Protams, respektēja katra brīvu izvēli nodoties kam patīkamam, pat ja tas patīkamais ir pašdarbība virtuvē, bet ēšanas pacelšanu kulta līmenī nekad neesmu spējis saprast. Laikam bērnībā, skarbajos pēckara apstākļos, esmu ņēmis vērā vectētiņa atgādinājumu - cilvēks ēd, lai dzīvotu, nevis dzīvo, lai ēstu. To daudziem derētu ņemt vērā, tad varbūt publikā nevīdētu tik daudz resno, kas sevi dēvē par būdīgajiem. Nudien, pārtikas deficīta laikos jauno cilvēku aptaukošanās nebija tik plaši izplatīta. Tomēr neturiet mani aizdomās, ka ilgojos pēc tās idiotiskās sistēmas, kad izdzīvošanai bija nepieciešams šmorēt un cept.
Ak jā, vismaz vienu recepti labprāt pateikšu. Tā atvieglo ģimenes budžetu, jo triju litru kompota sabrūvēšanai, kas glabājas, kamēr apēd, nepieciešamas tikai trīs ēdamkarotes cukura. Vispirms sagatavo auglīšus, vislabāk lētos ābolus, ko atbrīvo no serdēm, bet miza saglabājama. Skaidrs, ka, serdes izgriežot, āboli automātiski sadalās vajadzīgā lieluma gabalos. Burkas (3 l, klasiskās) vispirms ar vārošu ūdeni sterilizē, nepārcenšoties. Ja burka iepriekš kārtīgi izmazgāta, pietiek ar karsto ūdeni to izskalot, lai sirdsapziņa mierīga. Tad ieber auglīšus, apmēram divas trešdaļas vai trīs ceturtdaļas, precīzi nevar pateikt, jo jālieto acumērs, un ieber trīs dāsnas ēdamkarotes cukura. Tad ielej līdz lūpai vārošu ūdeni un ar iepriekš sterilizētu metāla vāciņu aizvāko. Tad lielā katlā visu burku, pilnīgi iegremdētu, pavāra, pēc tam noliek otrādi uz grīdas, paklājot dvielīti. Kad kompots atdzisis, novieto burku kā pienākas.
oga. Pagājušā gadā vārītie 'Antonovkas' āboli ar dzērvenēm, gandrīz bez cukura, ļoti noderēja šovasar karstajā laikā - vārīju katru dienu vieglu dzērienu ar nedaudz cukura. Šoruden jādara tas pats!
Ka. Labāk visu svaigu. Konservi tik vien ir kā baudu apmierināšana. Vērtības nekādas.
Origami. Viennozīmīgi - es saldēju! Pirmkārt, kaut kā vairs negaršo dārzeņi, kas samocīti ar etiķi. Otrkārt, organismam, lai pārstrādātu lielo cukura daudzumu ievārījumos, nepieciešami lieli vitamīnu resursi. Ievārījumu vērtība - salda garša, un viss.