Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Aromātiski, viegli, bez cukura

Šīs nedēļas recepšu tēmai abas ar Birutu Ozolu esam izvēlējušās ēdienus, kas ieteicami diabēta slimniekiem. Bez cukura, bez sāls, tikpat kā nemaz taukvielu. Tā nolēmām atzīmēt 14.novembri, Pasaules diabēta dienu.

«Izklausās pēc slimnīcas un zālēm, nevis gardēžu baudām,» pie manis pienāk kolēģe, kuru arī Biruta aicinājusi nogaršot gatavoto. Kolēģe nevar izdomāt - iet vai neiet? Kad parādu viņai receptes, pēcpusdienā klāt gan! Biruta sagatavojusi veselīgus, aromātiskus, labiem garšu salikumiem bagātus ēdienus. Tuvojas brīvdienas un 18.novembris - ja svētkos gribat nobaudīt ko īpašu, pagatavojiet kaut vienu Birutas recepti, pat ja ar diabētu jums nav nekāda sakara. Man šī maltīte šķita viena no garšīgākajām pie Birutas, kopš vadu ēdienu lapu. Receptēs ir tas, kas man patīk visvairāk, - vieglums un garšaugi. Turklāt divi no tiem - ingvers un koriandrs (kinza) - ir manas mīļākās garšvielas. Ja esat diabēta slimnieks, ņemiet vērā - Biruta nav ārste, tāpēc medicīniskas nozīmes receptēm nav. Maizes vienības un insulīna devas jums tik un tā jārēķina.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Liellopu gaļas salāti taizemiešu gaumē

4 personām: 400 g vērša filejas, 250 g uz pusēm pārgrieztu ķiršu tomātu, garo gurķi, 2 plāni sašķēlētas šalotes, pusbuntīti kinzas, 2 sakapātus sarkanos čili piparus bez sēklām, augu eļļu. Uzlējumam: 75 ml saldā čili mērces, 2 laimus, kam sula izspiesta un miziņa sarīvēta, ēdamkaroti rīsu etiķa, ēdamkaroti zivju mērces (Fish sauce), 2 tējkarotes brūnā cukura

Sagriež fileju plānās šķēlēs - to vieglāk izdarīt, iepriekš uz stundu atdzesējot gaļu saldētavā, lai tā nedaudz sastingst. Sakarsē pannu. Uzlej filejas šķēlēm dažus pilienus eļļas un sajauc. Cep pa saujai 3-4 minūtes, līdz brūnas. Izņem no pannas un pārklāj ar foliju. Bļodā sajauc tomātus, gurķi, šalotes, kinzu un čili. Maisa, līdz cukurs izkusis. Iejauc salātos kopā ar filejas šķēlēm.

Fenheļa un kazas siera salāti

6 personām vajadzēs: 2 galviņas radičio vai citu salātu, (radičio piešķirs salātiem krāsu), 2 mazas, uz pusēm pārgrieztas un plāni sašķēlētas fenheļa galviņas, mazu, plāni sašķēlētu sarkano sīpolu, sakapātus pētersīļus, ēdamkaroti olīveļļas, ēdamkaroti svaiga

citrona sulas, 75 g fetas siera

Lielā bļodā sajauc salātus, fenheli, sīpolu un pētersīļus. Sajauc eļļu un citrona sulu. Sadrupina sieru un iejauc salātos kopā ar uzlējumu. Ja vēlas, pievieno sāli un piparus pēc garšas.

Citāds Ziemassvētku pudiņš

8 personām vajadzēs: ēdamkaroti želatīna

75 ml auksta ūdens

450 ml vājpiena

šķipsniņu sāls

ēdamkaroti cietes

3 olas

pusotru ēdamkaroti mākslīgā saldinātāja

tējkaroti vaniļas ekstrakta

2 tējkarotes ruma ekstrakta

Mazā bļodiņā iekaisa želatīnu ūdenī. Sajauc katliņā 375 ml vājpiena ar sāli. Iejauc cieti, kas izkausēta atlikušajā vājpienā. Katliņu liek virs cita katla ar vārošu ūdeni un karsē, nepārtraukti maisot, līdz masa sāk biezēt. Sakuļ olu dzeltenumus, uzmanīgi iejauc kādu karoti karstās masas, tad maisot pievieno dzeltenumus karstajai masai. Vāra pāris minūšu, noņem no uguns un iejauc izkausēto želatīnu. Atdzesē, palaikam apmaisot. Iejauc saldinātāju un abus ekstraktus. Sakuļ olu baltumus un iecilā želatīna masā. Liek ledusskapī.

Cepti brūnie rīsi

4 personām: 2 tējk. augu eļļas, 2 tējk. sarīvēta svaiga ingvera saknes, 4 plāni sašķēlētus sīpolus, sakapātu sarkano saldo piparu bez sēklām, 1/4 sarīvēta sarkanā kāposta galviņas bez kacena, 200 g vārītas sadrupinātas vistas filejas, 500 g novārītu, atdzesētu brūno rīsu, ēdamk. sojas mērces, ēdamk. zivju mērces, ja vēlas - sakapātu sarkano čili piparu bez sēklām

Pannā sakarsē eļļu un minūti maisot cep ingveru un sīpolus. Pievieno kāpostus un saldo piparu un cep maisot pāris minūšu. Pievieno gaļu un minūti maisot karsē. Pievieno rīsus un minūti maisot karsē.

Svaigu citronu sniegs

6-8 personām: ēdamk. želatīna, 375 ml auksta ūdens, pusotru ēdamk. mākslīgā saldinātāja, šķipsniņu sāls, tējk. sarīvēta citrona miziņas, 75 ml citrona sulas, 2 olu baltumus

Katliņā ielej nedaudz ūdens un ieber želatīnu. Liek uz lēnas uguns, maisa, līdz želatīns izkusis. Noņem no uguns, iemaisa sāli un saldinātāju. Maisa, līdz izkusuši. Pievieno atlikušo ūdeni, citrona miziņu un sulu. Liek ledusskapī, līdz masa gandrīz sacietējusi. Liek aukstā bļodā, kas iesēdināta traukā ar ledu. Pievieno nesakultus olu baltumus. Kuļ ar elektrisko maisītāju aptuveni 10 min. Pasniedz ar mākslīgo putukrējumu vai olu mērci.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?