Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Deputāti iesācēji jaunajā Saeimā būs ma zākumā

Atšķirībā no 10. Saeimas, kurā bija ievēlētas teju divas trešdaļas jaunu deputātu, 11. Saeimā vēlētāji devuši iespēju strādāt 38 deputātiem iesācējiem, no kuriem 22 būs jaundibinātās Zatlera Reformu partijas (ZRP) frakcijā. Arī to jauno deputātu vidū, kuri nebija 10. Saeimā, ir četri politiķi ar iepriekšējo parlamentāro pieredzi.

Jaunās Saeimas kvalitatīvo sastāvu vēl grūti vērtēt, jo sabiedrībai nav bijusi iespēja iepazīt ZRP politiķus un arī liela daļa Saskaņas centra deputātu, kuri ir pārvēlēti, varētu būt plašākai sabiedrībai nezināma, jo šajā Saeimā viņi sevi nepaguva parādīt. Taču no Vienotības nav ievēlēti vairāki pieredzējuši politiķi, jo partijas pārstāvniecība ir samazinājusies no 33 uz 20 deputātiem. No ZZS vēlētāju uzticību pārsvarā nav guvuši tie tagadējie deputāti, kuriem 10. Saeima bija pirmā. Viņi sevi, visticamāk, nepaspēja apliecināt tik īsā laikā.

No SC 31 ievēlētā deputāta septiņiem nav parlamentārā darba pieredzes. Beidzot saskaņiešu frakcijā būs arī trīs sievietes, jo līdz šim SC Saeimā pārstāvēja tikai vīrieši. Pagaidām ir pieejami tikai provizoriskie vēlēšanu rezultāti un Centrālā vēlēšanu komisija vēl nav oficiāli paziņojusi Saeimā ievēlēto deputātu vārdus, taču no jau pieejamās informācijas var secināt, ka tāpat kā līdz šim Saeimā sievietes būs mazākumā - viena piektā daļa. SC vēlētājs joprojām kūtri atbalsta kandidātus ar latviskiem uzvārdiem. Bez līdera Jāņa Urbanoviča un Jāņa Ādamsona ir ievēlēts tikai Ivars Zariņš un Andrejs Elksniņš, kuri kampaņā bija deleģēti gandrīz uz visām diskusijām latviešu medijos. Zaļo un Zemnieku savienības frakcijā nav nevienas jaunas sejas, vēlētāju uzticību ir guvusi arī Iveta Grigule, kuru izslēdza no Latvijas Zaļās partijas, bet ZZS sarakstā viņu tomēr iekļāva. I. Grigulei izdevies ar pārsimt balsīm pārspēt ZZS sarakstā kandidējušo Māri Kučinski (TP). Tādējādi jaunajā Saeimā nebūs vairs neviena likvidējamās Tautas partijas un LPP/LC biedra - šī partija nepārvarēja 5% barjeru. No ZZS pieredzējušiem deputātiem parlamentā nav ievēlēts Staņislavs Šķesters un Jānis Strazdiņš, bet ir iekļuvuši ministri Raimonds Vējonis, Jānis Dūklavs un Uldis Augulis.

Vienotībā būs divi jauni politiķi jurists Andrejs Judins un bijušais Daugavpils mērs Jānis Lāčplēsis, kurš jau ir bijis Saeimas deputāts no Latvijas ceļa. Taču ārpus parlamenta palikusi Ingrīda Circene, Silva Bendrāte, Ints Dālderis, Rasma Kārkliņa, Lolita Čigāne, Arvils Ašeradens, kā arī ministri Ģirts Valdis Kristovskis, Aigars Štokenbergs un Sarmīte Ēlerte. No Visu Latvijai!-TB/LNNK parlamentā ir ievēlēti visi tagadējie deputāti, bet Nacionālā apvienība ir dubultojusi savu pārstāvniecību Saeimā, un šajā frakcijā ir septiņi jauni deputāti. Starp viņiem ir arī no Pilsoniskās savienības aizgājušais Dāvis Stalts, kurš, tāpat kā Ilmārs Latkovskis un Kārlis Krēsliņš, nav šīs partijas biedrs. Viens no VL-TB/LNNK līderiem Imants Parādnieks informēja, ka pirms vēlēšanām ar visiem kandidātiem bijusi vienošanās, ka ievēlēšanas gadījumā viņi iestāsies VL-TB/LNNK. D. Stalts vēl nevarēja pateikt, cik drīz viņš plāno šo vienošanos izpildīt, jo pašlaik notiekot sarunas. No Nacionālās apvienības saraksta ievēlētais K. Krēsliņš joprojām ir Latvijas Zemnieku savienības biedrs, Dienu informēja partijas birojā. Savukārt VL-TB/LNNK pārstāvji domā, ka viņš ir uzrakstījis iesniegumu par izstāšanos no ZZS. Iepriekš no Tēvzemei un brīvībai/LNNK bija tikai divi deputāti apvienības frakcijā, tagad ir četri, kuru vidū arī Dzintars Kudums ar agrāko parlamentāro pieredzi.

ZRP frakcijā būs vairāki deputāti, kas agrāk darbojušies citās partijās, piemēram, bijušais Saeimas deputāts Klāvs Olšteins. Sākotnēji bija informācija, ka ir ievēlēta arī bijusī Vienotības frakcijas tehniskā sekretāre Loreta Skaburska. Taču Centrālā vēlēšanu komisija otrdien informēja, ka viņa un Edmunds Demiters ir ieguvuši vienādu balsu skaitu. Tā kā E. Demiters sarakstā bija 3. vietā, bet L. Skaburska - 16., tad ievēlēts ir kandidāts, kurš bija sarakstā augstākā vietā, aģentūru LETA informējusi CVK pārstāve Kristīne Bērziņa. No Vienotības uz ZRP pārnāca Saeimā ievēlētais Valdis Liepiņš, Juris Viļums un Romualds Ražuks, kurš jau ir bijis Saeimas deputāts un Saeimas priekšsēdētāja biedrs. Jaunā ZRP deputāta Guntara Bilsēna iepriekšējā politiskā darbība saistīta ar Vidzemes apvienību un LPP/LC. Vjačeslavs Dombrovskis, kuru ZRP pieteikusi kā savu finanšu ministra kandidātu, ir sens SC līdera Nila Ušakova domubiedrs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nevajag ar mani sarunāties!

Dziedātāja Zemfira (48) iestājas pret karu, ironizē par savu ārvalstu aģentes statusu, neļaus sevi apklusināt un jau 13. oktobrī atkal uzstāsies Rīgā.

Starp populistiem un politikas "sanitāro kordonu"

Vēlēšanu gads Lietuvā sasniedzis kulmināciju – šīs nedēļas nogalē kaimiņvalsts pilsoņi jau trešo reizi šajā gadā tika aicināti uz vēlēšanām. Maijā tika vēlēts prezidents, šo amatu saglabājot līdzši...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?