Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Atrast draugu, iekams Āpsis nāk

Večuks Petsons ar vistām dzīvo laukos. Viņas ir tik nesakarīgas! Nopietnākas sarunas iesākt nevar. Tiklīdz iesāk ko stāstīt, ierauga tārpu, un kladzinādamas prom ir. Kādu dienu ciemos atnāk kaimiņiene Brita Andersone. Sēžot zem lekniem lillā ceriņiem un bažīgi skatoties, kā Petsons tukšu skatienu bez prieka mērcē kafijā bulciņu, viņa ierosina apņemt sievu.

Varbūt drusku uzmundrinās. Večuks atdzīvojas - nevajag man nekāda sievišķa mājās! Viss jau tik ierasts, ar visu tieku pats galā… Ka ne - ne. «Tev pat kaķa nav,» prātīgi secina kaimiņiene. Mjā, kaķis jau lielu troksni netaisa. To varbūt man vajadzētu… - aizdomājas Petsons. Pēc kāda laika Andersone ierodas vēlreiz, ar kartona kasti rokās. Uz tās lieliem burtiem rakstīts «Finduss. Zaļie zirnīši». Bet tur iekšā kāds, kas jau nākamajā zīmējumā tik ticami iekodies Petsona īkšķī kā tāds uzpirkstenis, ka grūti nepasmaidīt. «Sveiks, Findus, zaļie zirnīši!» sacīja Petsons, un viņu pārņēma sajūta, it kā viņš vasaras rītā paceltu uzvelkamos aizkarus un iekšā ieplūstu saules stari.

Nekā samudžināta vai sadomāta

Piemērotākais veids, kā uzrakstīt par šo grāmatu, būtu vārds pa vārdam to pārrakstīt vai vēl labāk - nolasīt kādam priekšā. Vai vēl labāk - paņemt klēpī (kā Petsons Findusu) un kopīgi izšķirstīt paša rakstnieka zīmētās ilustrācijas, kas aizņem lapas lielo daļu un ir veseles ekspedīcijas vērtas. Pirmā acu uzmetienā Petsona pasaule šķiet visai omulīga vientulība. Mazliet izklaidīga, mazliet nevīžīga, mazliet ērmīga. Pie gultas uz naktsgaldiņa glāzē viņš glabā savas acenes, un pats naktsgaldiņš uzstutēts uz slēpēm, pie sienām līdz ar ierāmētiem senčiem karājas sašķiebušies govs portreti, bet uz virtuves galda ir pilnīgi neiespējams kliņģera turētājs, kuru Petsons (gandrīz gribas teikt - tēvocis Melkers vecumā no Lindgrēnes Mēs - Sālsvārnas salas vasarniekiem) uzmeistarojis savā skabūzī. Petsona namiņš ir pievilkts pilns gan ar visādiem priekšmetiem nenoskārstai vajadzībai, gan rituāliem un principiem, kā jau cilvēkam, kurš ilgi dzīvojis viens un kā zirnekļtīklu audis ap sevi pārliecību, ka pasaulē noteikti nav nevienas radniecīgas dvēseles. Tad ir vakars. Un, skatoties ārā pa logu tumsā, rūts atspoguļo tikai viņa paša nogurušo seju un netīros traukus. Un vistas joprojām ir «tik dumjas». Tad ierodas Finduss un no Petsona izsalkušās sarunāšanās kāres iemācās runāt, pieprasa sev strīpainas bikses kā tam klaunam Petsona avīzē un nosauc to visu vārdā. Ei, vecīt, tev nepiestāv vientulība! Ne nu gluži tā, bet lasiet paši.

Nekā samudžināta vai sadomāta. Svens Nūrdkvists lakoniskiem vilcieniem (gan tiešā, gan pārnestā nozīmē) uzlicis uz papīra būtību. Šķietams naivisms un vienkāršība mijas ar dziļu dzīves gudrību, kā jau esam pieraduši no skandināvu literatūras (Tūve Jansone Tēlnieka meita un Vasaras grāmata jo īpaši nāk prātā). Autors pārliecina, ka zina, ko raksta un zīmē - valdzinoši precīza ir gan kaķēna plastika, gan Petsona psihofizika (īpaši viņa izmisums, pazaudējot Findusu), kaut gan tādi vārdi kā «psihofizika» Petsona mazdārziņu savā neiederībā izbraukātu kā tanki.

Siltu pienu, nevis diskusijas

Mākslinieks un rakstnieks Svens Nūrdkvists (1946) ir ieguvis arhitekta izglītību un strādājis par augstskolas pasniedzēju, paralēli pievēršoties zīmēšanai un grāmatu ilustrēšanai. Kopš 1983. gada, kad ieguva 1. vietu bērnu grāmatu konkursā, pilnībā pievērsies tikai grāmatām. Petsonam un Findusam viņš veltījis veselu grāmatu sēriju, kas ir ļoti populāra pašā Zviedrijā, arī Krievijā un Vācijā. Nu, pateicoties izdevniecībai liels un mazs, cerams, arī Latvijā. Pats Nūrdkvists esot kautrīgs nomaļnieks, nedaudz pat mulstot par savu grāmatu panākumiem. Kā gan cilvēkus varētu neuzrunāt kaut kas tik cilvēciski normāls un īsts?

Kurš ir skaistākais stāsts par draudzību? Pirmo parasti nosauc Sentekziperī Mazo princi, vēl - Ē. M. Remarka Trīs draugus. Pievienotu - Valda Staburaga bērnus. Protams, iesākot šādu ķecerību, būtu nepieciešami gari disputi par t. s. sarunas priekšmetu. Par tieši kādu draudzību? Bērnu? Vīrieša un sievietes, kas, kā mēdz teikt, pāraug mīlestībā? Frontes biedru? Pieaugušā un bērna? Cilvēka un dzīvnieka? Bet, ticiet, grāmata Kad Finduss bija maziņš un pazudis ir tālu no jebkādiem intelektuāliem prātuļojumiem. Vienkārši Petsons ir ļoti vientuļš, un viņam vajag draugu tūlīt uz līdzenas vietas, bet Finduss ir maziņš, draudzīgs un, par laimi, pieķēries tieši Petsonam, un viņam tūlīt uz līdzenas vietas vajag siltu pienu, nevis kafiju, kā apjucis no laimes iedomājies Petsons.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?