Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +8 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Doktorantiem plāno griezt stipendijas

No nākamā semestra doktorantūras 1. un 2. kursa studentiem par ceturto daļu plānots samazināt mērķstipendijas, liecina Dienas rīcībā esošā neoficiālā informācija. Iespējamais samazinājums finansējumam, ko veido Eiropas Sociālā fonda līdzekļi un valsts budžeta līdzfinansējums, tiek pamatots ar mērķi sasniegt pēc iespējas lielāku doktora zinātniskā grāda ieguvēju skaitu.

Tomēr sociālie partneri, ar kuriem samazinājums ticis apspriests, uzskata citādi. «Tas samazinājums nozīmē to, ka doktoru skaitu varbūt nevarēs nodrošināt, jo nebūs tik liela interese doties studēt,» uzskata Latvijas Jauno zinātnieku apvienības valdes priekšsēdētājs, ekonomikas doktorants Rīgas Tehniskajā universitātē Gints Turlajs. Tāpat daļa no _Dienas_ aptaujātajiem sociālajiem partneriem pauž bažas par pārdalītā finansējuma tālāko izmantošanu.

Patlaban 1. un 2. kursa doktorantiem mēneša stipendija nedrīkst pārsniegt 600 latu, pēc samazināšanas tās maksimālais apjoms būtu 450 latu. 3. kursa studentiem, kuru studiju programma ilgst četru gadus, stipendijas griesti būtu 600 latu, savukārt 4. kursa studentiem saglabātos līdzšinējais apjoms - 800 latu.

«Mēs varētu atbalstīt kaut kādu pārdalīšanu, bet tajos grozījumos nav nepārprotami uzrakstīts, ka stipendija tiek pārdalīta citiem doktorantiem. Vienīgais, kas bija nepārprotami norādīts, bija summas ierobežojums. Tā nauda varbūt nonāks citur, kur neko nedos,» par Izglītības un zinātnes ministrijas plānotajiem grozījumiem bažas pauž G. Turlajs. «Man stāstīja, ka nauda paliek sociālajā fondā un tiek izmantota citiem ar zinātni un augstāko izglītību saistītiem projektiem, bet tas ir tā - stāstīja, baumu līmenī. Tur varētu veidot jaunās zinātnieku grupas, kas arī varētu būt pareizs piegājiens. Bet, vai tā varēs vai nevarēs, - nezinu,» saka Latvijas Universitātes zinātņu prorektors Indriķis Muižnieks.

Augstākās izglītības padomes priekšsēdētājs Jānis Vētra teic, ka ar iespējamiem riskiem - studiju kvalitātes kritumu, jo samazināto stipendiju dēļ paralēli nāktos strādāt, - jārēķinās, tomēr būtiskāks esot augstākajai izglītībai un zinātnei kopumā pieejamais finansējums, nevis vienas stipendijas apjoms. Arī Latvijas Studentu apvienības prezidents Edvards Ratnieks norāda, ka studenti pret plānoto samazinājumu «krasi neiebilst». Viņš pauž, ka stipendijas samazinājums katrā gadījumā ir jāvērtē individuāli. «Pēdējā gadā ir konkrēti pateikts, ka summa paliek lielajā apjomā. Kad konkrēti ir jāpievēršas disertācijas rakstīšanai, tad cilvēks var iztikt, jo summa paliek lielajā apjomā,» uzskata E. Ratnieks.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?