Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Trešdiena, 25. decembris
Stella, Larisa

Diabētiķa muslis

Nevarētu teikt, ka diagnoze 1.tipa diabēts būtu satriecošākais notikums manā dzīvē. Bet vienā ziņā gan tas ir nepārspēts - nekad iepriekš man nav nācies tik īsā laikā apgūt tik daudz jaunu zināšanu. Atzīšos, diabēta studijas lielākoties bijušas diezgan garlaicīgas - es gluži mierīgi būtu nodzīvojis mūžu, neko nezinot par zāļu uzsūkšanās ātruma atšķirībām ciskā un vēderā.

Taču man bija jāapgūst arī daudz jauna par ēdienu un tā uzturvērtību. Te nu gan nebija nekā garlaicīga - uzzināju, kāda ir vislabākā kaloriju proporcija starp ogļhidrātiem, taukiem un olbaltumvielām, ko dod minerālvielas, kas ir labie un sliktie tauki. Aizraujošu lasāmvielu atradu arī diabētiķu forumos, kur dažkārt izraisās kaislīgas diskusijas par diētām ar zemu ogļhidrātu saturu un mediķu ļauno sazvērestību, jo viņi, lūk, liedz slimniekiem zemo ogļhidrātu apoloģētu atklātās brīnumzāles.

Visas šīs ziņas man lika izjust omulīgu pašapmierinātību. Izrādās, arī pirmsdiabēta periodā mūsu ģimenes ēdienkarte bijusi daudz tuvāk optimālajai, nekā tas ir lielākajā daļā rietumeiropiešu mājokļu. Veselīgas ēdienkartes labā ietekme ir tikai viens no iemesliem (pārējie: garša, daudzveidība, krāsa, ēšanas bauda), kā dēļ vērts pašiem gatavot ēdienu no kvalitatīviem produktiem.

Nolēmu pagatavot sausās brokastis, kurās būtu pareizais uzturvielu līdzsvars, uzturvielu dažādībai nepieciešamā krāsainība un pietiekami daudz kaloriju, lai ar vienu bļodiņu pietiktu visam rīta cēlienam un man starp ēdienreizēm nerastos vēlme uzkost šokolādi, maizītes vai ko citu neatļautu. Anglijā tradicionālās sausās brokastis ir negrauzdētu auzu pārslu, dažādu graudu pārslu, rozīņu un riekstu maisījums. Mikslis atgādina trušu barību un ir diezgan grūti sakošļājams. Lai maisījumu padarītu puslīdz ēdamu, ražotāji tam piemet klāt cukuru, medu un dažkārt arī sauso pienu. Tradicionālā recepte mani neiedvesmoja, tādēļ pievērsos meklējumiem otrpus Atlantijas okeānam, kur populārāki ir grauzdētie maisījumi. Arī tiem tiek piemests medus vai sīrups, lai saturētu pārslas kopā, bet man izdevās atrast amerikāņu brokastu maisījuma (granola) recepti, kurā medus vietā bija augļu sula. Pēc vairākiem eksperimentiem nonācu pie sava varianta - auzu pārslas ar apelsīnu sulu, krietni daudz lazdu riekstu, sezama sēklu, saulespuķu sēklu, mandeļu un Indijas riekstu. Tas viss vairākas stundas jācep cepeškrāsnī, lai izveidotos lipīgas pikas. Beigās masai pievienoju rozīnes, žāvētas dzērvenes, citus augļus, kas ir pa rokai, un no Latvijas atvestās pārsteidzoši gardās žāvētās bietes. Rezultāts - brokastu maisījums, kurš, pasniegts 150 gramu porcijās ar nepilnu glāzi piena, nodrošināja mani ar 700 kalorijām, ideālu uzturvielu līdzsvaru un daudzām svarīgām minerālvielām. Ar vienu bļodiņu pietiek, lai mierīgi nodzīvotu līdz pusdienām. Turklāt šādas brokastis ir ļoti gardas - sula un žāvētie augļi nodrošina pietiekamu saldumu. Katra kraukšķīgā mikšļa karote ir pilna pārsteigumu. Citiem vārdiem, veselīga bauda.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?