Laika ziņas
Šodien
Migla
Svētdiena, 13. oktobris
Irma, Mirga

Baletzvaigžņu pūralāde Dzintaros

Latvijas Nacionālā baleta mākslinieciskā vadītāja Aivara Leimaņa sasauktā pasaules baleta zvaigžņu plejāde un horeogrāfu meistardarbi viņu izpildījumā starptautiskajos festivālos Baleta zvaigznes Jūrmalā skatāmi ik vasaru jau kopš 1999. gada. Trīspadsmit gados festivāls ir attīstījies par krāšņu un daudzveidīgu baleta notikumu, kurā klasika sadzīvo ar jaunākajām tendencēm un jauniem vārdiem baletā.

«Katru reizi ir jaunas horeogrāfijas un jauni dejotāji. Vairāki dueti un solo horeogrāfijas festivāla publikai tiks rādīti pirmo reizi. Bet turpat blakus būs pas de deux no Korsāra un Gulbju ezera, kas ir publikas gaidīta, neatņemama Galā koncertu sastāvdaļa,» stāsta A. Leimanis. Arī šoreiz būs iespēja redzēt lielu horeogrāfisko rokrakstu dažādību un izcilas baleta zvaigznes no visas pasaules.

Zvaigžņu vidū ir godalgotā kanādiešu izcelsmes Amerikas baleta teātra otrā jaunā zvaigzne Alise Šī duetā ar Gabrielu Davidsonu, dejotāju no Kanzassitijas. Baleta ceļi ir iepriekš neparedzami: G. Davidsons ir zviedru talants, kurš Vašingtonā beidzis... Sanktpēterburgas Marijas teātra baleta akadēmiju. (Vadošo teātru baletskolas ārzemēs jau ir tradīcija) Abi jaunie amerikāņu mākslinieki ir guvuši visaugstāko novērtējumu dažādos starptautiskos baleta konkursos. Kopā ar G. Davidsonu viņa dejos duetus pas de deux no baleta Korsārs un Gulbju ezers.

Činara Alizade, kura, pateicoties uzvarai baleta dejotāju un horeogrāfu Starptautiskajā konkursā Maskavā, kļuva par Maskavas Lielā teātra baleta solisti, duetā ar daudzsološo šī teātra solistu Mihailu Kočanu izdejos pas de deux no baletiem Parīzes liesmas un Riekstkodis Jurija Grigoroviča horeogrāfijā. Iespēju novērtēt modernā baleta solo viencēlienu Marko Geckes horeogrāfijā piedāvās amerikāņu izcelsmes baletdejotāja Bridžita Breinera. Izcilā balerīna 1996. gadā iekļāvās Reida Andersona vadītajā Štutgartes baleta teātrī un ātri kļuva par vienu no publikas un kritiķu iecienītākajām baleta māksliniecēm.

Kijevas Modernā baleta solisti Jeļena Dolgiha un Dmitrijs Kondratjuks viesosies ar priekšnesumu, kuru speciāli viņu iznācienam Jūrmalā iestudējis viens no slavenākajiem jaunajiem Eiropas baletmeistariem Radu Pokļitaru. Šī horeogrāfa rokrakstu baleta mīļotāji Latvijā iepazina S. Prokofjeva baleta Pelnrušķīte iestudējumā. Pokļitaru pārsteidz un izaicina ar saviem radošajiem eksperimentiem un negaidītu pieeju pasaulē populāriem teātra darbiem, taču ar pietāti izturoties pret muzikālo materiālu. Šogad viņš bijis īpaši ražīgs: iestudējis 38 numurus visu lielāko Krievijas baleta zvaigžņu priekšnesumiem Krievijas televīzijas šovam Lielais balets, ko rādīs kanālā Kultūra. Aizvadītajā sezonā viņš iestudējis arī apjomīgu trīscēlienu baletu paša vadītajai trupai Kijevas Modernais balets.

Ar pas de deux no baleta Delība svīta (Žozē Martinesa horeogrāfija) publiku Dzintaru koncertzālē iepazīstinās Parīzes Grand opera soliste Alise Renevanda un franču izcelsmes dejotājs Žans Sebastjēns Kolo, kurš turpat Parīzes Operas baleta skolā arī izskolojies un vēlāk bijis gan Parīzes Operas un baleta teātra, gan arī Kanādas Nacionālā baleta teātra, Leipcigas un Nicas Baleta teātra solists. Ž. S. Kolo radošajā kontā ir vairāk nekā sešdesmit izdejotas lomas gan viņa dzimtenes teātros, gan viesizrādēs visā pasaulē. Viņš ir sevi pierādījis arī kā talantīgs horeogrāfs. Šajā jomā viņš izpaudīsies duetā no Romeo un Džuljetas.

Festivāla Baleta zvaigznes Jūrmalā publika būs pirmā, kurai dota iespēja iepazīt talantīgo Grācas operas baleta solistu, afroamerikāņu dejotāju Seržu Desročesu, kuru drīz (pirmizrādē 18. oktobrī) redzēsim titullomā Latvijas Nacionālā baleta jauniestudējumā Otello, to veidos horeogrāfe Alla Sigalova ar Johana Sebastiana Baha, Jana Ksenakisa un Aveta Terterjana mūziku. Mākslinieks ar sevi iepazīstinās, dejojot mūsdienu horeogrāfijas solopriekšnesumā.

Latvijas Nacionālā baleta vadošie solisti Elza Leimane-Martinova un Raimonds Martinovs izpaudīsies ne tikai izpildītājmākslinieku, bet arī horeogrāfu lomā. Kopā ar Latvijas Nacionālā baleta māksliniekiem viņi izdejos fragmentu no Ludviga Minkusa baleta Bajadēra. Horeogrāfiskās idejas baletmākslinieki īstenojuši divās kompozīcijās. E. Leimanes-Martinovas veidotajā miniatūrā Mzanzi iejutīsies Jolanta Lubēja. Savukārt R. Martinovs būs redzams uz skatuves savā dejas kompozīcijā Lāde, kuru viņš nodejos kopā ar kolēģiem Andri Pudānu un Ringoldu Žigi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

Kur, kad? Festivāls Baleta zvaigznes Jūrmalā. Dzintaru koncertzālē 8. augustā plkst. 19.30

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Divi no vienas cepešpannas

Šoreiz abās receptēs izmantots pavisam neliels sviesta ķirbītis Butternut – jā, tas, kurš izskatās pēc bumbiera, kuram ir blīvs mīkstums skaisti dzeltenā krāsā un maz sēklu. No cepeškrāsnī cepta...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?