Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Darba mobilitāte: Eiropai tagad tā nepieciešama vairāk nekā jebkad

Eiropas strādniekiem 2009.gads nerādās īpaši veiksmīgs. Patlaban Eiropā vidējais bezdarba līmenis ir tuvu 8,5%, bet dažās valstīs - vēl augstāks. Izskatās, ka turpmākajos mēnešos tas pieaugs vēl vairāk. Īpaši aktuāla problēma ir jauniešu bezdarbs. Tādā laikā apgalvojums, ka darba mobilitāte ir labvēlīga visiem eiropiešiem, varētu likties dīvains. Bet tā nav. Strādājošo brīva pārvietošanās ir svarīgs ražošanas apjoma pieauguma faktors. Tas savukārt būtiski veicina ekonomisko izaugsmi.

Mūsu ekonomisko izaugsmi apdraud gan neskaidrības ekonomikas stāvokļa novērtējumā, gan arī šaubas par to, kurš globālās pārvaldības veids tiks atzīts par piemērotāko turpmākajos gados. Neskaidrību laikos ir dabiski, ka indivīdi izturas piesardzīgi un ieņem aizsargpozīcijas. Tā ir saprotama cilvēku reakcija, bet nevar apgalvot, ka tā mums palīdz, ja vēlamies virzīties uz priekšu.

Mobilitāte

Ir viegli vainot kādu ārzemnieku par to, ka viņš ir «nozadzis jums darbu», tomēr fakti to neapstiprina. Visi pierādījumi liecina, ka ekonomikas, kurās dominē mobils darbaspēks, spēj daudz ātrāk atgūties no ekonomiskā šoka un lejupslīdes nekā valstis ar iesīkstējušākām darba tirgus struktūrām. Mobilā ekonomika ir daudz lielākā mērā gatava pielāgoties pārmaiņām; tās strādnieki var daudz vieglāk pārcelties uz jauniem rajoniem vai jaunām nozarēm, atrast darbu un veicināt ekonomisko aktivitāti.

Pašreizējā finansiālā un ekonomiskā krīze liks daudziem Eiropas darba ņēmējiem ātri pielāgoties mainīgajiem apstākļiem, darbaspēka pārvietošanai uz rajoniem, kur tiek radītas jaunas darbavietas, un straujai bezdarbnieku un nestrādājošo personu iesaistīšanai darba tirgū.

Ilgtermiņā mums būs jārēķinās ar to, ka Eiropā trūks darbaspēka. Līdz 2015.gadam Eiropas darbspējīgo iedzīvotāju skaits būs samazinājies uz pusi. Laika posmā no 2010. līdz 2030.gadam, ja vien nemainīsies pašreizējie imigrācijas tempi, darbspējīgo iedzīvotāju skaita sarukšana nozīmēs strādājošo skaita samazinājumu par 20 miljoniem. Šādas tendences būtiski iespaidos ekonomisko izaugsmi un konkurētspēju, jo darba devējiem būs grūti atrast piemērotus darbiniekus. Šajā ziņā darba mobilitātei ir svarīga loma mūsu pilsoņu, darba devēju un dalībvalstu interesēs.

Prasmes un spējas

Problēma, ar kuru saskaras darba devēji, ir tāda, ka zems mobilitātes līmenis var novest pie prasmju un darba nesaderības. Šīs problēmas risināšana kāpinās darba ražīgumu. Pašreizējā ekonomiskajā un finansiālajā situācijā samazinās nepieciešamība pēc precēm un pakalpojumiem un mainās darba tirgus. Ar mobilu darbaspēkuu uzņēmumi var pielāgoties jaunajiem tirgus spēkiem. Pieaugot darbaspēka apmēriem, uzlabosies uzņēmumu iespējas veiksmīgi izstrādāt jaunas biznesa stratēģijas. Tas jo īpaši attiecas uz maziem un vidējiem uzņēmumiem, kas veido 99,8% no Eiropas uzņēmumu skaita. Līdz šim ir bijis ierasts, ka tie darbojas savos vietējos tirgos, un daudziem no tiem patlaban ir grūti atrast darbiniekus ar piemērotu kvalifikāciju.

Tāpēc ir tik svarīgi veicināt mobilitāti un uzlabot saikni starp darbavietām un prasmēm.

Atrast darbu

Mobiliem indivīdiem ir daudz lielākas iespējas atrast darbu. Vidējais nodarbinātības līmenis ģeogrāfiski mobilo strādnieku vidū ir augstāks. Viņiem ir labākas iespējas noslēgt pastāvīga darba līgumu un lielākas cerības uz augšupejošu mobilitāti. Mobilie strādnieki jaunajā darbavietā parasti saņem lielāku algu nekā iepriekš, viņi iegūst, iepazīstot jaunu kultūru, darba metodes un vidi.

Šeit Eiropa var vairot pievienoto vērtību. Abu ieinteresēto pušu - darba devēja un darba ņēmēja - vienošana ir viens no galvenajiem EURES uzdevumiem. EURES ir Eiropas mēroga nodarbinātības dienests, kuru atbalsta visu valstu nodarbinātības dienesti. Tas nodrošina Eiropas Ekonomiskās zonas (ES, Norvēģijas, Īslandes, Lihtenšteinas un Šveices) strādniekus un darba devējus ar informāciju, padomiem un piemērota darba piemeklēšanas pakalpojumiem.

To atbalsta vairāk nekā 750 konsultantu, kas strādā vietējos nodarbinātības dienestos un piedāvā pakalpojumus darba meklētājiem un darba devējiem. Viņi var sniegt ikviena vajadzībām atbilstošus padomus saistībā ar pārcelšanos no vienas valsts uz citu. Tie ir izglītoti speciālisti, kuriem ir specifiskas zināšanas par mobilitātes praktiskajiem, juridiskajiem un administratīvajiem aspektiem nacionālā un pārrobežu līmenī.

Bezdarbs ir smags pārbaudījums ģimenēm, un tas rada daudz pārmaiņu un satraukumu. Bet joprojām nemainīgs ir fakts, ka daudzās ES vietās ir jūtams kvalificēta darbaspēka trūkums, kuru nevar novērst vietējiem spēkiem.

Tā ka būtība ir - mobilitātes priekšrocības patlaban ir jaušamas labāk nekā jebkad. Tā palīdzēs nodrošināt labāku nākotni visiem eiropiešiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?