvaldīšanu uzņēmās ANO.

ANO tikt grūti

Pēc tam kad Kosova 2008. gadā vienpusēji pasludināja neatkarību no Serbijas, to atzina ASV un 22 no 27 Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm. Kopumā 2008. gadā Kosovas valstiskumu atzina 53 pasaules valstis.

Līdz pagājušā gada beigām Kosovas neatkarību atzinušo valstu skaits palielinājās līdz 98, kas ir mazliet vairāk nekā puse no 193 ANO dalībvalstīm. Ar to ir par maz, lai Priština varētu klauvēt pie ANO durvīm un lūgt to uzņemt savā saimē.

Virkne valstu, piemēram, Spānija, Gruzija un Ķīna, nevēlas atzīt Kosovu, jo baidās, ka tas var būt pozitīvs signāls pašu mājās esošajiem separātistiem.

Lielākais šķērslis Kosovas uzņemšanai ANO ir Serbijas tuvākā sabiedrotā Krievija un Ķīna, kurām kā pastāvīgajām ANO Drošības padomes loceklēm ir veto tiesības. Ja jautājums par Kosovas uzņemšanu nonāktu uz Drošības padomes galda, tad, visticamāk, krievi un ķīnieši to noraidītu.

Ziemeļkosovu neatdos

Liela nozīme Kosovas turpmākajā attīstībā un centienos kļūt par ANO un ES dalībvalsti būs tam, kā veidosies Prištinas attiecības ar Belgradu. Līdz šim tās ir bijušas, maigi izsakoties, dzestras.

Ledus sakustējās pagājušajā nedēļā, kad Briselē pirmo reizi tikās Kosovas un Serbijas prezidenti. Pēc Serbijas prezidenta Tomislava Nikoliča un Kosovas prezidentes Atifetes Jahjagas tikšanās ES ārlietu vadītāja Ketrina Eštone sacīja, ka abi līderi apliecināja atbalstu turpmākam dialogam par divpusējo attiecību normalizēšanu, raksta Reuters.

Tas gan lielā mērā būs atkarīgs no tā, kā Prištinai un Belgradai izdosies atrisināt domstarpības par pārsvarā serbu apdzīvoto Ziemeļkosovu, kur faktiski ir izveidojusies serbu pašpārvalde, kura nepakļaujas Kosovas centrālajai valdībai un kuru finansē Serbija.

Pagājušajā mēnesī Serbijas Ārlietu ministrija paziņoja, ka Ziemeļkosovā vajadzētu nodibināt autonomiju ar serbu pārvaldītām institūcijām, bet Priština šo ideju noraidīja, sakot, ka tai ir jāpārvalda visa Kosovas teritorija.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?