Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Dizains jūrai. Bez kuģiem

Rīgas mākslas telpā no 13. oktobra līdz 27. novembrim notiekošā Baltijas un Ziemeļvalstu dizaina izstāde 16 soļi tuvāk būs centrālā ass bagātīgajās rudens Baltijas un Ziemeļvalstu dizaina norisēs, kuras sākas 6. oktobrī ar dāņu balto krēslu izstādi Whiteout. No Latvijas izstādē 16 soļi tuvāk ir aicināti piedalīties Ieva Kalēja un Pēteris Bajārs. Izstādē ir pārstāvēts tik plašs spektrs radošo profesiju, ka vienojošā ideja šķiet tikai «dizains» un Baltijas jūra.

Jautāts, kā viņš vērtē šādu atvērtu galvenā kuratora, pazīstamā somu dizaina producenta Kari Korkmana piegājienu, arhitekts P. Bajārs atbild: «Pāragri spriest. Kad būs izstāde, tad arī varēs labāk redzēt, vai tas ir attaisnojies.» Kā arhitektam viņam nedaudz ierobežojošs ir pats izstādes formāts. «Savus reālos darbus - uzceltās ēkas - neatvilksi. Viss, kas paliek šādai izstādei, ir fotogrāfijas un izdrukas,» norāda arhitekts. Fotogrāfijas un izdrukas gan attiecas tikai uz izstādes retrospekcijas daļu, interesantākā daļa ir speciāli izstādei 16 soļi tuvāk radītie jaundarbi. «Mērogs, ar ko strādāsim [jaunrades daļā], ir cits. Tur es mēģināju balansēt starp arhitektūru un dizainu,» paskaidro P. Bajārs.

Kur palika kuģi?

Bajāra tēma ir neliels un mobils paviljons, kuru var uzstādīt jūras krastā. «Pamatdoma šim projektam ir, ka latvieši ir zaudējuši ne vien saikni ar laukiem, bet arī ar jūru,» paskaidro arhitekts. «Laikā starp Krimas un Pirmo pasaules karu Latvijā tika uzbūvēti 550 burukuģi - tas bija savā ziņā zelta laikmets. Gandrīz katrā sevi cienošā jūras ciematā bija kuģu būvētāji. Tagad mazās ostiņas ir pazudušas, no piestātnēm tik vien kā pāļi jūrā palikuši. Man radās doma tās vietas iezīmēt un informāciju pārdomām par šo tēmu ievietot minētajā paviljonā.»

Par izstādes ģeogrāfisko griezumu Pēterim Bajāram nav šaubu. Viņš savu maģistru darbu savulaik rakstīja par Baltijas un Ziemeļvalstu kopējām iezīmēm un ērti jūtas šajā ģeogrāfiskajā formātā. «Tas, ka dažas skaitās Ziemeļvalstis, bet dažas citas - Baltijas valstis, ir tāpēc, lai pašiem būtu vieglāk kategorizēt. Gan ģeogrāfiskie apstākļi, gan arī mentalitāte ir diezgan tuva, un, lai arī politiski Ziemeļvalstis attīstījās citādi, tagad mēs uz to modeli plus/mīnus arī paši mēģinām iet.» Viņš izsaka cerību, ka izstādes kontekstā dalībnieki iesaistīsies diskusijā. P. Bajārs noskaidrojis, ka viņš izstādē nav vienīgais arhitekts - tajā ar savu darbu iepazīstinās arī dāņu un īslandiešu birojs Krads. «Tie ir četri jauni puiši, un viņu pieeja šķiet tuva,» rezumē arhitekts.

Akcents uz procesu

Arī dizaina lampu uzņēmuma Mammalampa «mamma» Ieva Kalēja ir intriģēta par izstādes uzstādījumu: «Vēl neesmu tikusies ar pārējiem autoriem, tā ka īsti nezinu, kā darbi kopā izskatīsies, jo katrs strādājam no savas perspektīvas.»

Viņai patīk fakts, ka 16 soļos tuvāk uzsvars ir uz procesu. «Jūra ir visai netverama, un acīmredzot tādēļ kurators vēlējās, lai mēs dokumentētu radošo procesu, parādītu un atklātu to citiem. Tas ir interesanti, jo parasti izstādē tik atklātā veidā nedemonstrē dokumentāciju,» stāsta I. Kalēja. Katram dalībniekam kurators iedevis videokameru, ar ko bija jāfilmē radošais process. Vides filmu studija šo materiālu tagad montē, un paralēli darbiem izstādē būs arī videodokumentācija. «Kā saprotu, procesa atspoguļošanai būs galvenā nozīme, jo, iespējams, vairāki dalībnieki nedemonstrēs rezultātu, bet projekta stadiju,» norāda dizainere. «Varbūt tāpēc arī prezentēt savus mājasdarbus lūgts dažādu profesiju pārstāvjiem.»

Saistīt lampu ar filosofiju

Veidojot darbu izstādei, ideja un piegājiens Mammailampai izkristalizējies visai ātri. «Turpināju slīpēt, pilnveidot, izkopt savu iesākto stilu. Tā ir ļoti dabiska materiāla apdare, eksperimentāli, nevis racionāli izvēloties, kādās kombinācijās un veidos to apstrādāt,» stāsta I. Kalēja. Viņa turpinājusi arī iesākto tēmu, tas ir, lampu dizainu, jo tas viņu interesē, tajā ir daudz ko pētīt un darīt. «Domāju, ka iekļausim šo lampu arī Mammaslampas kolekcijā, jo pašiem patīk - to es reti uzreiz saku,» viņa smaidot atklāj.

Parasti dizainam pieiet praktiski, bet I. Kalēja - vairāk kā mākslas projektam. «Varbūt ne gluži filosofiski vai poētiski, bet katrā ziņā ne pragmatiski,» lampu dizainere paskaidro. Viņas ideja par Baltijas jūru ir no tāda cilvēka perspektīvas, kurš pie tās periodiski mitinās. Attiecīgi viņa mēģināja šo sajūtu atklāt. «Braukšanu uz savu vietu pie jūras es nosauktu par meditāciju, kurā prāts atbrīvojas, un tajā var ienākt jaunas idejas,» viņa stāsta. «Es staigāju gar jūras krastu un mēģināju noķert specifisku ideju [izstādei], un man iepatikās, kā pašā krastā, kad uzspīd saulīte, akmentiņi laistās tās gaismā.» I. Kalējai radās vēlēšanās fiksēt šo spīdumu un mirkli. «Tā bija savā veidā filosofiska dziņa satvert ko netveramu, ko tādu, kas faktiski ir mirāža. Tā es sāku eksperimentēt ar dažādiem materiāliem, un tagad šķiet, ka kaut kas no tā visa arī sanāks.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Elektromobiļu īpašnieki lielāki piesārņotāji

Elektrības darbinātu automašīnu īpašniekiem patīk padižoties ar vides apziņu un dabai draudzīgiem pārvietošanās paradumiem. Taču Somijas zinātnieku pētījums sarūpējis pārsteidzošus rezul...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?