Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Daile

Runā, ka cilvēks kā personība, viņa sajūtas un apkārtējo lietu uztvere sāk veidoties jau pašos pirmsākumos, tajā deviņu mēnešu ceļojumā līdz pirmās dienas gaismas iepazīšanai. Varbūt tas izskaidro manu īpašo attieksmi pret Dailes teātri un Martas Staņas projektēto ēku.

Viegli apdzeltējušas bildes. Es vēl nepabeigtajā teātra ēkā, es uz Dailes jumta ar skatu pāri Rīgas apkārtnes namiem. Mani gan bildēs neatpazīt. Es esmu tāds pats kā visi citi tajā dzīves posmā. Apaļš puncis.

Nonākot šajā pasaulē, sajūtas un atmiņas ir tikpat spilgtas. Ar cilvēku siluetiem gaismas pielietajā otrā stāva foajē. Ar svētku sajūtu. Ar alumīnija logiem. Neierasto brūni glazēto apdari. Ar brīvstāvošajām gaismas kastēm, kurās, piespiežot degunu, varēja apskatīt Dailes iestudējumu fotogrāfijas. Tā ēka vienmēr likusies savādāka. Īpaša. Varbūt eiropeiska? To pasaules līmeni, to ārzemju garšu sajutis ne es viens vien. Ne velti Rīgas kinostudija to pasniedz kā centrālo tēlu Džeimsa Hedlija Čeiza Mirāžā.

Daile priecēja un lika vilties studiju laikā. Pētīju, kas ir modernā arhitektūra un kāda ir sabiedrības attieksme pret to. Daili dievina tikai arhitekti. Tie citi procentuāli vairāk mīl piparkūku namiņus Rātslaukumā. Es ceru, ka reiz tas mainīsies. Ceru, ka Staņas veikumu novērtēs. Ceru, ka pieminekļu institūcijas cīnīsies ne tikai par katru antikvāru fona apbūves koka namiņu, bet aizstāvēs arī labu arhitektūru.

Daile to būtu pelnījusi. Citu Staņas veikumu - kinoteātri Spartaks - jau nenosargāja. Komentāri presē skandē, lai tiek nojaukts arī tas, kas nu tur vēl palicis. Jo vajag jau tikai to vēsturisko spožumu, vajag Splendid Palace. Lēnām drūp Staņas projektētais avangardiskais daudzdzīvokļu nams Brīvības ielā.

Pavasarī pasaule svinēja Starptautiskās sieviešu dienas simtgadi. Kaut kā prātā aizķēries pārlidojuma laikā lasītais 100 years of women. Cik patiesībā īsa vēsture ir vīriešu pasaules kārtībā ienākušajām sievietēm. Sieviešu tiesības vēlēt, pirmā sieviete Nobela prēmijas laureāte, pirmā Prickera balva sievietei arhitektei. Tas viss noticis pavisam nesen. Un, ja tajā vēstures sarakstā būtu iekļauta Latvija, Marta Staņa būtu mums pirmā. Sieviete arhitekte, kuras nedaudzie radītie projekti krietni apsteidza savu laiku un tā piedāvātās iespējas.

Marta Staņa nepiedzīvoja Dailes atklāšanu. Atliek vien minēt, kāda būtu Rīga, Latvija, pasaule, ja Staņa piedzīvotu visu savu ideju realizāciju. Tik daudz ieceru palicis uz papīra. Skices, konkursi. Nesaprasta, nomenklatūras neatbalstīta. Aiz priekškara. Arhitekte Marta Staņa. Tieši tā nosaukta izstāde, kas no šodienas skatāma kim? mākslas telpā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?