Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 13. oktobris
Irma, Mirga

Ceļš uz Krievijas tirgu atvērts

Biznesa augstskolas Turība telpās atklāta Krievijas Tirdzniecības un rūpniecības palātas pārstāvniecība, kas, iespējams, kļūs par Krievijas pārstāvniecību visās Baltijas valstīs un izvērtīsies par nozīmīgu platformu būtisku sakaru veidošanā ar Krievijas tirgu. Palātas atklāšana ir būtisks notikums visas Latvijas saimnieciskajā telpā.

Mūsu valstī jau darbojas ASV, Lielbritānijas, Nīderlandes un citu valstu uzņēmēju organizācijas. Tomēr Krievijas organizētā uzņēmējdarbība līdz šim nebija pārstāvēta, neskatoties uz to, ka kopējā tirdzniecības apjoma ziņā Krievija ieņem 2. vietu Latvijas ārējās tirdzniecības partneru vidū.

Šobrīd, kad Eiropas Savienības ekonomika griežas grūti prognozējamu turbulences procesu virpulī, Latvijas uzņēmējiem ir ļoti svarīgi diversificēt riskus un būt gataviem aizvien vairāk pelnīt citos tirgos.

Pēc Latvijas Ārlietu ministrijas datiem, eksporta apjoms uz Krieviju 2011. gadā bija aptuveni 1,26 miljardi dolāru, kas ir par 33% lielāks nekā 2010. gadā. Importa apjoms no Krievijas pērn bija aptuveni 1,3 miljardi dolāru, kas ir par 13% lielāks nekā 2010. gadā. Ir strauji audzis Latvijas eksports uz Krieviju, tas izlīdzina mūsu savstarpējo tirdzniecības bilanci, kas ir negatīva vairs tikai par aptuveni 39 miljoniem dolāru - tikai dažiem procentiem no kopējā tirdzniecības apjoma. Tomēr būtiskākais - Latvijas uzņēmējdarbība redz attīstības perspektīvas šajā tirgū, bet mūsu ekonomikas attīstībai šobrīd svarīga aktivitāte katrā tirgū.

Krievijas Tirdzniecības un rūpniecības palātas pārstāvniecības atvēršanai Rīgā ir būtiska nozīme gan mūsu uzņēmēju eksporta aktivitāšu veicināšanā, gan ar iespēju veicināt Latvijas uzņēmēju investīcijas Krievijā, tāpat kā Krievijas investīcijas Latvijas ekonomikas attīstībā. 2011. gadā uzkrātās tiešās Krievijas investīcijas Latvijā bija 281 miljona latu apjomā, bet Latvijas tiešās investīcijas Krievijā - tikai 27,6 miljonu latu lielas.

Latvijas uzņēmējiem nav viegli pa vienam ielauzties Krievijas tirgū, kurš ir kārdinoši liels, bet tā apgūšana nav vienkārša. To var sekmēt tādas iniciatīvas kā Latvijas preču tīkla Rižskij dvorik projekta attīstība Krievijā. Maskavā jau atvērti pirmie trīs Latvijas preču veikali ar kopīgu nosaukumu Rižskij dvorik, taču plānos ir to skaitu palielināt līdz vairākiem desmitiem un attīstīt šo tīklu arī reģionos visā Krievijā. Biznesa palātās pasaulē apvienojas uzņēmēji ar labu reputāciju, un tieši sadarbībā ar šādiem Krievijas uzņēmējiem mēs esam ārkārtīgi ieinteresēti.

Abpusējai tiešo investīciju izaugsmei Latvijas un Krievijas ekonomiskajos sakaros ir liela neizmantota attīstības rezerve. Bet tai vajadzīga vēl augstāka uzticības pakāpe un labāka sadarbības bāze nekā importa un eksporta attīstībai. Svarīgas ir labas politiskās attiecības starpvalstu līmenī, ko savukārt veicina dziļu ekonomisko sakaru veidošanās.

Tomēr svarīgi ir ne tikai procesi, bet arī cilvēciskā sapratne, ko veicina tieši kontakti. Krievijas Tirdzniecības un rūpniecības palātas delegācijas vizīte ar tās prezidentu Sergeju Katirinu priekšgalā ir grūdiens attiecībās, kas ir svarīgs arī tā dēvētajam Latvijas ekonomikas uzrāvienam, kuru visi gaida.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Divi no vienas cepešpannas

Šoreiz abās receptēs izmantots pavisam neliels sviesta ķirbītis Butternut – jā, tas, kurš izskatās pēc bumbiera, kuram ir blīvs mīkstums skaisti dzeltenā krāsā un maz sēklu. No cepeškrāsnī cepta...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?