Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Biedē ar eirozonas tirgus pagurumu

Kaut arī Latvijas uzņēmumu ražošanas attīstība šobrīd nedod iemeslu pesimismam, gaidāms, ka drīzumā daudzās nozarēs saruks tirgus un pieaugs konkurence. Tas likumsakarīgi nozīmē mazākas peļņas iespējas un arī lēnāku izaugsmi nākotnē, prognozē ekonomikas analītiķi. Par galvenajiem riska faktoriem tiek atzīta nestabilā situācija Eiropas Savienībā, kas var ietekmēt Latvijas uzņēmumu eksportu, kā arī tas, ka varētu sarukt pieprasījums vietējā tirgū, iedzīvotājiem veikalos atkal tērējot mazāk.

Riski Latvijas uzņēmumiem saistībā ar grūti prognozējamo eirozonas situācijas attīstību ir augsti, atzīst Ekonomikas ministrijas (EM) speciālisti. Mūsu valsts uzņēmumu «eksporta pieaugums var kļūt mērenāks un tā pozitīvais efekts uz tautsaimniecību var mazināties», norāda EM pārstāve Evita Urpena.

Pagaidām gan daudzi Latvijas uzņēmumi eksporta jomā jūtas stabili. Kamēr krīze nav piemeklējusi tieši mūsu eksporta partnervalstis, tikmēr mūsu situācija ārējos tirgos vērtējama kā normāla, Dienai vairākkārt uzsvēris mēbeļu ražotājuzņēmuma Daiļrade Koks vadītājs Andris Jansons, kura uzņēmums sadarbojas galvenokārt ar Vāciju un Skandināviju.

Latvijas rūpniecībā veiksmes stāsts joprojām ir arī uz eksportu orientētā metālapstrādes nozare. «Šogad deviņos mēnešos ražošanas apjomi metāla ražošanā bija par 33,8%, bet gatavo metālizstrādājumu ražošanas apjomi - par 11,5% lielāki nekā attiecīgajā periodā pērn,» stāsta EM Ekonomiskās attīstības un darba tirgus prognozēšanas nodaļas vadītājs Jānis Salmiņš.

Metālu ražošana, kā pēdējā laikā ierasts, apjomu un tempu ziņā ir galvenais izaugsmes vilcējs, piekrīt arī Swedbank vecākais ekonomists Mārtiņš Kazāks. Šī gada pirmajā pusgadā Latvijas metālapstrādes uzņēmumiem ārējos tirgos veicies pat labāk nekā pērnā gada atbilstošajā periodā, Dienai atzinis Latvijas Mašīnbūves un metālapstrādes rūpniecības asociācijas izpilddirektors Toms Grīnfelds.

Šogad nedaudz pieaudzis arī pārtikas rūpniecībā saražotās produkcijas apjoms, un šajā jomā vērojama ražotāju neatlaidīga cīņa, lai nostiprinātu pozīcijas gan eksporta tirgos, gan arī Latvijas mērogā.

Ēdienu un ēdiena piedevu ražotājuzņēmuma Spilva eksporta apjomi šī gada pirmajos deviņos mēnešos pieauguši par 3,9%, salīdzinot ar atbilstošo periodu pērn, un «straujākais eksporta pieaugums - par 68% - novērots Ukrainā, kas ir tirgus ar pamatīgu potenciālu», saka Spilvas mārketinga direktore Dana Erciņa-Užāne. Audzis arī produkcijas eksports uz Īriju un Krieviju.

Turklāt pārtikas ražotāji par vietu tirgū cīnās, piedāvājot arī aizvien jaunu produkciju. Piemēram, dārzeņu pārstrādes uzņēmums NISSI novembrī sāk piedāvāt jaunu vakuuma iepakojumā tvaicētu dārzeņu produkciju. «NISSI ir 100% Latvijas uzņēmums, jaunās produkcijas gatavošanā izmantojam tikai Latvijas zemnieku audzētos dārzeņus,» uzsver NISSI vadītāja Ilona Āboliņa.

Tiek pieļauts, ka pārtikas ražotāju situāciju labvēlīgi ietekmē arī sabiedrībā šobrīd valdošā vēlme tērēt, nevis krāt naudu. Jaunākie EM dati liecina, ka privātais patēriņš šī gada 1. pusgadā bija par 6,3% lielāks nekā pērn. Tomēr, kā Diena jau rakstīja, ekonomikas analītiķi prognozē, jau tuvākajos mēnešos cilvēki veikalos tērēs mazāk.

Turklāt līdz šī gada beigām daudzu Latvijas ražojošo uzņēmumu attīstības temps «turpinās sagurt un gada sākumā piedzīvotā, noturīgā izaugsme atgriezīsies vienīgi līdz ar recesijas izbeigšanos eirozonā», pieļauj M. Kazāks.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Elektromobiļu īpašnieki lielāki piesārņotāji

Elektrības darbinātu automašīnu īpašniekiem patīk padižoties ar vides apziņu un dabai draudzīgiem pārvietošanās paradumiem. Taču Somijas zinātnieku pētījums sarūpējis pārsteidzošus rezul...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?