Laika ziņas
Šodien
Migla
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

ASV armijai piedāvās dārzeņus un kannas

Ūdens, pārtikas, celtniecības materiālu, tīrīšanas līdzekļu, papīra un citu preču ražotāji varēs piedāvāt savu produkciju ASV valdības iepirkumiem. Ražotāju dienu ietvaros 14. un 15. septembrī ASV Aizsardzības loģistikas aģentūra un ASV Vispārējā dienesta administrācija informēs par Latvijas uzņēmēju iespējām piedalīties preču piegādēs ASV armijas operācijām Afganistānā, militārajām mācībām Latvijā un citur Eiropā. Vairāki Latvijas uzņēmēji jau gatavi piedāvāt preces iepirkumiem un priecājas par potenciāli jaunu noieta tirgu.

ASV spēkā esošie normatīvie akti nosaka produktu kategorijas, kurās valsts iepirkumos jādod priekšroka vietējai produkcijai. Šis saraksts nav saistīts ar Latvijas produktu konkurētspējas izvērtējumu, Diena uzzināja LR Ārlietu ministrijā. Tāpēc sarakstā ir augļi, maize, makaroni, bet ne gaļa. Tāpat ASV armija piedāvās iepirkt avārijas gadījumu aprīkojumu un elektropiederumus, bet ne informācijas tehnoloģijas. Ja mūsu ražotāju produkcija atbildīs prasībām, ar konkrētajiem ražotājiem vēlāk tiks slēgti līgumi. «ASV novērtē, ka esam līdzvērtīgi partneri un spējam piedāvāt kvalitatīvus produktus,» norādīja LR Aizsardzības ministrijas preses pārstāve Dace Kundrāte.

Latvijas uzņēmēji jaunās iespējas novērtē ar prieku. «Lai arī mēs pamatā dārzeņus audzējam vietējam tirgum, šī ir laba iespēja noieta tirgu paplašināt. Ražošanas izmaksas mums ir līdzīgas kā Holandē, bet, ja runājam par Afganistānu, mēs esam tuvāk, tāpēc izdevīgāk pirkt no mums,» vērtē k/s Baltijas dārzeņi komercdirektore Kristīne Brunovska. Viņa uzskata, ka šie iepirkumi ir svarīgi Latvijas ekonomikai. Ražotāju dienām pieteikumu nosūtījis arī SIA Valpro, kas vēlas piedāvāt kannas un ugunsdzēsības aparātus. «Mums ir ļoti liela pieredze militāro degvielas kannu ražošanā ar speciālu alumīnija pārklājumu. Arī šobrīd ražojam tādas NATO spēkiem. Varam piedāvāt arī ūdens kannas. Mēs būtu ļoti priecīgi, ja Ārlietu un Aizsardzības ministrijas piedāvātu vēl vairāk šādu iespēju, jo pagaidām mums ir maz informācijas par līdzīgiem iepirkumiem citu valstu armiju vajadzībām,» uzskata SIA Valpro komercdienesta vadītājs Jurģis Grāvītis. Savs piedāvājums būs arī kokrūpniekiem, un jau šobrīd vairākiem no viņiem ir līgumi par piegādēm militārām vajadzībām, atzina Latvijas Kokrūpniecības federācijas izpilddirektors Kristaps Klauss.

SIA Dinella komercdirektors Juris Užulis gan labprāt uzzinātu, kāda maizes produkcija interesē ASV pusi: «Maizes derīguma termiņš ir ļoti īss. Visticamāk, ir runa par sasaldētu kviešu maizi. Varētu mēģināt pretendēt iepirkumā, ja uzzinātu, kāda tehnoloģija nepieciešama un vai mums tāda ir.» Uzņēmējiem, kas piedalīsies Ražotāju dienās, jābūt gataviem prezentēt savus produktus un konsultēties ar ASV speciālistiem, bet nepieciešamības gadījumā tulks būs jāņem līdzi pašiem. Vairāk informācijas var uzzināt ĀM mājaslapā internetā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Progresīvos premjere izmanto kā zibensnovedējus

Par to, cik iemeslu demisijai jau ir sakrājis aizsardzības ministrs Andris Sprūds, kāda aprēķina pēc premjere neprasa Progresīvo deleģēto ministru nomaiņu un cik ilgi izturēs Apvienotais saraksts, ar...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?