Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Trešdiena, 9. oktobris
Helga, Elga, Elgars

ASV pārskata taktiku pret IS

ASV grasās mainīt militāro taktiku cīņā pret džihādistu grupējumu Islāma valsts (IS) Sīrijā un Irākā, tādējādi netieši atzīstot, ka vairāk nekā gadu ilgušie gaisa triecieni pret IS pozīcijām nav devuši gaidīto rezultātu. Vašingtona neizslēdz arī limitētu sauszemes spēku iesaistīšanu.

Obama dilemmas priekšā

Amerikāņu vadītā starptautiskā koalīcija kopš pagājušā gada veic intensīvus uzlidojumus Sīrijas austrumos un Irākas rietumos, kur nostiprinājušies IS spēki. Tomēr ar to nav bijis pietiekami, lai īstenotu Vašingtonas plānu - «vājināt un pilnībā iznīcināt» grupējumu, kas izceļas ar nepieredzētu brutalitāti.

ASV aizsardzības sekretārs Eštons Kārters šonedēļ paziņoja, ka amerikāņiem jāaktivizē cīņa pret IS, piemēram, pastiprinot uzlidojumus «vērtīgiem mērķiem», lai iedragātu grupējuma finanšu situāciju. IS kontrolē nonākušas vairākas naftas pārstrādes rūpnīcas un elektrostacijas, kuru nestā peļņa ļauj finansēt džihādistu militārās operācijas, raksta The Washington Post.

Pentagona iecerētā stratēģija paredz uz pilsoņkara pārņemto Sīriju nosūtīt nelielu skaitu speciālo uzdevumu vienību karavīru, kas sadarbotos ar mērenajiem dumpiniekiem un, iespējams, kurdu kaujiniekiem, kuri ir svinējuši vairākas uzvaras pār IS. Šie grupējumi, saņemot amerikāņu palīdzību no gaisa, varētu pastiprināt ofensīvu pret Raku, ko IS pasludinājusi par savu galvaspilsētu.

Savukārt Irākā amerikāņu sauszemes vienības varētu iesaistīties specifisku operāciju plānošanā un vadīšanā. Viena no šādām operācijām varētu būt šovasar IS kaujinieku ieņemtās stratēģiski nozīmīgās Ramādī pilsētas atgūšana. Irākā pašlaik atrodas aptuveni 3500 ASV karavīru, kuri galvenokārt apmāca Irākas valdības spēkus. Operācijās pret IS spēkiem Irākā paredzēts izmantot arī nelielu skaitu uzbrukuma helikopteru Apache.

Netiek izslēgts, ka amerikāņu specvienības varētu veikt reidus, lai notvertu un nogalinātu IS līderus. Pagājušajā nedēļā amerikāņu un irākiešu karavīri Irākas ziemeļos specoperācijā atbrīvoja 17 IS gūstekņu.

Pagaidām nav skaidrs, vai šos plānus atbalstīs ASV prezidents Baraks Obama, kura administrācijai tiek pārmesta pārāk bezzobaina taktika cīņā pret IS. Baltā nama saimnieks ir dilemmas priekšā. No vienas puses, viņš saprot, ka kaut kas ir jādara, lai nospiestu uz ceļiem IS, tajā pašā laikā B. Obama nevēlas ieraut amerikāņus kārtējā konfliktā Tuvajos Austrumos.

Arī Irāna lems par Sīriju

Sīrijas autoritārā prezidenta Bašāra el Asada sabiedrotā Irāna pieņēmusi uzaicinājumu piedalīties piektdien Vīnē paredzētajās starptautiskajās sarunās par iespējamo Sīrijas konflikta noregulējumu. Tā būs pirmā reize četrarpus gadu ilgušā konflikta laikā, kad Teherāna piedalīsies sarunās par Sīrijas nākotni.

Ārvalstu mediji vēsta, ka uz Irānas iekļaušanu sarunās uzstājusi vēl viena B. el Asada sabiedrotā - Krievija, kas vēlējusies «paplašināt dialogu». ASV neesot priecīgas par Irānas dalību miera sarunās, bet esot gatavas to paciest, ziņo raidsabiedrība BBC.

Sīrijas opozīcija, kas pieprasa B. el Asada atkāpšanos, norādījusi, ka Irānas iekļaušana sarunās samazinās iespēju panākt politisku konflikta risinājumu. Teherāna, tāpat kā Maskava, uzskata, ka B. el Asads ir jāiekļauj pēckara Sīrijas valdībā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?