Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +10 °C
Smidzinošs lietus
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Binoša iekritusi lamatās

«Šī izrāde ir katastrofa», «Žiljeta Binoša iekritusi lamatās» - abi lielākie franču laikraksti Le Monde un Le Figaro vienbalsīgi skarbi «sveic» spožās franču kinoaktrises Žiljetas Binošas atgriešanos uz skatuves. Iepriekšējo reizi aktrise uz skatuves bija redzama 2008. gadā, kad viņa piedalījās Akrama Kāna dejas teātra iestudējumā in - I Londonas Nacionālajā teātrī. Zīmīga ir vēl senāka loma 1988. gadā Andreja Končalovska iestudētajā A. Čehova Kaijā.

Par Aviņonas teātra festivālā 6. jūlijā pirmizrādīto Frederika Fišbaha iestudēto Agusta Strindberga lugu Jūlijas jaunkundze ar Žiljetu Binošu galvenajā lomā lasāmas tikai noraidošas recenzijas. Kritiķi gan uzsver, ka «tas gan neattiecas uz lielisko aktrisi - viņa šajā iestudējumā kļuvusi par situācijas, t. i., režisora F. Fišbaha garām palaistās iespējas, ķīlnieci. «Iestudējums ir bez miesas un dvēseles. Viss reducēts līdz avantūrai un piedzīvojumam - noguruma un alkohola kļūdai, nekam vairāk (..). Luga ir zaudējusi savu smalkumu, psiholoģisko bagātību un dziļumu,» vērtē Le Figaro kritiķe Natalī Simona. Neveiksmes cēloņus sīkāk analizē kolēģe Brižita Salino no Le Monde. Viņasprāt, pilnīgi pazaudēta A. Strindberga 1888. gadā rakstītās lugas būtība. Savā laikā tā izraisīja skandālu, jo saimnieces izaicinošās attiecības ar savu kalpu uzspridzināja jebkādus sociālos tabu. «Šodien diez vai kāds nāk uz teātri, lai nosodītu Jūlijas jaunkundzi,» kolēģes argumentam pievienojas arī N. Simona. Kļūdu abas saskata jau dīvainajā spēles telpas izvēlē. Kas tā ir par vietu? Kur tas notiek? Kas ir šie cilvēki? Kādas ir viņu sociālās un personiskās attiecības? Balta taisnstūra telpa, fonā - bērzu stumbri kā kādā Čehova interpretācijā, skatuves avanscēnā logs, kas tiek aizvilkts ar ultramodernām virtuves žalūzijām, radot akvārija efektu - personāžu sarunas nevar īsti saklausīt. «Tas ir smieklīgi,» kritiķes nav gatavas šajā tēlainībā meklēt smalkas koncepcijas mežģīnes vai metaforas.

«Ja taisa stāstu par aprobežotu kalpu, kas mēģina izsisties uz augšu, un izlutinātas grāfienes kaprīzēm, tad tas nav interesanti,» iestudējot šo pašu lugu Jaunajā Rīgas teātrī (2004) ar Elitu Kļaviņu kā Jūliju un Alvi Hermani kā Žanu, teica režisore Māra Ķimele. «Viņi paši netic tam, ko viņi runā,» franču kritiķes sūrojas par jūtu spriedzes neesamību Žiljetas Binošas un Nikolā Bušo saspēlē. Elitas Kļaviņas Jūlija un Alvja Hermaņa Žans varbūt arī kaut ko runāja, bet tas nu galīgi nebija svarīgi - īstā saruna notika ārpusvārdu zonā, kā nebeidzams tango uz dzīvību un nāvi.

«Esmu priecīga te būt, bet esmu arī nobijusies,» pirms Jūlijas jaunkundzes pirmizrādes Aviņonā atzinās Žiljeta Binoša. «Kino ir citādi, kamera mani nebaida. Bet teātrī publikā ir nevis 500 cilvēku, bet 500 kameru, un katrai ir savs režisors,» smējās aktrise.

Jūlijas jaunkundze/Mademoiselle Julie skatāma vēl Aviņonas teātra festivālā 18.-23., 25., 26.VII. Pēc tam izrāde tiks vesta viesizrādēs līdz pat 2012. gadam. Turneja noslēgsies Londonā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Starp populistiem un politikas "sanitāro kordonu"

Vēlēšanu gads Lietuvā sasniedzis kulmināciju – šīs nedēļas nogalē kaimiņvalsts pilsoņi jau trešo reizi šajā gadā tika aicināti uz vēlēšanām. Maijā tika vēlēts prezidents, šo amatu saglabājot līdzši...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?