Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +2 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 12. oktobris
Valfrīds, Kira

Audi A3 sedans nojauc klašu robežas

Normunds Avotiņš

Kompaktklases sedani ir visai nepateicīgs auto nozares segments. Vispirms jau tāpēc, ka Golf klases dzimtenē un kopumā no Norvēģijas līdz Spānijai tādus automobiļus nesaprot un dod priekšroku standarta hečbekam vai, ja tā ir Somija, universālim. Izņēmums ir vienīgi Volkswagen Jetta, kura izmēru un atšķirīgā dizaina dēļ norobežota no radniecīgā Golf ar izturīgu PR sētu.

Viss pārējais, sākot ar Opel Astra sedanu un beidzot ar Toyota Corolla, paredzēts Austrumeiropai un teritorijām ārpus Eiropas. Ķīna patlaban ir lielākais sedanu tirgus pasaulē pēc ASV, speciāli tam un vēl Krievijas tirgum pat tiek producēti kompaktklases sedani, kādus citur pasaulē nesastapt, piemēram, Peugeot 408. Jautājums tikai, ko šajā plašpatēriņa automobiļu tirgus placī meklē Audi?

Biznesa oža un drosme

Tie, kuri pieņēma lēmumu par A3 sedana laišanu pasaulē, aplaimoti vai nu ar varenu biznesa ožu, vai pamatīgu drosmi, vai abiem faktoriem. Ja, ieraugot modeļa foto, nodomājāt: «Ko viņi izdarījuši ar Audi A4?», bet pēc fakta sagremošanas prātojat: «Kam vajadzīgs A3 sedans, ja Audi jau ir A4?», varat sev ielikt desmitnieku par loģisko domāšanu.

Tomēr jaunpienācējs nav vienkārši parasts A3 ar bagāžnieku. Tas ir ne tikai garāks par piecdurvju A3 Sportback, bet arī apveltīts ar platāk novietotiem riteņiem, paplašinātām riteņu arkām un specifisku dizainu, kas neparedz virsbūves detaļu unifikāciju. Vienkāršāk sakot, sedana virsbūvei ir maz kopīga ar Sportback, tāpēc faktiski Audi A3 ar četrām durvīm nostājas starp saviem radagabaliem un Audi A4.

Ar saviem 4,46 metriem A3 sedans joprojām ir krietni īsāks (A4 ir 4,7 m), dzinēji tajā iebūvēti šķērsvirzienā, un to tilpums pat S3 versijā nepārsniedz divus litrus, turpretim A4 motoru plejāde sākas ar 1,8 l un RS versijā beidzas ar 4,2 litriem. Korporatīvā kultūra necietīs, un priekšniekam joprojām tiks lielāks Audi nekā apakšniekam.

Dārga apdare noder

Pirmais premium kategorijas kompaktklases sedans izdevies proporcionāls un izskatīgs. Tas ir par 920 eiro dārgāks un tātad prestižāks par A3 Sportback. Salons ir identisks citiem A3, un Audi noņemšanās ar dārgiem apdares materiāliem un horizontāli izstieptu paneļa arhitektūru beidzot nesusi augļus.

Turpretim gan 1. sērijas BMW, gan Mercedes A klase grēko ar lētāku plastmasu salona zemākajās vietās. Par A3 sedana izcelsmi un patiesajiem izmēriem atgādina vien vadītāja un blakussēdētāja regulārā sabakstīšanās ar elkoņiem. Aizmugurē vietas ir vairāk, nekā varētu domāt, jo 1,8 m garš pasažieris var ērti apsēsties aiz tikpat gara vadītāja.

Ņemot vērā īpatnējās A3 sedana proporcijas - bagāžnieks ir īss un uzrauts kā Donalda Daka aste -, bagāžas telpas ietilpība ir diezgan liela: 425 litri jeb četri rokas bagāžas čemodāni, virs kuriem vēl paliek diezgan daudz vietas.

Dzinēji atbilst statusam

Dzinēju izvēle ir analoģiska visiem uz Volkswagen MQB platformas ražotajiem modeļiem, izņemot 1,2 litru TSI, kas Audi A3 nepienākas «pēc statusa». Arī lētākais 1,4 litru TFSI dzinējs ar 122 zirgspēkiem pieejams tikai kopā ar S Tronic divsajūgu pārnesumkārbu, kamēr divi jaudīgākie benzīna dzinēji un divi dīzeļi «pārojas» ar manuālo kārbu.

1600 eiro dārgā S Tronic opcija ir visiem A3 sedana motoriem, bet abi lielākie (180 ZS TFSI un 150 ZS TDI) var dzīt automašīnu uz priekšu, izmantojot quattro visu riteņu piedziņu.

Audi A3 sedana testos Ungārijā AutoDiena izmēģināja modeli ar 2 litru TDI dzinēju un S Tronic pārnesumkārbu, kas maksā, sākot ar 27 655 eiro. Izmaiņas kopumā gan atstājušas nelielu iespaidu uz braukšanas gaitu. Sedans ir tikpat paklausīgs un savākts kā Sportback, tikai vēl klusāks, kā nekā salonā tagad ir mazāk logu.

Jāpiebilst, ka A3 sedanu ražos Audi rūpnīcā Ungārijā. Ražotnē, kurā agrāk tapa Audi TT un A3 Cabrio, investēti 900 miljoni eiro, padarot to par vienu no modernākajām četru riņķu spēkratu dzimšanas vietām.

Patērētājs, ne entuziasts

Audi acīmredzami ir lieli plāni attiecībā uz A3 sedanu. Savā cenu līmenī tam pašlaik nav tiešu konkurentu.

Turklāt jāņem vērā - mūsdienu auto lietotājs ir vairāk patērētājs nekā entuziasts, tāpēc viņam ir vienalga, kādā virzienā mašīnā iebūvēts motors, cik zirgspēku tam ir un kurus riteņus - priekšējos vai aizmugurējos - tas piedzen. Galvenais ir pazīstama marka, pienācīgs izskats un atbilstoši izmēri. Apmainot piektās durvis pret bagāžnieka vāku, Audi nomēzis klašu robežas un gatavs iedunkāt autonozares grandus, kuru pozīcijas līdz šim tika uzskatītas par nesatricināmām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Cenas

Audi A3 Limousine 1.4 TFSI S Tronic
23 989 eiro
Audi A3 Limousine 1.6 TDI 23 630 eiro
Audi A3 Limousine 2.0 TDI quattro
28 232 eiro

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Paldies par patiesību! Aktrisi Rasmu Garni pieminot

Viņu varētu būt gleznojis Valdemārs Tone. Arī Nacionālā teātra aktrisei Rasmai Garnei piemita īpašā, latviešu sievietei raksturīgā emocionalitāte un gaišā pievilcība, kas gleznotāju tā vald...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?