Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +12 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 13. oktobris
Irma, Mirga

Balets bez robežām ārpus gravitācijas varas

Festivālu apgriezām otrādi: sākam ar galā koncertu Latvijas Nacionālajā operā (30.IV), kurā piedalīsies baleta zvaigznes no ASV, Nīderlandes, Filipīnām, Krievijas, Portugāles, Igaunijas un Latvijas, - stāsta 17. Starptautiskā Baltijas baleta festivāla direktore Lita Beiris. Kaut arī Valsts kultūrkapitāla fonds cerētā atbalsta vietā festivālam parādījis pigu, programma būšot krāšņa un kontrastiem bagāta.

Pēc tradicionālā atklāšanas šova Origo Rīgas Centrālajā dzelzceļa stacijā (27.IV) notiks gan klasiskas, gan mūsdienu dejas izrādes, izstādes, filmas par leģendāro Vācijas dejas personību Pīnu Baušu un būs redzami pat tādi negaidīti ērmi kā dejotāja un ekskavatora duets, kuru Origo laukumā bez maksas varēs vērot 8. maijā divas reizes.

Duets ar ekskavatoru

«Ekskavators un dejotājs? Tas ir kā operas aizsākums, gandrīz universāls, lirisks un sapnim līdzīgs dziedājums, kas atsauc atmiņā Romeo un Džuljetas romantisko mīlas odu,» Dominiks Buavēns piesaka savu ideju - dejotāja un ekskavatora duetu -, kuru kompānijas Beau Geste pārstāvju - dejotāja un ekskavatora vadītāja - priekšnesumā varēs vērot Origo laukumā. «Tas ir horeogrāfisks priekšnesums, tikai dejotāja partnere būs... mašīna. Dejotājs mēģina iedraudzēties un pavedināt ekskavatoru, proti, dāmu,» paskaidro Francijas institūta Latvijā direktors Denī Diklo, priecādamies, ka firma V Traktor bez atlīdzības aizdos ekskavatoru.

Pēc četru gadu vilināšanas Latviju apciemos izcilā spāņu eksdejotāja, tagad horeogrāfa Viktora Uljates balets. Izrāde Dejas mākslas burvība 14.V LNO iepazīstinās ar viņa horeogrāfa rokrakstu, kurā klasiskais, neoklasiskais balets oriģināli apvienots ar flamenko kaisli un latīņamerikāņu deju juteklisko plastiku. Viktors Uljate, kurš 14 gadu bijis Morisa Bežāra trupas galvenais solists, ir izveidojis savu skolu, kurā audzina talantus no visas pasaules.

Slavenā Elvina Eilija Amerikas dejas teātra jauniešu trupa Ailey II, kuras viesizrāde vainagos festivālu 28.V mūsu Operā, pasaulē pazīstama ar labāko ASV jauno dejotāju un mūsdienu izcilāko jauno horeogrāfu aizrautības un radošā redzējuma apvienojumu. «Eilijs 1974. gadā pats personīgi norīkoja savas kompānijas bijušo dejotāju Silviju Votersu par jauniešu trupas māksliniecisko direktori. Viņas vadībā trupa kļuvusi par vienu no populārākajām dejas kompānijām ASV, apvienojot intensīvu izrāžu grafiku un darbu sabiedrības izglītošanā. Tā kā dejas izglītība ir viņu galvenā misija, Rīgas apmeklējumā trupas dejotāji veltīs laiku meistarklasei ar jaunajiem Latvijas dejotājiem,» klāsta ASV vēstniecības preses un kultūras atašeje Eimija Storova.

Porcelāna figūriņas

Intriģējošas dažādības koncentrātu sola galā koncerts, kurā, starp citu, vērosim vienu no pasaulslavenā modernā baleta dueta Jakoby & Pronk pēdējiem kopīgajiem priekšnesumiem, jo slavenais pāris turpmāk ies savrupus skatuves ceļus. Amerikāniete Drū Džeikobi un nīderlandietis Rubinalds Pronks kopā dejojuši kopš 2007. gada.

Publikai būs atkalredzēšanās ar savu mīluli, daudzu konkursu laureātu Bruklinu Maksu. «Viņa lēcieni ir tik augsti, ka gribas vaicāt, vai viņš kādreiz atgriezīsies arī uz zemes. Gravitācijas pievilkšanas spēks viņam neeksistē, jo viņa dvēsele dejo,» jūsmo L. Beiris. Kopā ar vienu no jaunajām balerīnām Sāru Stīlu, kura sākusi savu konkursu zelta gājienu, zelta zēns dejos vienu no koncerta grūtākajiem pas de deux - Diāna un Akteons. Pirmo reizi festivālā viesosies Filipīnu dejotāji. Miniatūrām porcelāna figūriņām līdzīgie Kendisa Kabrera-Adea un Džīns Marks Kordero pirmie savai zemei ieguvuši prestižā starptautiskā Džeksonas (ASV) konkursa sudraba medaļu. Konkursā Bostonā izcīnījuši galveno balvu un speciālbalvu par labāko krievu klasiskā baleta izpildījumu. Portugāles Nacionālā baleta galvenās zvaigznes Filipa di Kastru un Karlušs Pinilušs-Kastru, kurš izskolojies Viktora Uljates baletskolā un vairākus gadus dejojis viņa trupā, galā koncertā dejos Dona Kihota fragmentu. Krieviju pārstāvēs Darja Kļimanova un Artjoms Maurers no valstī jaunākā uzceltā operteātra Astrahaņā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Baltijas baleta festivāls

27.IV plkst. 17 atklāšana t/c Origo Rīgas Centrālajā stacijā. Bez maksas
28.IV plkst. 19 kinoteātrī Splendid Palace Vima Vendersa dokumentālā filma Pina. Ls 3
30.IV galā koncerts Nacionālajā operā plkst. 19. Ls 5-30
8.V t/c Origo laukumā plkst. 16 un 18 Francijas deju
kompānijas Beau Geste izrāde Neparastais transports. Bez maksas
9.V VEF Kultūras pilī. Spilgtāko Latvijas deju grupu koncerts Dejas ritmi
10.V Rīgas Stradiņa universitātes aulā plkst. 19 Tatjanas Bindes jogas grupa Dejas laboratorija
14.V LNO plkst. 19 Viktora Uljates baleta (Spānija) izrāde Dejas mākslas burvība. Ls 5-27
16.V plkst. 18.30 Gētes institūtā Rīgā Vācijas dokumentālā filma Dejas sapņi. Jaunieši dejo Pīnas Baušas izrādi Kontakthof. Bez maksas
28.V LNO plkst. 19 ASV dejas kompānijas Ailey II izrāde.
Ls 5-27

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Dzīve bez tiesībām garlaikoties

Imants Pulkstenis Madonā savulaik rīkojis festivālu Sinepes un medus, tagad organizē Ģitāristu sesiju un dara vēl visu ko.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?