Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +9 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Bez nosaukuma

Multimediālu mangas operu japāņu valodā par karu un tā supervaroņiem, par cīņu, nāvi un posttraumatiskā stresa sindromu iestudē dāņu režisore Kirstena Dēlholma. Šis ir jau otrais projekts, kurš top starptautiskās performanču un instalāciju laboratorijas Hotel Pro Forma, Latvijas Radio kora un Latvijas Nacionālās operas sadarbībā.

Operā izmantoti klasiskie japāņu No teātra teksti, mangas zīmējumi un dažādu stilu mūzika, ko rakstījusi latviešu komponiste Santa Ratniece, britu popgrupas The Irrepressibles līderis Džeimijs Makdermots un franču elektroniskās mūzikas meistars Žilbērs Nuno. Radošajā komandā ir dramaturgs Villijs Flints, modes dizainers Henriks Vibskovs, gaismu mākslinieks Jespers Kongshaugs. Pirmizrādi 2. septembrī plkst. 19 diriģēs Kaspars Putniņš. «Būs ne tikai nežēlība, bet arī humors, skaistums, ļoti spēcīga attēlu dzeja, pārnesta mūzikā. Tas ir darbs, kas jāpiedzīvo ar sajūtām,» teica K. Dēlholma.

LNO top multimediāla opera Kara daba

Elmārs Seņkovs aicinās ceļot bērnības ainās

2. septembrī plkst. 19 Dirty Deal Teatro Spīķeros notiks režisora Elmāra Seņkova iestudējuma Kucēni pirmizrāde. Darbs, kas veidots pēc Parīzē dzīvojošās serbu rakstnieces Bilanas Srbļanovičas lugas Ģimenes stāsti motīviem, stāstīs par trim bērniem, kuri atrastā slēptuvē nododas ģimenes spēlēm, sadalot pienākumus - tēvs, māte un dēls. Bērnu spēlē ielaužas negaidīta viešņa Ksenija, kura ir zaudējusi valodu un izvēlas spēlēt kucēna lomu. Bērni izspēlē ģimenes situācijas, kuras veido paši pēc savām iegribām, kā arī iepazītajiem ģimeņu modeļiem. «Tas būs ceļojums mūsu bērnības ainās, kur tiekamies ar sapņiem, instinktiem, cerību, nodevību un patiesu draudzību,» saka režisors. Izrādē spēlēs Sanita Pušpure, Jurijs Djakonovs, Ieva Aniņa un Jurģis Spulenieks. Scenogrāfs - Reinis Dzudzilo, tērpu māksliniece - Krista Dzudzilo.

Maliks - gan Arsenālā, gan Baltijas pērlē

Kaut divu septembrī notiekošo kinofestivālu Arsenāls (10.-18. sept.) un Baltijas pērle (15.-25. sept.) drūzmēšanās un programmu pārklāšanās ir problemātiska, ir vairāki režisori, kuru filmas būs skatāmas abos festivālos. Piemēram, šā gada Kannu festivāla Zelta palmas zara ieguvēja Terensa Malika filma Dzīvības koks ar Bredu Pitu galvenajā lomā un arī producenta ampluā pirmizrādi piedzīvos Arsenālā. Šī poētiskā, nelineāri veidotā filma vienlaikus gan piedāvā stāstu par kādu XX gs. 50. gadu amerikāņu ģimeni, gan mēģina atminēt pasaules radīšanas, dzīvības brīnuma rašanās noslēpumu. Savukārt Malika filma Debesu dienas, kas tapusi 1978. gadā, tiks rādīta Baltijas pērlē. Debesu dienas ir viens no pārsteidzošākajiem darbiem ASV kinovēsturē - pēc pirmizrādes šis «vesterns» tika atzīts par milzīgu neveiksmi - filma neatpelnīja daudzmiljonu ieguldījumus, savukārt Maliks daudzsološā režijas «ģēnija» pozīcijas bija spiests aizstāt ar divdesmit gadu ilgu klusēšanas pauzi - viņš uz ilgu laiku aizgāja no kino. Malika atgriešanās notika ar filmu Tievā, sārtā līnija (1998), par viņa triumfu kļuva Dzīvības koks (2011).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Elektromobiļu īpašnieki lielāki piesārņotāji

Elektrības darbinātu automašīnu īpašniekiem patīk padižoties ar vides apziņu un dabai draudzīgiem pārvietošanās paradumiem. Taču Somijas zinātnieku pētījums sarūpējis pārsteidzošus rezul...

Nevajag ar mani sarunāties!

Dziedātāja Zemfira (48) iestājas pret karu, ironizē par savu ārvalstu aģentes statusu, neļaus sevi apklusināt un jau 13. oktobrī atkal uzstāsies Rīgā.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?