Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Augstceltņu bums sēj bažas

Pastāv teorija, ka debesskrāpji ir finanšu krīzes priekšvēstneši, jo vēsturē ir bijuši gadījumi, kad vietās, kur tikušas atklātas gigantiskas un visu apjūsmotas celtnes, vēlāk nākuši ekonomiski liesi gadi. Britu investīciju banka Barclays brīdina, ka līdzīgs scenārijs var notikt ekonomiski strauji augošajās Āzijas valstīs Ķīnā un Indijā, kur pašlaik norit visaktīvākā debesskrāpju celtniecība.

Bīstamā sakritība

Barclays savā jaunākajā Debesskrāpju indeksā, kas tiek publicēts jau kopš 1999. gada, raksta, ka kādas superaugstas ēkas būvniecība parasti ir daļa no plašāka debesskrāpju celtniecības buma, kas liecina par pārdrošiem milzu kapitāla ieguldījumiem, kā rezultātā var sekot ekonomikas samazināšanās. «Debesskrāpju indekss turpina parādīt bīstamu sakarību starp kārtējās pasaules augstākās ēkas celtniecību un sekojošo finanšu krīzi,» teikts ziņojumā.

Pētījumā minēti piemēri no pagātnes. Piemēram, pasaulē pirmais debesskrāpis Equitable Life Building Ņujorkā tika pabeigts 1873. gadā, kas sakrita ar laiku, kad ASV piedzīvoja ilglaicīgu recesiju. Arī ikoniskās Ņujorkas augstceltnes Empire State Building būvniecība sakrita ar Lielās depresijas gadiem. Savukārt ASV pilsētas Čikāgas slavenākā rota - 442 metrus augstais Vilisa tornis - tika pabeigta 1974. gadā, kad pasaules ekonomika smagi cieta no naftas krīzes.

Pavisam svaigs piemērs ir pasaulē augstākā celtne Burj Khalifa, kas atrodas Apvienoto Arābu Emirātu pilsētā Dubaijā. 828 metrus augstais milzenis tika atklāts 2010. gada sākumā, tikai dažas nedēļas pēc tam, kad Dubaija, kas vairāku gadu garumā neapdomīgi investēja naudu neskaitāmos celtniecības projektos, par mata tiesu bija izglābusies no bankrota.

Celtniecības bums Āzijā

Barclays saka, ka skarbā patiesība par vēstures atkārtošanos ir jāpatur prātā Ķīnai un Indijai. Banka aprēķinājusi, ka Ķīnā top 53% no pasaulē pašreiz celtniecības stadijā esošajiem debesskrāpjiem.

Ekonomisti jau vairākus gadus runā par celtniecības un nekustamā īpašuma burbuļa veidošanos Ķīnā un brīdina, ka tas draud sprāgt ar tādu vērienu, ka to sāpīgi izjutīs arī pārējā pasaule. ASV finanšu kompānija JPMorgan Chase šonedēļ paziņoja, ka Ķīnas nekustamā īpašuma tirgus tuvāko 12-18 mēnešu laikā var samazināties par vairāk nekā 20%, raksta BBC.

Indijā nākamajos piecos gados paredzēts pabeigt 14 jaunus debesskrāpjus, kuru augstums pārsniegs 240 metrus. Valsts ekonomiskajā centrā Mumbajā top 720 metrus augstā celtne India Tower, kas pēc atklāšanas 2016. gadā kļūs par otro augstāko debesskrāpi pasaulē aiz Burj Khalifa. «Ja vēsturei būs taisnība, tad celtniecības bums Ķīnā un Indijā var izrādīties nesamērīga naudas tērēšana, kas ieviesīs korekcijas ekonomikā tuvāko piecu gadu laikā,» teikts Barclays pētījumā.

Bankas teiktais var būt trauksmes zvans ekonomisko panīkumu piedzīvojošajiem britiem, kuru galvaspilsētā Londonā maijā tiks atklāts 330 metrus augstais debesskrāpis Shard, kas būs augstākā celtne Rietumeiropā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Elektromobiļu īpašnieki lielāki piesārņotāji

Elektrības darbinātu automašīnu īpašniekiem patīk padižoties ar vides apziņu un dabai draudzīgiem pārvietošanās paradumiem. Taču Somijas zinātnieku pētījums sarūpējis pārsteidzošus rezul...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?