Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +14 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 11. oktobris
Silva, Monta, Tince

Astoņi miljoni kompensācijās

Šā gada 1. aprīlī paredzētā elektrības tirgus liberalizācija un starta tarifa atcelšana neiespaidos mazturīgo un trūcīgo iedzīvotāju elektrības rēķinus, proti, tie paliks līdzšinējā līmenī. To nodrošinās īpašs kompensācijas mehānisms, kuru pašlaik izstrādā Labklājības ministrija sadarbībā ar Ekonomikas ministriju. Jau nākamotrdien to paredzēts apstiprināt valdībā.

Tas paredz, ka personām, kurām piešķirts trūcīgā vai maznodrošinātā statuss, nebūs jāvēršas nekādās iestādēs ar lūgumu pēc pabalsta, tās vienkārši saņems mazāku elektrības rēķinu. Ziņas par maznodrošinātajiem un trūcīgajiem iedzīvotājiem elektroenerģijas piegādātājiem sniegs pašvaldības, un elektroenerģijas piegādātājs šiem klientiem piemēros tarifu ar atlaidi, kas kompensēs starta tarifa atcelšanu.

Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem par trūcīgu uzskatāma persona, kuras mēneša ienākumi nepārsniedz 128,06 eiro. Savukārt maznodrošinātās personas statusu piešķir pašvaldība, balstoties uz saviem saistošajiem noteikumiem, kas katrai pašvaldībai ir atšķirīgi. Piemēram, Rīgā maznodrošinātas personas ienākumi nedrīkst pārsniegt 320 eiro mēnesī, savukārt Rēzeknē šis statuss sakrīt ar trūcīgas personas statusu un nedrīkst pārsniegt 128,06 eiro. Lai saņemtu trūcīgas vai maznodrošinātas personas statusu, personai ar iesniegumu jāvēršas savas deklarētās pašvaldības sociālajā dienestā.

Labklājības ministrs Uldis Augulis Dienai atzina, ka šā gada budžetā jau noteiktie 3,8 miljoni eiro ir nepietiekama summa un, pēc ministrijas aprēķiniem, papildus nepieciešami vēl četri miljoni eiro. Finanšu ministrijas pārstāvis Aleksis Jarockis Dienai norādīja - visa vajadzīgā summa tiks atrasta valsts budžetā un visas iedzīvotāju grupas, kurām nepieciešamas kompensācijas, tās arī saņems. Taujāts, no kāda budžeta varētu rast papildus vēl četrus miljonus eiro, A. Jarockis bilda, ka, visticamāk, tā būšot Ekonomikas ministrija, kas ir atbildīga par elektroenerģijas tirgus liberalizāciju. U. Augulis arī norādīja, ka izstrādātais mehānisms neparedz nekādus birokrātiskus apgrūtinājumus iedzīvotājiem un tam ir vismazākie iespējamie administratīvie izdevumi.

Latvijas Pašvaldību savienības priekšsēdis Andris Jaunsleinis Dienai gan vēl nevarēja pateikt, cik mājsaimniecībām būs jākompensē elektrības cenu kāpums, taču atzina, ka ar izstrādāto kompensācijas mehānismu ir apmierināts, jo tas ir iedzīvotājiem draudzīgs. Vienīgā aizķeršanās varētu būt tā, ka vēl līdz šim nav savstarpēji savietojamas Labklājības ministrijas un pašvaldību sociālo dienestu datubāzes. Arī U. Augulis atzina, ka tā ir problēma un datubāzu savietojamībai «vajadzēja būt jau vakar». Taču šī pagaidām vēl neatrisinātā problēma neietekmēšot kompensācijas mehānisma ieviešanu.

Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības priekšsēdētāja vietnieks Egils Baldzēns Dienai uzteica izstrādāto kompensācijas mehānismu, taču norādīja, ka visas problēmas ar to netikšot atrisinātas un īpaši grūtā situācijā būs cilvēki, kuriem līdz trūcīgā vai maznodrošinātā statusam pietrūkst, piemēram, divu eiro. Jāatgādina, ka saskaņā ar Ekonomikas ministrijas aplēsēm mājsaimniecībām, kuras izmanto tikai līdzšinējo starta tarifu, rēķins varētu pieaugt par pieciem eiro jeb 40%.

Līdztekus valsts kompensācijām trūcīgām un maznodrošinātām personām elektroenerģijas piegādātājs Latvenergo ir paredzējis dāvanu kartes daudzbērnu ģimenēm, kuras apmaksās uzņēmums. No 1. aprīļa elektroenerģiju brīvajā tirgū bez valsts subsidētā starta tarifa iegādāsies apmēram 847 300 mājsaimniecību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

Rīgā - 320 eiro
Liepājā - 230 eiro
Alūksnē - 192 eiro
Ogrē - 176 eiro
Rēzeknē - 128,06 eiro
Avots: pašvaldību sociālie dienesti

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?