Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +7 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 11. oktobris
Silva, Monta, Tince

Cienīga alternatīva cenzūrai

Latvija un Lietuva ir aizliegušas translēt atsevišķus Krievijas TV kanālus, vainojot tos likuma pārkāpumos - konkrēti naida kurināšanā un kara propagandā. Vai par šādu aizliegumu nepieciešamību runā arī Igaunijā, un cik tas ir efektīvi?

Igaunijā arī izskan atsevišķi viedokļi par šādu aizliegumu nepieciešamību. Bet šādam aizliegumam ir divi aspekti - tehniskais un politiskais. Ja runājam par tehnisko pusi, tas it kā ir samērā viegli izdarāms attiecībā uz kabeļtelevīzijām - vienkārši izslēdz šo kanālu, un viss. Tajā pašā laikā visi šie aizliegtie kanāli ir redzami internetā, kas ir pieejams absolūti lielākajai mājsaimniecību daļai. Šie kanāli bez mazākajiem ierobežojumiem ir redzami arī visiem satelīttelevīzijas skatītājiem. Savukārt no politiskā viedokļa demokrātiskā valstī, kurā valda likuma vara, visus šādus lēmumus var apstrīdēt tiesā, tas šajā gadījumā, visticamāk, arī notiks. Tādā gadījumā Igaunijas tiesai būs jāaizstāv lēmums par informācijas izplatīšanas ierobežošanu; tas varētu būt saprotami, tomēr neizskatītos labi, jo mums ir jāaizstāv sabiedrība, kurā vārda brīvība netiek ierobežota. Pēdējā institūcija, kas vēlējās aizliegt kādu televīzijas kanālu, bija Igaunijas Komunistiskā partija, kas pagājušā gadsimta astoņdesmitajos gados vēlējās aizliegt Somijas TV kanālu retranslāciju. Šādi aizliegumi neizskatās labi un nav pareizi.

Mūsu mediju uzraugs gan norāda, ka aizlieguma pamatā ir TV kanāla Rossija RTR izdarītie likuma pārkāpumi.

Es nekādā ziņā nevēlos noliegt, ka šādi likuma pārkāpumi ir bijuši. Taču translācijas aizliegums nav īpaši proaktīvs problēmas risinājums.

Vai, jūsuprāt, Krievijas propagandas mazināšanai ir jāmeklē citi risinājumi?

Noteikti. Ir jābūt aktīviem pretpasākumiem. Es jau rakstīju Igaunijas avīzē Postimees, ka ir jāveido kanāls krievu valodā krievvalodīgajai auditorijai, kuru finansētu Eiropas Savienība (ES). Pat ja visas trīs Baltijas valstis apvienotos un vēlētos radīt kopēju kanālu krievu valodā, tas būtu pārāk dārgs projekts, kuru mēs finansiāli nevarētu atļauties. Tāpēc tas ir jāfinansē visai ES. Lai krievvalodīgā auditorija no pierastās Krievijas TV kanālu skatīšanās pārslēgtos uz pavisam kaut ko citu, jaunu, tam ir jābūt ļoti labā līmenī, ar kvalitatīvu izklaides sadaļu un objektīvām ziņām. Tas ir dārgi, taču ES līmenī tā būtu saprātīga summa. Kanāls būtu redzams Latvijā, Lietuvā, Igaunijā un, iespējams, arī Somijā, Vācijā un citās valstīs, kurās ir pietiekami liela krievvalodīgās auditorijas daļa. Šāds kanāls palielinātu ES maigo varu, vēstītu par eiropeiskām vērtībām un būtu nozīmīga austrumu partnerības sastāvdaļa. Baltijas valstis šādam kanālam piedāvātu lokācijas vietu, kā arī spēcīgu žurnālistu komandu. Nav noslēpums, ka Krievijā paliek arvien mazāk no cenzūras brīvu masu mediju, tāpēc daudzi labi žurnālisti zaudē darbu. Šie profesionāļi noteikti būtu jāpiesaista jaunā kanāla satura veidošanā. Domāju, tā būtu cieņpilnas alternatīvas radīšana tiem mūsu līdzpilsoņiem, kuri nerunā ne latviski, ne lietuviski, ne igauniski.

Kāda, jūsuprāt, būs Eiropas Komisijas (EK) reakcija uz šādu iniciatīvu?

Man ir neoficiāla informācija, ka EK šādu iniciatīvu no mums sagaida un varētu to atbalstīt. Kanāls varētu saukties Golos Jevropi (Eiropas balss), un tā būtu īsti eiropeiska rīcība.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?