Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Augusta dārza labumi

Kad beidzies trakais ogu laiks un cita pēc citas burkās un saldētavās saliktas zemenes, ķirši, upenes, jāņogas, vasaras avenes, pienāk augusts ar pārējām dāsnajām dārza veltēm. Gurķi un kabači, tomāti un burkāni, sīpoli, garšaugi, kāļi un rāceņi. Tie, kam ir savi dārzi, gadu no gada augustā cīnās ar vienu un to pašu problēmu - kā to visu apēst? Tie, kas visu iepriekšminēto pērk tirgū, - priecīgi, jo dārzeņu daudz, tie ir svaigi un nav dārgi.

Tad nu piedāvājam trīs receptes, kā garšīgi izmantot visu, ko patlaban dod Latvijas dārzi. Starp citu (ja nu kādam tas svarīgi), tomātu zupas ideja nāk no britu slavenā šefpavāra Džeimija Olivera recepšu krājumiem. Abām pārējām receptēm nav tik slavenu autoru, taču tāpēc vien tās nav mazāk gardas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bumbieru un ogu deserts 5. Deserta glāzēs kārtās

Sastāvdaļas 2 personām: 200 g ogu, 2 lieli bumbieri, 6 ēd. k. cukura, 6 ēd. k. sviesta, 1 tējk. kanēļa, 8 ēd. k. auzu pārslu.
1. Ogas liek nelielā katliņā, tām pārber divas ēd. k. cukura un atstāj apmēram 15 minūtes ievilkties. Ja ogas ir sasaldētas, ļauj tām atkust, tad pārber cukuru un atstāj 15 minūtes ievilkties.
2. Bumbierus nomizo, izgriež serdi un sagriež gredzenos. Pannā sakarsē 2 ēd. k. sviesta, tajā ieliek bumbieru gabaliņus, apkaisa ar 2 ēd. k. cukura un kanēļa. Ļauj lēnām karamelizēties uz vidēji lēnas uguns, apgriežot, kad viena puse sāk palikt zeltaini brūna. Pēc tam gredzenus noņem no pannas un atdzesē.
3. Ogas uzvāra, pēc tam noņem katliņu no uguns un atdzesē.
4. Pannā uzkarsē atlikušo sviestu uz vidēji lēnas uguns, ieliek tajā auzu pārslas un pārkaisa ar atlikušo cukuru. Maisot apcep zeltaini brūnas un kraukšķīgas.

Bez nosaukuma

Sastāvdaļas 2 personām: 1 liels ābols, 1 vidēji liels kālis (der arī rācenis vai kolrābis); mērcei - 3 ēd. k. skābā krējuma, 1-2 ēd. k. ābolu etiķa, 2 tējk. sinepju (var likt vairāk, ja sinepes nav stipras), 1 ēd. k. eļļas, 1 saišķītis pētersīļu vai lociņu
1. Ābolu nomizo, sagriež četrās daļās, izgriež serdi un sarīvē uz rupjas dārzeņu rīves. Pēc tam nomizo kāli, pārgriež, lai būtu vieglāk sarīvēt, un sarīvē.
2. Gan sarīvēto ābolu, gan kāli liek vienā bļodā un sajauc.
3. Gatavo mērci. Bļodiņā liek krējumu, pievieno sinepes, ābolu etiķi, eļļu un sāli, ja ir nepieciešams. Visu kārtīgi samaisa.
4. Zaļumus nomazgā, nolej lieko ūdeni un sakapā, pēc tam iejauc salātos.
5. Pārlej salātu mērci un pasniedz. Pēc vēlēšanās var dekorēt ar zaļumiem.

Bez nosaukuma

Sastāvdaļas 4-5 personām: zupai - 500 g ķiršu tomātiņu, 4 lieli tomāti, 4 ķiploka daiviņas, 2 nelieli sarkanie sīpoli, ēd. k. balzametiķa, 1 saišķītis svaiga bazilika, 3 zariņi svaiga timiāna, olīveļļa, sāls, pipari; grauzdiņiem - 6 šķēlītes baltmaizes, 1 daiviņa ķiploka, olīveļļa
1. Cepeškrāsni uzkarsē līdz 220 grādiem. Visus tomātus nomazgā, pēc tam lielos pārgriež četrās daļās.
2. Gan ķiršu tomātiņus, gan lielo tomātu šķēlītes izkārto uz pannas. Bļodiņā samaisa olīveļļu un caur ķiploku spiedi izspiestu ķiploku, pārziež tomātus, pārkaisa sāli un pusi no bazilika saišķīša. Liek cepties 12-15 minūtes cepeškrāsns augšējā nodalījumā.
3. Kamēr tomāti cepas, balt-maizi sagriež gabaliņos, izkārto uz plāts, kura apklāta ar cepampapīru. Bļodiņā eļļu samaisa ar izspiestu ķiploku un pārlej pāri maizei, pārkaisa sāli. Liek cepties cepeškrāsns apakšējā nodalījumā, līdz maize kļūst zeltaini brūna.
4.Kamēr viss cepas, uz plīts pannā uzkarsē nedaudz eļļas, sīpolus sagriež un liek uz pannas uz vidējas uguns. Kad tie sāk kļūt zeltaini, pievieno balzametiķi un pasautē. Lai nepiedegtu, pievieno nedaudz ūdens, bet pēc tam ļauj, lai ūdens iztvaiko.
5. Tomātus izņem no cepeškrāsns un pievieno sīpoliem, pēc tam visu pārliek katlā, pievieno atlikušo baziliku un timiānu un sablendē.
6. Pasniedz karstu, pārkaisot ar grauzdiņiem. Ja vēlas, pasniedzot var pielikt skābo krējumu.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?