Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Arodbiedrību protestus izmanto partijas

Vairāki simti cilvēku Latvijā, ap 100 tūkstošu Briselē un vēl vairāki simti tūkstoši strādājošo visā Eiropā trešdien neieradās savās darbavietās, bet pievienojās arodbiedrību demonstrācijām, lai izteiktu neapmierinātību ar valdību veiktajiem un vēl plānotajiem taupības pasākumiem, kuru dēļ pamatīgi sarukuši iedzīvotāju ienākumi un pieaudzis bezdarbs. Rīgā gan protesta akcijas, kas notika gan pie valdības ēkas, gan Esplanādē, priekšvēlēšanu aģitācijai aktīvi izmantoja vairākas politiskās partijas.

Trīs rīkotāji

Eiropas Arodbiedrību konfederācija 29. septembri bija pasludinājusi par Eiropas Rīcības dienu. Latvijas pilsētās šajā dienā protesta akciju rīkoja vairākas arodbiedrības. Latvijas Apvienoto biedru arodbiedrības (LABA) mērķis bijis «pievērst sabiedrības uzmanību tam, ka taupības režīms mūsu valstī tiek īstenots galvenokārt uz mūsu valsts iedzīvotāju labklājības rēķina». Savukārt Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības dalībnieki protestēja pret Eiropas Komisijas lēmumiem - tā esot līdzvainīga tajā, ka pašlaik Latvijā aptuveni 30% iedzīvotāju nevarot atļauties iegādāties visus medikamentus. Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības (LBAS) piketā galvenās protestētāju prasības bija vērstas pret valdības plānotajiem taupības pasākumiem, prasot papildu darbvietu nodrošināšanu un progresīvā nodokļa ieviešanu.

Katra akcija bija pulcējusi dažus simtus protestētāju, pārsvarā pensionārus, arodbiedrību biedrus un partiju aģitatorus, novēroja Diena. LABA aicinājumam pulksten 13 apturēt satiksmi un skaļi taurēt bija atsaukušies tikai daži sabiedriskā transporta šoferi un taksisti, bet garām braucošie privāto spēkratu vadītāji to ignorēja.

LABA akcijā, kuras priekšsēdētāja Vineta Sprugaine pati Saeimas vēlēšanās kandidē no SC saraksta, tika dalīti sarkani baloni ar SC simboliku, protestētāju pūlī bija redzami šīs partiju apvienības karogi, bet uz protestētāju plakātiem bija lasāmi aicinājumi nebalsot par varas partijām.

Pie valdības ēkas LBAS rīkotajā akcijā protestētāju bariņi bija sasējušies kopā ar jostām, uz kurām bija lasāms aicinājums iestāties pret pārmērīgu taupību.

Spānijā ģenerālstreiks

Beļģijas galvaspilsētas ielās kopīgā protestā vienojās cilvēki no aptuveni 30 valstīm. Viņi izsauca dažādus saukļus, piemēram, «Nost ar taupību!, «Prioritāti darbvietām un izaugsmei!», kā arī pūta svilpes un taures. «Mēs esam šeit, lai teiktu nē pieaugošajam taupības plānu skaitam, kurus pieņēmušas gan valdības, gan Eiropas institūcijas,» sākoties gājienam, norādīja Francijas arodbiedrības CGT līderis Bernārs Tibo. «Mēs aicinām finanšu krīzei nepievienot bezprecedenta sociālo krīzi.»

Policija ar metāla nožogojumiem norobežoja Eiropas Savienības institūciju kvartālu, bankas un veikalus. Lai izvairītos no vardarbīgiem protestiem, policija aizturējusi aptuveni 150 cilvēku, kuri izrādījuši agresijas pazīmes.

Līdzīgi protesti notika arī Grieķijā un Īrijā, kur bezdarba līmenis sasniedzis augstākos rādītājus pēdējo desmit gadu laikā, bet Spānijā, kur tas dubultojies pēdējos trijos gados, notika ģenerālstreiks, pirmais kopš 2002. gada. Spānijas galvaspilsētā Madridē protestu dēļ tika paralizēts sabiedriskais transports, bet daļa protestētāju devušies uz veikaliem un bankām, lai panāktu to slēgšanu, raksta BBC. Portugālē arodbiedrības kopīgās demonstrācijās vienojušas aptuveni 30 tūkstošus strādājošo.

Grieķijā protestējuši ārsti un vilcienu vadītāji, bet Īrijā kāds vīrietis ar smago automašīnu bloķējis ieejas vārtus pie parlamenta ēkas. Franči izgāja demonstrācijās, jo iebilst pret valdības plānu palielināt pensionēšanās vecumu.

Lietuvas galvaspilsētā Viļņā aptuveni 400 cilvēku protestēja pret valdības lēmumu samazināt atalgojumu sabiedriskajā sektorā strādājošajiem. «Visi Eiropas strādājošie šodien ir ielās, lai paustu sašutumu par tuvredzīgo ienākumu samazināšanas politiku,» aģentūrai AP stāstīja inženieris Vītauts Jusis, kurš kopš pagājušā gada ir bez darba.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?