Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +12 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 12. oktobris
Valfrīds, Kira

Dod pēdējo iespēju vienoties

Pasažieru pārvadājumu uzņēmumam Pasažieru vilciens (PV) ir izdevies pārliecināt valdību par nepieciešamību turpināt mediācijas sarunas ar Spānijas uzņēmumu Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles (CAF) līdz 29. martam, kas PV vismaz teorētiski vēl dod iespēju noslēgt līgumu ar CAF un tādējādi nodrošināt to, ka Latvija spēs izmantot tai pieejamos ES Kohēzijas fonda līdzekļus aptuveni 100 miljonu latu apjomā pasažieru vilcienu parka atjaunošanai.

PV esot pārliecinājis valdības locekļus, ka sarunas iet pareizā virzienā un ir iespējas panākt vienošanos - tā pēc valdības sēdes, kurā tika pieņemts lēmums par sarunu turpināšanu, paziņoja satiksmes ministrs Anrijs Matīss. Neskatoties uz kuluāros izskanējušo informāciju par to, ka valdība ir noskaņota neturpināt neveiksmju vajāto vilcienu iepirkumu un vairāk atbalsta finansējuma pārdali citiem dzelzceļa projektiem, valdības sēdē, pretēji iepriekš plānotajam, vēl netika izskatīti iespējamie pieejamā ES finansējuma pārdales varianti par labu Austrumu-Rietumu dzelzceļa koridora infrastruktūras attīstībai un Rail Baltica projektam.

Savukārt PV valdes priekšsēdētājs Artis Birkmanis norādīja, ka uzņēmums joprojām cer, ka mediācijas process beigsies pozitīvi, ar izlīgumu un vilcienus varēs pirkt par Eiropas Savienības (ES) naudu, tomēr neizslēdz iespēju, ka sarunas var noslēgties arī bez rezultāta. A. Birkmanis atzina - kopumā kopš 8. februāra sarunas starp CAF un PV ir virzījušās konstruktīvi, un «var teikt, ka 97% no līguma ir saskaņoti», tomēr līgums vēl ir jāsaskaņo ar Satiksmes un Finanšu ministriju, lai nodrošinātu to atbilstību Latvijas un ES iepirkumu likumdošanai.

Gan A. Matīss, gan A. Birkmanis atzīst - neatkarīgi no tā, kā noslēgsies sarunas, PV bez jauniem vilcieniem nepaliks, bet tam vienīgi nāksies meklēt citus iepirkuma variantus un, visticamāk, ritošā sastāva atjaunošana būs gausāka. Jauni vilcienu sastāvi uzņēmumam ir nepieciešami, jo uzņēmuma ritošais sastāvs ir pārāk novecojis un tā kopējais skaits dažkārt ir nepietiekams pat esošo vajadzību nodrošināšanai. Sarunu ar CAF neizdošanās gadījumā uzņēmumam no vilcienu iepirkumam paredzētajiem līdzekļiem PV ritošā sastāva modernizācijai būs pieejami aptuveni 10 miljoni latu, kuri, pēc A. Birkmaņa teiktā, tiks izmantoti uzņēmuma dīzeļvilcienu atjaunošanai. PV vadītājs skaidroja, ka saistībā ar plānoto Latvijas dzelzceļu tīkla elektrifikācijas programmu elektrovilcienu rekonstrukcija šobrīd ir kļuvusi nelietderīga - pašreiz izmantotie elektrovilcieni pēc dzelzceļa elektroapgādes sistēmas modernizācijas vairs nebūs izmantojami, jo šobrīd izmantotie elektrovilcieni izmanto līdzstrāvu, savukārt modernizētajā dzelzceļa elektroapgādes sistēmā tiks izmantota maiņstrāva un lielāks spriegums.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?