Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 13. oktobris
Irma, Mirga

Bērnu un jauniešu žūrija lasa un lasīs

«Paldies visiem, kas iesaistījās e-pastu karā! Mēs esam sadzirdēti, un LR Kultūras ministrija ir radusi iespēju atbalstīt Bērnu un jauniešu žūriju 2012, piešķirot tai Ls 13 800!» tā skan jaunākais ieraksts Bērnu un jauniešu žūrijas mājaslapā www.bernuzurija.lv.

Gada sākumā lasīšanas veicināšanas programma Bērnu un jauniešu žūrija bija apdraudēta - tai netika piešķirts nekāds valsts finansējums. Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) Bērnu literatūras centrs un LNB Atbalsta biedrība spēra izmisuma soli, apzinoties, ka «tas ir mazliet naivs», dzejnieces un izdevniecības liels un mazs vadītājas Ineses Zanderes vārdiem runājot. Sabiedrība tika aicināta sākt e-pastu karu, sūtot e-vēstules lasīšanas programmas aizstāvībai uz atbildīgo valsts iestāžu e-pasta adresēm. Par «kara» sākumu tika izvēlēts 2. aprīlis, Starptautiskā Bērnu grāmatu diena.

Aicinot veicināt bērnu lasītprasmi un lasītprieku un rast līdzekļus Bērnu un jauniešu žūrijas īstenošanai, tika nosūtīta vairāku literatūras nozares organizāciju un projekta Sirsniņa prasa, lai bērniņš lasa vēstnieku parakstīta atklātā vēstule 11 valsts iestādēm, Valsts prezidentam un Ministru prezidentam tai skaitā. Vēstulē kā viens no svarīgākajiem argumentiem, kāpēc nedrīkst pārtraukt šo lasīšanas programmu, minēts: «Tā ir ilgtermiņa investīcija sabiedrības konkurētspējas un intelektuālās kapacitātes attīstīšanai.» No 11 adresātiem pašreiz atbilde nav saņemta tikai no Nacionālo elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes.

«Valsts kultūrkapitāla fonds tā vietā, lai vienkārši atvainotos par neadekvāto formulējumu, ka mūsu projekts ir «mazāk prioritārs iesniegto projektu kontekstā», vēlreiz citē savu neveiksmīgo vēstuli par 1. konkursa rezultātiem. Mēs zinām, kā top šīs vēstules - copy paste, bet vai nevajadzētu atbildēt pēc būtības: trūkst naudas, bet jūsu projektu mīlam?» vaicā LNB Bērnu literatūras centra vadītāja Silvija Tretjakova.

«Tas ir ļoti labs starta kapitāls,» KM piešķīrumu komentē S. Tretjakova. Tas esot vairāk, nekā Bērnu žūrija saņēmusi iepriekšējos gados, cīnoties Valsts kultūrkapitāla fonda konkursos. Pamatā nauda tiks izmantota grāmatu kolekcijas iegādei. Bet tiks izgatavoti arī Bērnu un jauniešu žūrijas atpazīstamības, identitātes un piederības «darbarīki», kā plakāts un, pēc šī brīža ieceres, arī patriotiskas aprocītes nacionālajās krāsās. «Bērniem tas ir nepieciešams,» uzsver S. Tretjakova.

Dalībai var pieteikties vēl līdz 25. maijam. Analizējot jau saņemtos pieteikumus, S. Tretjakova novērojusi, ka rocība Latvijas skolās un bibliotēkās ir ļoti dažāda. Tā kā pēdējā laikā diezgan skaļi runāts par Bērnu un jauniešu žūrijas pastāvēšanas apdraudēto likteni, pretimnākošākas kļuvušas pašvaldības. «Pieteikuma anketā ir ieviesta īpaša sadaļa - cik procentu apmērā varat segt konkursa grāmatu iepirkšanu? Cits var 50%, cits mazāk. Kopumā šis procents ir audzis,» stāsta S. Tretjakova.

11 pastāvēšanas gados pierādījies, ka šī žūrija ir ļoti nepieciešama pašiem bērniem, nevis tikai viņu skolotājiem vai bibliotekāriem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?