Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +4 °C
Viegls lietus
Sestdiena, 28. decembris
Inga, Irvita, Ivita, Ingeborga

Atviegloti uzelpoju

Sandris Romanovskis. Es, kas ilgus gadus esmu bijis spiests vārīt, marinēt, skābēt un tamlīdzīgi sava vienīgā mūža laiku tērēt, kaut man tas nekad sajūsmu neizraisīja, vien bija skarbā deficīta iniciēta rīcība, tagad esmu atviegloti nopūties. Jo milzīgā piedāvājuma un izvēles situācijā man vairs nav nepieciešama uzkrājumu veidošana.

Protams, respektēja katra brīvu izvēli nodoties kam patīkamam, pat ja tas patīkamais ir pašdarbība virtuvē, bet ēšanas pacelšanu kulta līmenī nekad neesmu spējis saprast. Laikam bērnībā, skarbajos pēckara apstākļos, esmu ņēmis vērā vectētiņa atgādinājumu - cilvēks ēd, lai dzīvotu, nevis dzīvo, lai ēstu. To daudziem derētu ņemt vērā, tad varbūt publikā nevīdētu tik daudz resno, kas sevi dēvē par būdīgajiem. Nudien, pārtikas deficīta laikos jauno cilvēku aptaukošanās nebija tik plaši izplatīta. Tomēr neturiet mani aizdomās, ka ilgojos pēc tās idiotiskās sistēmas, kad izdzīvošanai bija nepieciešams šmorēt un cept.

Ak jā, vismaz vienu recepti labprāt pateikšu. Tā atvieglo ģimenes budžetu, jo triju litru kompota sabrūvēšanai, kas glabājas, kamēr apēd, nepieciešamas tikai trīs ēdamkarotes cukura. Vispirms sagatavo auglīšus, vislabāk lētos ābolus, ko atbrīvo no serdēm, bet miza saglabājama. Skaidrs, ka, serdes izgriežot, āboli automātiski sadalās vajadzīgā lieluma gabalos. Burkas (3 l, klasiskās) vispirms ar vārošu ūdeni sterilizē, nepārcenšoties. Ja burka iepriekš kārtīgi izmazgāta, pietiek ar karsto ūdeni to izskalot, lai sirdsapziņa mierīga. Tad ieber auglīšus, apmēram divas trešdaļas vai trīs ceturtdaļas, precīzi nevar pateikt, jo jālieto acumērs, un ieber trīs dāsnas ēdamkarotes cukura. Tad ielej līdz lūpai vārošu ūdeni un ar iepriekš sterilizētu metāla vāciņu aizvāko. Tad lielā katlā visu burku, pilnīgi iegremdētu, pavāra, pēc tam noliek otrādi uz grīdas, paklājot dvielīti. Kad kompots atdzisis, novieto burku kā pienākas.

oga. Pagājušā gadā vārītie 'Antonovkas' āboli ar dzērvenēm, gandrīz bez cukura, ļoti noderēja šovasar karstajā laikā - vārīju katru dienu vieglu dzērienu ar nedaudz cukura. Šoruden jādara tas pats!

Ka. Labāk visu svaigu. Konservi tik vien ir kā baudu apmierināšana. Vērtības nekādas.

Origami. Viennozīmīgi - es saldēju! Pirmkārt, kaut kā vairs negaršo dārzeņi, kas samocīti ar etiķi. Otrkārt, organismam, lai pārstrādātu lielo cukura daudzumu ievārījumos, nepieciešami lieli vitamīnu resursi. Ievārījumu vērtība - salda garša, un viss.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?