Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

ASV amišu konflikts rada matu cirpēju bandu

No ārpasaules strikti norobežojusies amišu kopiena, kas galvenokārt apdzīvo ASV ziemeļaustrumu štatus, tikusi ierauta konfliktā, kas sasniedzis tādus apmērus, ka tā risināšanā vajadzēja iesaistīt arī «grēcīgās» pasaules likumsargus.

Pagājušajā nedēļā ASV Ohaio štatā tika arestēti septiņi amišu kopienas vīrieši, kas tiek apsūdzēti reliģiski motivētos uzbrukumos pret saviem biedriem. Viņi ielauzās mājokļos un ar varu nogrieza vīriešiem bārdu un matus, arī sievietēm apgrieza matus, kas tiek uzskatīts par vienu no lielākajiem pazemojumiem amišu sabiedrībā.

Policija Ohaio, Pensilvānijā un Indiānā saņēmusi simtiem telefona zvanu no nobiedētiem amišiem, kuri ieslēdzas savos mitekļos un pa rokai tur asaru gāzi un šaujamieročus, ko izmantot, ja arī viņi kļūtu par uzbrukuma upuriem.

Labāk tikt piekautam

Seši no septiņiem arestētajiem nāk no amišu apdzīvotā Bergholcas ciemata Ohaio austrumos. Par uzbrucēju barvedi tiek uzskatīts Bergholcas bīskaps Semjuels Malets. Starp aizturētajiem ir arī trīs viņa dēli.

ASV Federālajam izmeklēšanas birojam (FIB) iesniegtajās liecībās teikts, ka kopumā notikuši četri uzbrukumi. Pirmais no tiem izdarīts 6. septembrī pret kādu vecāka gadagājuma pāri. Divi nākamie uzbrukumi, kuros cietuši trīs cilvēki, notikuši 4. oktobrī, pēdējais - 9. novembrī, kad kāds vecāks kungs pēc vairākkārtējiem dēla uzaicinājumiem ieradies S. Maletam piederošā ēku kompleksā, vēsta AP.

Amiši tic, ka Bībele liek sievietēm audzēt garus matus un vīriešiem atlaist bārdu pēc tam, kad viņi iestūrē laulības ostā. Viens no bandas upuriem FIB sacījis, ka «labāk tikt sasistam zili melnam nekā ciest pazemojumu, ka viņa mati ir nogriezti».

S. Malets un pārējie uzbrucēji ir apsūdzēti «reliģiski motivētos fiziskos uzbrukumos». Viņi apsūdzēti arī «ļaunprātīgā miesas bojājumu nodarīšanā vai mēģinājumā to izdarīt, izmantojot bīstamu ieroci, upura reliģisko uzskatu dēļ». Ja vīrieši tiks atzīti par vainīgiem, viņiem draud līdz desmit gadiem ilgs cietumsods.

S. Maleta dēli un pārējie uzbrucēji esot atzinušies vismaz divos uzbrukumos. S. Malets pagājušajā mēnesī sarunā ar žurnālistiem sacījis, ka nav kūdījis savas atvases izdarīt uzbrukumus, bet atzinis, ka nav arī atturējis dēlus no šī soļa.

Viņš apgalvoja, ka uzbrukumu mērķis ir likt amišu kopienai nokaunēties par to, kā viņi izturas pret Bergholcas bīskapu un viņa sekotājiem. «Ir savi noteikumi uz ceļa un pilsētā. Ja kāds tos neievēro, viņš tiek sodīts. Vai man nav atļauts sodīt baznīcas locekļus?» žurnālistiem vaicāja S. Malets. «Vai man būtu jāļauj sevi pazemot? Ja katra ģimene darītu tā, kā tā vēlas, kāda baznīca mums būtu?»

Ar seksu izdzen sātanu

Liecinieki policijai apgalvo, ka konflikta saknes ir meklējamas jau 2005. gadā, kad S. Malets no kopienas izslēdza astoņas amišu ģimenes, kuras pameta Bergholcu, jo iebilda pret viņu kā reliģisko līderi. Citi amišu kopienas vecākie vēlāk atcēla S. Maleta lēmumu.

Tagad arī atklājies, ka S. Malets piemērojis dažādas soda sankcijas pret cilvēkiem, kuri iebilda viņa gribai. Piemēram, daži nepaklausīgie esot bijuši spiesti vairākas dienas pavadīt vistu būrī.

Policijā iesniegtajās liecībās arī teikts, ka S. Malets uz savām mājām regulāri vedis precētas sievietes un spiedis tām nodarboties ar seksu. Tādējādi viņš tās esot «atpestījis no sātana», raksta BBC.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Elektromobiļu īpašnieki lielāki piesārņotāji

Elektrības darbinātu automašīnu īpašniekiem patīk padižoties ar vides apziņu un dabai draudzīgiem pārvietošanās paradumiem. Taču Somijas zinātnieku pētījums sarūpējis pārsteidzošus rezul...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?