Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +10 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 22. oktobris
Irīda, Īrisa, Airisa

Bezdarbnieku cerība - Eiropas naudā

Vairāk nekā 27 tūkstoši jauniešu Latvijā meklē darbu, tāpēc izšķiroša nozīme viņu vēlmē palikt dzīvot Latvijā varētu būt vakar valdībā apstiprinātā Eiropas Savienības (ES) fondu plānošanas perioda darbības programma Izaugsme un nodarbinātība. Periodā līdz 2020. gadam Latvijai būs pieejami 4,4 miljardi eiro no dažādiem Eiropas fondiem, un no atsevišķām programmām jauniešu nodarbinātības iniciatīvas saņems 29 miljonus eiro.

Labklājības ministrija (LM) jau tagad sākusi īstenot Jauniešu garantijas programmu, kuras nolūks ir palīdzēt jauniešiem iekļauties darba tirgū vai atgriezties mācīties. Labklājības ministrijas preses sekretāre Marika Kupče Dienai norāda, ka šī projekta mērķauditorija ir jaunieši vecumā no 15 līdz 24 gadiem, kas nestrādā, nemācās un neapgūst arodu. M. Kupče norāda, ka saskaņā ar Eurostat datiem Latvijā pēdējos gados bezdarbnieku skaits šajā grupā pieaug. 2008. gadā tie bija 11,4% , 2012. gadā - 14,9%. Visaugstākais šīs vecuma kategorijas darba meklētāju īpatsvars ir Latgalē. Ja pārējos reģionos bezdarbs samazinās, tad Latgalē tas pieaug, statistikā radot lejupslīdi visai valstij.

Daugavpils novada domes pārstāve Marta Kive pauž gandarījumu par gaidāmo atbalstu, norādot, ka līdz šim jauniešu bezdarba mazināšanā ES fondu līdzekļi piesaistīti netika. Jauniešu garantijas programma Daugavpils novadā sāksies martā. «Mēs kā novada dome centīsimies jauniešus motivēt. Rīkosim speciālu semināru, lai viņiem skaidrotu, kā var iesaistīties šajā programmā. Kā jau Latgales reģionā, šis skaitlis ir ievērojams, bet mēs aktīvi mēģinām informēt par dažādiem atbalsta pasākumiem,» skaidro M. Kive un bilst, ka vasarā dome par novada līdzekļiem darba tirgū cenšas iesaistīt skolēnus.

Kā norāda LM, šogad programmā varētu piedalīties aptuveni astoņi tūkstoši jauniešu. «Patlaban viens no lielākajiem izaicinājumiem ir spēt uzrunāt tos pasīvos jauniešus, kas nemācās, nestrādā un nav reģistrēti kā bezdarbnieki. Lai gan pirms gada Latvija bija to piecu ES dalībvalstu vidū, kur reģistrētā bezdarba rādītāji jauniešu vidū bija vieni no augstākajiem - 28%, 2013. gadā situācija ir nedaudz uzlabojusies un kopumā šis rādītājs varētu būt 23,4%,» atklāj M. Kupče.

Labklājības ministrijas kūrētā programma nav vienīgā, ar ko paredzēts sniegt atbalstu jauniešu nodarbinātībai. Līdzīgas ir arī atsevišķām citām ministrijām. Par fonda naudu tieši šajā sektorā liela cīņa nav notikusi, jo, kā Dienai norāda Finanšu ministrijas (FM) pārstāvis Aleksis Jarockis, bezdarbs jauniešu vidū bijusi viena no prioritātēm visā ES.

Lielāka cīņa gan bijusi par finansējumu ceļiem. Tagad zināms, ka transporta infrastruktūrai paredzēti gandrīz 235,5 miljoni eiro no Eiropas Reģionālā attīstības fonda līdzekļiem, kā arī 924,3 miljoni eiro Kohēzijas fonda naudas. Tie ir 26% no kopējā Latvijai piešķirtā finansējuma. 12% paredzēts ieguldīt izglītībā, prasmēs un mūžizglītībā, tikpat - vides aizsardzībā. Pētniecībai, inovācijām un tenoloģiju attīstībai plānots novirzīt 11%, par procentu mazāk ieguldīs nabadzības apkarošanā.

Finanšu ministrijas valsts sekretāres vietnieks ES fondu jautājumos Armands Eberhards īpašā konferencē žurnālistiem norādīja, ka līdzekļu apguvē «ir veidota integrēta pieeja, lai fondu ieguldījums sniegtu labumu un sasniegtu gaidīto rezultātu».

Ministrijai līdz februāra beigām apstiprinātā programma būs jāiesniedz EK. Par to sarunas varētu noslēgties pavasarī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?